Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Orta Asya’yı KGAÖ kalkanı koruyacak
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
15-11-2013 09:08 - 749 Okunma

Uluslararası koalisyon ordusunun 2014 yılında Afganistan’dan çekilmesi bağlamında doğacak sorunların beklentisiyle uzmanlar, Afganistan’da yapısal istikrarın bozulması durumunda Taliban ve diğer aşırılık yanlısı grupların kuzeye yürümeleri ihtimali ne kadar büyük sorusuna ortak bir görüşe henüz varamadı. Ancak böyle bir gelişme yaşanırsa Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ), radikal güçlerin yayılmasını önleyebilecek.

KGAÖ, Ekim 2002’de kuruldu ve Rusya, Belaruz, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan’dan oluşuyor. Günümüzde, örgütün en büyük askeri ve teknolojik potansiyeline sahip bir ülke olarak Rusya bu örgütün temel taşı.

Rusya, ayrıca “2014 sorunu” ışığında, örgütteki ortaklarının potansiyelini güçlendirmek için çok aktif çabalarda bulunuyor. Çabaları, hem KGAÖ üyeleri için asker eğitimini, hem de bu ülkelere karşılıksız olarak silah ve savaş araçları sevkiyatını içeriyor. Önleme ve misilleme eylemlerinin hızlı ortak planlaması da bunun içinde.

KGAÖ ülkelerinin güvenliğini sağlamaya yönelik pratik önlemlerin başlıca yönlerinden biri, bu ülkelerin iç ve dış sınırlarının güçlendirilmesi oldu. “Nasionalnaya Oborona” dergisinin başyazarı İgor Korotçenko şunu söyledi:

“Rusya’nın en uzun sınırı Kazakistan’ladır ve teknik anlamda iyi donatılmış durumda. Bu nedenle çabaları, öncelikle Tacikistan-Afganistan sınırını azami derecede güçlendirmeye yoğunlaştırmak gerek. Bu konuda, bu sınırın haydut, terörist, uyuşturucu kaçakçıları için geçilmez olması için KGAÖ çerçevesinde standart dışı çözümler bulunabilir.”

İgor Korotçenko’ya göre örgüt üyesi olmayan ancak hem Afganistan ile hem de örgüt üyeleriyle ortak sınırı olan Türkmenistan ve Özbekistan, KGAÖ güvenlik sisteminin oluşturulması için büyük bir sorun taşıyor. Özellikle Özbekistan’daki durum endişe verici. Zira bu ülkede sosyal ve ekonomik durumu gayet ağır olan halkın bir bölümünün radikal İslamcı gruplarının fikirlerini benimsemesi için objektif şartlar var. İgor Korotçenko, hem Rusya’nın Özbekistan ve Türkmenistan ile ikili temaslar hem de KGAÖ çerçevesinde, ortaya çıkacak tehditleri önleme mekanizmalarının oluşturulmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Ancak Rusya için doğrudan tehdidin olmaması durumunda Rus ordusunun Orta Asya’daki çatışmalara katılmasının söz konusu olamadığını kaydeden İgor Korotçenko şöyle devam etti:

“Elbette, Rus askerleri, Orta Asya ülkelerindeki rejimlerin istikrarı ‘.’n kan akıtmamalı. Bu ülkelerin ordularının savaşacak yetenekte olmasını sağlamalıyız. Durumun önemli ölçüde kötüleşmesi halinde ise Taliban ve El Kaide’nin eski Sovyetler Birliği mekanına sızmasını önlemek için kolektif acil müdahale güçleri mekanizmasının devreye girmesi üzerinde düşünmek gerekecek.”

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
15-11-2013 09:08 - 749 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
26-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım