Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Suriye’de Seçimler Yapıldı, Muhalefet bölündü
Rusyan'nın Suriye Tutumu
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
17-05-2012 15:42 - 1282 Okunma

Suriye’de 7 Mayıs tarihinde yapılan parlamento seçimlerinin ön sonuçları ilan edildi. Uzun zaman süren ve titizlikle yapılan oy sayıma işleminden sonra Cumhurbaşkanı Beşşar Esad’ı destekleyen Ulusal Birlik bloku       250 sandalyenin 183’ünü elde ederek seçimleri kazandı.

Silahlı muhalefetin oylama sürecini bozma girişimleri suya düştü. Suriye’de geçen seçimler Beşşar Esad’ın zaferi olarak değerlendirilebilir. Aralık ayında yapılan belediye seçimleri gibi parlamento seçimleri de çoğu Suriyeli’nin iktidarı desteklediğini gösterdi. Bu arada Suriye Cumhurbaşkanı’nın ilan ettiği siyasi reformlar devam ediyor. Rusya’nın “Vesti-24” kanalına demeç veren Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad şöyle konuştu:

“Sandıklarda halkın tutumu yansıtıldı. Halkın bu seçimi hem yurt içindekiler hem de yurt dışındakiler için ciddi bir mesaj. Suriye halkı seçim sürecini bozmaya veya bizi seçimler düzenlemeden vazgeçirmeye çalışan teröristlerin tehditlerinden korkmadı. Seçimlerin sonuçları Suriye halkının yaklaşık bir yıl önce ilan ettiğimiz reform rotasını desteklediğini gösteriyor.”

 Ancak, parlamentoya geçen ama oyların çoğunlunu almayan muhalefet başta olmak üzere hoşnutsuz olanlar da var. Hoşnutsuzluk duyan bir başkası ABD Dışişleri Bakanlığıdır. Bakanlığın sözcüsü Viktoriya Nuland, ülke şiddet içindeyken seçimler düzenleme teşebbüsünü komik olarak değerlendirdi.

Suriye’deki seçimlerin sonuçları basında yayınlandıktan sonra “Washington Post” gazetesi ABD’nin Suriye muhalefetine silah sevkine devam edeceği haberini yayınladı. Ancak hangi muhalefetin söz konusu olduğu belli değildir. Suriye Ulusal Konseyi’nin Roma’da yapılan, muhalefetin bölünmesini engellemeyi hedefleyen toplantı sonuçsuz sona erdi. Konseyin önemli liderlerinden Favaz Tello konseyden ayrıldığını bile açıkladı. Bu durumun beklenmiş olduğunu söyleyen Rus uzmanı Sergey Demidenko şöyle konuştu:

Suriye muhalefeti bölünmüştür. Aslında o asla birleşik değildi. Muhalefet, siyasi ve ideolojik açıdan farklı, hiç birleşemeyen hareketlerden oluşuyor. Onun içinde liberal, İslamcı, Kürtler var. Bu gruplar arasındaki ilgiyi bulmak mümkün görünmüyor.

Şu ana kadar seçimlerin sadece ön sonuçları ilan edildiği halde parlamentoya toplumun bütün katlarının temsilcilerinin girdiği söylenebilir. 30 sandalyeyi kadın milletvekilli elde etti. Parlamentoya girenlerin tam listesi az sonra duyurulacak. Ancak, seçimleri siyasi sürecin başlangıcı olarak değerlendiren bağımsız aday Kadri Camil’in parlamentoya girdiği artık biliniyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
17-05-2012 15:42 - 1282 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım