Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
ABD'nin Ortadoğu stratejisi
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
13-05-2013 10:11 - 675 Okunma

  İsrail'in Suriye'deki bazı hedefleri vurması, Suriye'de yaşanan iç savaşın insani krize yol açması ve Şam yönetiminin kimyasal silah kullandığı iddiaları, son dönemde dikkat çeken konular arasında. Ancak ABD, bütün bu gelişmeler olurken, son dönemde Ortadoğu konusunda sağduyulu tavrını korudu.

    ABD Başkanı Barack Obama, son günlerde çeşitli yerlerde yaptığı açıklamalarda, durum olgunlaşmadan Suriye krizine karışmayacaklarını vurgulayarak, Suriye'ye karşı herhangi bir faaliyete kalkışırken, ABD halkının yararının ve ABD'nin ulusal güvenliğinin düşünülmesi gerektiğini belirtti.

    ABD halkı müdahaleden yana değil

    New York Times ve CBS internet sitelerinde 30 Nisan'da yayınlanan bir kamuoyu yoklamasına göre, ABD vatandaşlarının yüzde 62'si, ülkelerinin Suriye'deki çatışmalara karışmasına sıcak bakmıyor.

    Çin Sosyal Bilimler Akademisi Batı Asya ve Afrika Enstitüsü'nden akademisyen Yin Gang, Obama'nın, Suriye sorunuyla ilgili bilindik tutumunu yinelediğini, ABD'nin Ortadoğu politikasına yönelik yaptığı ayarlamaların sürdüğünü ifade etti.

    ''ABD'nin giriştiği savaşlar hep Pasifik'te''

    ABD'nin son dönemde giriştiği Pearl Harbor Savaşı, Kore Savaşı ve Vietnam Savaşlarının hep Pasifik bölgesinde meydana geldiğini hatırlatan Yin Gang, ABD'nin dış politika stratejisinin, ekonomisi hızla büyüyen Asya-Pasifik bölgesine dönmesinin mantıklı olduğunu savundu. 10 yıldır sürdürülen terörle mücadelenin ABD'ye ağır askeri ve ekonomik baskı getirdiğini söyleyen Çinli uzman, Ortadoğu bölgesinde sorumluluk üstlenmek istemeyen ABD'nin, Fransa, İtalya ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu geleneksel müttefikleriyle sorumluluğu paylaşmaya çalıştığını kaydetti.

    Yin Gang ayrıca, Obama'nın ikinci döneminde ABD'nin, diğer ülkeleri kullanarak Ortadoğu bölgesinde dengeleri yeniden inşa etme amacının aşikâr olduğunu söyledi. Uzman, ABD'nin aracılık ettiği İsrail-Türkiye barış anlaşması, Arap Birliği'nin bölgede oynadığı rolün kabul edilmesi, Rusya ile Suriye sorununun ele alınması ve Filistin-İsrail barış diyalogunun teşvik edilmesi gibi faaliyetlerin, Ortadoğu sorunu üzerinde bütün taraflar arasındaki koordinasyonu derinleştirmeye yararlı olacağını belirtti. Uzman, ABD'nin, bölgede bulunan İsrail, Türkiye ve Katar'ın yanı sıra, Fransa gibi Avrupa ülkelerine ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

    ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns, 6 Mayıs'ta Princeton Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, ABD'nin "uygulanabilir ve sürdürülebilir" bir Ortadoğu stratejisi güttüğünü ileri sürdü. Bu stratejinin çekirdeğinin, "bölgesel diplomatik reforma destek verme, bölgeye daha çok ekonomik gelişme fırsatı sağlama ve bölgesel barış ve güvenliği koruma" temeline dayandığını dile getiren William Burns, yine bu stratejiyle, Ortadoğu'da ılımlı güçlerin iktidarda olduğu yeni bir bölgesel düzen kurulmasını amaçladıklarını belirtti. Burns, söz konusu hedefi gerçekleştirmek için ABD'nin, bölgesel ve bölge dışı bütün güçleri müspet şekilde kullanması gerektiğini vurguladı.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
13-05-2013 10:11 - 675 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
28-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım