Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
ABD'nin Türkiye -İsrail politikasının perde arkası
ABD Türkiye'nin “İsrailsiz bir vizyon geliştirmesini” istemiyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
12-04-2013 09:43 - 842 Okunma

 Türkiye, Ortadoğu barış süreci kapsamında yeni bir müzakere süreci başlatılması durumunda nasıl bir rol oynayacak?
Bu iki soru, İsrail’in Mavi Marmara saldırısından dolayı Türkiye’den resmen özür dilemesiyle birlikte hareketlenen Türkiye-İsrail ilişkileri kapsamında gündeme gelen ve yanıtı en çok aranan konuların başında geliyor.

Başbakan Erdoğan, daha önce Nisan ayı içinde yapmayı planladığını açıkladığı Gazze ziyaretini 16 Mayıs’ta ABD Başkanı Barack Obama randevusunun ardından gerçekleştireceğini açıkladı.

ABD’nin telkini üzerine gerçekleşen bu ertelemeye ve Filistin yönetiminin çok da sıcak bakmamasına karşın, Başbakan Erdoğan’ın bu kez Gazze’ye gideceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Filistin yönetimi, bu ziyaretin Hamas ve Fetih grubpları arasında yürütülen bütünleşme görüşmelerinin tamamlanmasının ardından yapılmasını istiyor.

Erdoğan’ın Hamas’ın kontrolündeki Gazze’ye giderken, Fetih grubunun merkezi Batı Şeria’ya gitmemesinin Hamas’ın elini güçlendirecek bir adım olacağı değerlendiriliyor.

Batı Şeria’ya gidebilmesi için İsrail’den geçmesi gereken, mevcut siyasi koşullarda İsrail’e bir ziyaret gerçekleştirmesi öngörülmeyen Başbakan Erdoğan’ın büyük olasılıkla Filistin yönetiminin bu kaygısını dikkate alacağı değerlendirmesi yapılıyor.

Hamas-Fetih görüşmelerinin ne zaman sonuçlanacağı, ortak bir hükümetin nasıl oluşturulacağı henüz kesinlik kazanmamasına rağmen, Ankara’daki diplomatik kaynaklara göre bu sürecin yaz aylarına kadar tamamlanması bekleniyor.
ABD daha katı bakıyor

Erdoğan’ın Gazze ziyaretine ABD’nin bakışı ise daha katı.

Başbakan’ın Gazze için Nisan ayına plan yapmasını, İsrail’in özrünü “kutlama” amaçlı olarak gören; Türk yetkililere sürekli bu gelişmeyi “zafer” gibi gören bir retorikten uzak durmaları tavsiyesinde bulunan Washington’un Ankara’ya mesajı şöyle oldu:

"Türkiye’nin önünde iki yol var: ya Başbakan Erdoğan hemen Gazze’ye gider ve Arap sokağının övgüsünü ve alkışını alıp yerel bir kahraman olur, ya da daha stratejik düşünerek Türkiye’nin Ortadoğu’da hak ettiği bölgesel rolünü oynamasını sağlar. Türkiye, olası bir Ortadoğu barış sürecinde etkin bir rol oynamak, birleşmiş bir Filistin’e yardım etmek istiyorsa ona göre bir karar vermeli.”

ABD’nin mesajı Türkiye’den karşılık bulmuş görünüyor.

İsrail ve Filistin temasları öncesinde İstanbul’a gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’yla yaptığı görüşme sırasında Ortadoğu barış sürecinde Türkiye’nin yapabileceği katkılar konusunu gündeme getirdi.
Türkiye'nin olası katkıları

ABD’li yetkililere göre, Türkiye’nin sürece ilişkin katkısı üç ana başlıkta toplanabilir:

İlki ve en önemlisi, Hamas ile yakın ilişkisi. Hamas’ı İsrail’in devlet olarak varlığını tanımayı, eski yapılan anlaşmalara sadık kalmayı ve şiddetten uzak durmayı kabul etmesi için yönlendirebileceği düşünülen Türkiye’nin bunun ötesinde süreçte yaşanabilecek tıkanıklarda da Filistin üzerindeki etkisin kullanabileceği öngörülüyor.

İkinci katkısı, Filistin’in yeniden inşası ve Filistinlilerin yaşam düzeylerinin iyileştirilmesi olarak görülüyor.

Batı Şeria ve Gazze’de sağlık, eğitim ve altyapı başta olmak üzere birçok alanda zaten önemli yatırımları olan Türkiye, böylece Filistin’in inşası sürecinde önemli bir aktör olacak.

Üçüncü katkı ise Türkiye’nin başta Arap dünyası olmak üzere tüm İslam ülkelerinin olası bir barış anlaşmasının tamamlanması durumunda Filistin yönetimine gerekli desteği vermeleri için devreye girmesi olarak görülüyor.

Filistin’in efsane lideri Yaser Arafat’ın bile geçmişte bu tür kaygılar yaşadığını anımsatan bir diplomatik kaynak, “Barış anlaşması demek her iki tarafın da çok önemli tavizler vermesi demek. Kudüs’ün paylaşılması, yeniden bir sınırın çizilmesi gibi. Filistinli hangi lider olursa olsun bu anlaşmaya imza atabilmesi için tüm İslam ülkelerinin desteğini almalı. Türkiye işte burada da önemli rol üstlenebilir,” diye konuştu.

ABD’nin bu önerisinin arkasında yatan daha genel hedefi ise Türkiye’nin Ortadoğu bölgesinde “İsrailsiz bir vizyon geliştirmesini” önlemek olduğu kaydediliyor.

Türkiye’yi olası barış sürecine eklemleyerek, bölgedeki hassas siyasi dengenin bir parçası olmasını amaçlayan ABD, böylece normalleşme sürecine giren Türkiye-İsrail ilişkilerinin de yeniden bozulmasına yol açacak gelişmeleri engellemeyi planlıyor. (bbc)

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
12-04-2013 09:43 - 842 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
24-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım