Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
‘Abluka Katar’ı Türkiye ve İran’a Yaklaştırdı’
Washington Post’ta yayınlanan bir makalede Suudi Arabistan önderliğindeki Körfez ülkelerinin Katar’a uyguladıkları ablukanın başarısız olduğunu ifade etti
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-07-2017 09:07 - 479 Okunma
5 Haziran‘da Basra Körfezi‘nde patlak veren Katar krizi bir buçuk ayı geride bırakırken halihazırda uluslararası basında en çok tartışılan konulardan biri olmaya devam ediyor.
 
Son olarak 18 Temmuz‘da, Washington Post‘ta yer alan Ishaan Tharoorimzasıyla yayınlanan bir makalede, Katar’a karşı, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) önderliğinde yürütülen hareketin hedeflerine ulaşmadığı vurgulandı.
 
BÖLGESEL GÜÇLER
 
Tharoor, Katar’a uygulanan abluka için ‘hedefe ulaşmak bir yana dursun, Katar’ın Türkiye ve İran gibi bölgesel güçlerle olan bağlarını derinleştirdi’ tespitinde bulundu.
 
Tharoor bu durumu şu şekilde açıkladı: “[Abluka] Katar’ı izole etmek yerine, Katar ile Türkiye ve İran gibi bölgesel güçler arasındaki bağları derinleştirdi. Körfez İşbirliği Konseyi’nin diğer iki üyesi Umman ve Kuveyt de bu harekete iştirak etmedi. Gıda ve diğer ürünler halihazırda Katar liman ve havaalanlarına akıyor.”
 
KÖRFEZ DÖRTLÜSÜNÜN BİR B PLANI YOK
 
Tharoor öte yandan, ABD’li diplomatların, Beyaz Saray’ın karmaşık açıklamalarına rağmen, ‘Katar’ın Suudiler ve BAE’nin taleplerine boyun eğmesini sağlamaktan çok Katar ile uzlaşmaları için çaba sarfettiklerini’ ifade etti.
 
George Washington Üniversitesi’nden Ortadoğu uzmanı Marc Lynch’in kısa bir süre önce yayınlanan bir makalesine atıf yapan Tharoor, “Suudi Arabistan ve BAE, Yemen’deki yürüttükleri korkunç savaşta olduğu gibi başarı olasılıklarını aşırı abartmış durumda ve üstelik, işler yolunda gitmediği takdirde devreye sokacakları makul bir B planı oluşturmayı da başaramadılar” sözlerine yer verdi.
 
***
 
Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır, Yemen (Hadi liderliğindeki hükümet), BAE, Libya (Ulusal Mutabakat Hükümeti), Maldivler ve Moritanya; Katar’ın İran ile ilişkileri ve ülkenin yasa dışı silahlı örgütlere destek verdiği iddiaları üzerine Haziran 2017’de Katar’la olan tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuşlardı.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-07-2017 09:07 - 479 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
24-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım