Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Ağır bilanço! Önce Suriye sonra Türkiye!
Suriye'de yaklaşık 6 yıldır devam eden savaş 320 bin kişinin ölümüne, ülke nüfusunun yarısının mülteci olmasına, 226 milyar dolarlık maddi kayba neden oldu. Krizin Suriye'den sonra en çok etkilediği ülke ise Türkiye oldu.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
12-07-2017 09:23 - 561 Okunma
Küresel çetelerin Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) kapsamında başlattığı kaos Suriye'yi mahvetti. Suriye'nin yaşadığı yıkım resmi verilere de yansıdı. Dünya Bankası bu ülkede yaklaşık altı yıldır devam eden savaşın bilançosunu açıkladı.
 
Hazırlanan raporda çarpıcı bilgiler veriliyor. Suriye’de altı yıldır devam eden iç savaş şimdiye kadar 226 milyar dolarlık ekonomik zarara yol açtı. Dünya Bankası raporunda Suriye ekonomisinin savaştan sonra toparlanmakta zorlanacağı ve savaş bugün sona erdiği takdirde Suriye'nin ekonomik gücünün dört yıl sonra savaş öncesi düzeyin yüzde 41'ine ulaşacağı belirtiliyor.
 
Dünya Bankası'nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu başkan yardımcısı Hafez Ghanem, "savaşın Suriye'nin sosyal ve ekonomik yapısını çökerttiğini ve korkunç can kaybına yol açtığını” söyledi.
 
Bilanço çok ağır
 
Dünya Bankası'nın tespitlerine göre Suriye'deki binaların en az dörtte biri yıkıldı, sağlık altyapısıyla eğitim kurumları da yarı yarıya tahrip oldu. Yeterli tedavi göremediği için ölenlerin sayısının çarpışmalarda ölenlerden fazla olduğuna da raporda yer verildi.
 
Raporda belirtildiğine göre 2010–2015 yılları arasında her yıl 538 bin kişi işini kaybetti. Çalışamayan ya da eğitim alamayan 9 milyon Suriyeli, nüfusun dörtte üçünü oluşturuyor. Suriye'deki savaşta 2011 yılından bu yana en az 320 bin kişi hayatını kaybetti. Ülke nüfusunun yarıdan fazlası Suriye'den ayrıldı. Ülke geniş ölçüde tahrip oldu.
 
En çok Türkiye etkilendi
 
Suriye krizinin yıkıcı etkileri sadece Suriye ile sınırlı kalmadı. Kriz başta bölge ülkeleri olmak üzere tüm dünyayı olumsuz yönde etkiledi. Mülteci durumuna düşen 10 milyondan fazla insan Avrupa'ya yayıldı.
 
Akdeniz ve Ege mülteciler için adeta ölüm denizi oldu. Avrupa'ya geçmek isteyen binlerce kişi boğularak can verdi. Suriye krizinin Suriye'den sonra en çok etkilediği ülke ise Türkiye oldu. 4 milyona yakın mülteciye bakmak zorunda kalan Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifadesine göre bunun için 30 milyar dolar harcadı.
 
Birçok ülke nüfusundan daha fazla olan bu rakam beraberinde birçok asayiş sorununu da getirdi. Suriye krizi Türkiye'ye terör olarak da yansıdı. Sınırların yolgeçen hanına dönmesi nedeniyle teröristler ülkenin dört bir yanına yayıldı.
 
Hatay'dan Ankara'ya, Kayseri'den İstanbul'a kadar birçok kentimizde terörist saldırılar meydana geldi. Bu saldırılarda yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetti ve yaralandı.
 
İşte Suriye krizinin faturası
 
• 320 bin kişi öldü, yüz binlerce kişi yaralandı.
 
• 226 milyar dolarlık ekonomik zarar meydana geldi.
 
• Savaş bugün sona erse Suriye ekonomisi savaş öncesinin ancak yüzde 41'ine ulaşacak.
 
• Binaların en az dörtte biri yıkıldı.
 
• Suriye nüfusunun yarısı ülkeyi terk etti.
 
• Hastaneler ve okulların yarısı tahrip oldu.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
12-07-2017 09:23 - 561 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım