Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
AŞURA Gezici Festival'de gösterime giriyor
AŞURA kısa filmi dünyanın birçok kentinde gösterime girmişti
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-11-2014 07:37 - 2931 Okunma

 Gezici Festival, dünya ve Türkiye sinemasından son dönem uzun metrajlı filmlerle birlikte izleyicilere alternatif sinema örnekleri sunmaya hazırlanıyor. Berlin Film Festivali’nde kısa belgeseli Aşura ile ödül kazanan Köken Ergun’un Video İşleri, Deneysel Sinema: Avusturya – Türkiye ve dünya sinemasından kısa film örnekleri izleyebileceğiniz Kısa İyidir, Gezici Festival izleyicisine sinemanın farklı yüzlerini gösterecek.

Dünyada video ve performans alanındaki eserleriyle tanınan ve 2010 yılı boyunca Caferilerin yoğunluklu yaşadığı, İstanbul’un Zeynebiye Mahallesi sakinleri ile yakın işbirliği içinde çalışarak, Aşura günü oynanacak olan tiyatronun provalarını ve diğer hazırlıkları anlattığı kısa belgeseli Aşura ile bu yıl Berlin Film Festivali’nde yarışarak Özel Mansiyon’a layık görülen Köken Ergun’un, daha önce Oberhausen, Rotterdam, Sydney ve Zagreb Film Festivallerinde gösterilen video işleri Türkiye’de ilk kez toplu olarak izleyiciyle buluşacak. Bu bölümde gösterilecek video işleri arasında Binibining Vaadedilmiş Topraklar,  TANKLOVE, Ben Askerim, İsimsiz, WEDDING ve 2007 yılında Rotterdam Film Festivali’nde En İyi Kısa Film Ödülü’nü kazanan Bayrak ile merakla beklenen Aşura bulunuyor.

Video işlerinde alt-kültürlerin ritüel ve törenlerine odaklanan Ergun, Binibining Vaadelmiş Topraklar‘da İsrail’de çalışan Filipinli kadınların kendi aralarında düzenlediği güzellik yarışmasına bakıyor. WEDDING’de Almanya’da elliden fazla Türk düğününde çektiği görüntülerle kurmaca bir düğün yaratıyor. İsimsiz’de ise, Türkiye’deki başörtüsü yasağına şaşırtıcı bir şekilde cevap veriyor.

Ergun’un diğer üç çalışması, resmi ideolojiyi ve ulusalcılığı sorguluyor. TANKLOVE’da, askerin ve ordunun görünmez olduğu bir Danimarka köyüne dev bir tankın gelişini gösterirken Sincan’daki tanklara gönderme yapıyor. Bayrak’ta bir bayram kutlamasında küçük zihinlere yüklenen resmi ideolojilere bakarken, Ben Askerim’de askerliğin ve asker olmanın kurgulanışını gene bir tören üzerinden sorguluyor. Festivale konuk olacak Ergun’un çalışmalarını, Ankaralılar, SALT Ulus’ta 5 Aralık’ta açılışı yapılacak bir sergi ile de daha yakından tanıma fırsatı bulacaklar.
Deneysel sinema: Avusturya – Türkiye

Türkiye’de deneysel sinemanın ilk örneklerinin ortaya çıkmasının 50. yılında, Türkiye’den ve deneysel sinema denilince ilk akla gelen ülke olan Avusturya’dan kısa filmler, bu bölümde izleyiciyle buluşacak.

Ozan Adam’ın Bir Olayın İnfazı Aleyhine Tutanağın İki Adı ve Kırık Plaklarla Dolu Bir Bavul, Oğuzhan Akalın’ın(Kafes), Dilek Aydın’ın Şehri Terk Edin, Nurşen Bakır’ın Partizanlar, Ege Berensel’in Gerisayım, Gürcan Keltek’inFazlamesai ve Zeyno Pekünlü’nün Erkek Erkeğe filmlerinin gösterileceği bu bölümde sinemaseverleri Türkiye deneysel sineması için milat kabul edilebilecek bir film bekliyor. Filmleri günyüzüne çıkmayan yönetmen Alp Zeki Heper’in 1963’te Fransa’da çektiği kısa filmi Şafak.

Avusturya deneysellerinde ise Avusturya avangart sinemasının önemli isimlerinden Peter Tscherkassky’nin Mutlu Son veUzay, Lisl Ponger’in Pasajlar, multimedya işleriyle tanınan Virgil Widrich’in Fotokopi Dükkânı, Siegfried A. Fruhauf’un Ayna Mekaniği ve Gustav Deutsch’un Dünyanın Aynası Sinema 1 filmleri yer alacak. Bulunan eski filmlerin yeniden kurgulanarak mutlu bir hikâyeye dönüşmesi, göç öykülerinden oluşan hayali bir yirminci yüzyıl haritasının yaratılması ve dehşete kapılan bir kadının görüntüsünün perdeyi istila etmesi bu bölümde anlatılan hikâyeler arasında.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden festivale başvuran 1000’e yakın film arasından seçilen kısa filmler, Kısa İyidir bölümünde izleyicileri farklı ülkelerin yenilikçi sinemasıyla tanıştıracak. Bu bölümde ABD, Almanya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsveç, İsviçre, Ürdün, Portekiz, Romanya ve Sırbistan’dan kısa filmler izleyicilerle buluşacak.

Bu bölümde gösterilecek filmler arasında Jonas Meier’in yönettiği Alis Gökte, Maria Fredriksson’ın yönettiği Kahve Vakti, Merlin Flügel’in yönettiği Yankı, Ulu Braun’un yönettiği Orman, Eliška Chytková’nın yönettiği Güneş, Ahmad Saleh’in yönettiği Ev, Hisko Hulsing’in yönettiği Hurdalık, Amelie Harrault’nun yönettiği Montparnasse’li Kiki, Gabriel Gauchet’nin yönettiği İnsan Müsveddeleri, Nir Nadler’in yönettiği İki Kişilik Ülke, Sam ve Fred Guillaume’un yönettikleri Ayının Gecesi, Rachel Mayeri’nin yönettiği Şempanzeler için Sinema: Maymunların Aile Yaşamı, Ana Nedeljkovic ve Nikola Majdak Jr’ın yönettikleri Tavşan Ülkesi, Philipp Scholz’un yönettiği Steffi Bunu Beğendi,Jochen Kuhn’un yönettiği Pazar 3, Sam Baixauli’nin yönettiği Kelime Hazinesi, Talkhon Hamzavi’nin yönettiğiParvaneh, João Nicolau’nun yönettiği Gambozinos ve Sylvia Borges’in yönettiği Sana Gidelim mi? bulunuyor.

Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenecek Gezici Festival, 19. yolculuğuna Edremit Belediyesi’nin katkılarıyla 27 Kasım’da Tuncel Kurtiz’in memleketi Edremit’te başlayacak. 29 Kasım–5 Aralık’taki Ankara gösterimlerin ardından 6-9 Aralık tarihleri arasında, son iki yıl festivale ev sahipliği yapan Sinop’a, Sinop Valiliği, Sinop Belediyesi ve Sinop Kültür ve Turizm Derneği’nin katkılarıyla konuk olacak. Ankara’daki gösterimler Kızılay Büyülü Fener Sineması, Alman Kültür Merkezi ve Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleşecek.

New York'ta da gösterilecek
  
Diğer yandan Göçebe sanat oluşumu Protocinema 'nın yeni sergisi bu kez New York'ta açılıyor. Türkiyeli güncel sanatçıKöken Ergun 'un üç kanallı Aşura adlı video enstalasyonu 7 Kasım'dan itibaren New York'ta gösterilecek.

2011'den beri İstanbul ve New York'ta uluslararası ve göçebe sergiler düzenleyen Protocinema , New York ayağında bu kez Türkiyeli güncel sanatçı Köken Ergun'u ağırlıyor. Sanatçının bu yıl Berlinale'den Alman Yabancı Akademisyen Değişim Programı'nın Kısa Metrajlı Film Ödülü'nü alan Aşura adlı video enstalasyonu, 7 Kasım'da New Yorklu sanatseverlerle buluşuyor.

Adını Muharrem ayında Şii'lerin ağıt ve temsillerle kutladığı Aşura gününden alan film, İstanbul'da yaşayan Caferi Şii'lerin yaşadıkları Zeynebiye mahallesinde geçiyor ve mahallelinin Kerbela faciasını canlandırdıkları oyunun hazırlıklarını ve ağlama ritüellerini belgeliyor.

Önceki çalışmalarında da alt-kültürlerin ritüel ve törenlerini konu eden Ergun, Aşura ile İstanbul'da yasayan bu küçük Caferi cemaati ve kültürüne etkileyici bir pencere açıyor. İşini evrensel anlamlara bağlayan sanatçı, "İşlerim öncelikle insanlarla, daha sonra da ritüellerle ilgili. İnsanların büyük gruplar halindeyken toplu olarak nasıl hareket ettiğine bakıyorum. İşler bireyden uzaklaşan, gruplara yaklaşan bir çizgide ilerliyor" diyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-11-2014 07:37 - 2931 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
23-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım