Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Ayetullah Sistani'den önemli açıklamalar
Açıklamayı Kerbela temsilcisi yaptı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
01-07-2014 10:24 - 1599 Okunma

 Necef-i Eşref’teki Merce-i Âlâ Ayetullah Seyyid Ali Huseynî Sistanî  geçen hafta yayınladığı fetva ile ilgili bazı hususlara açıklık getirdi.

Açıklamayı Ayetullah Sistani'nin Kerbela temsilcisi ve Mukaddes Hz. Abbas (Aleyhisselâm) Türbesi Genel Sekreteri  Seyyid Ahmed Safî yaptı.

Hz. Abbas Türbesinde kılınan Cuma hutbesinde konuşan H. Ahmed Safi şunları söyledi:

“Bu çağrı; tüm vatandaşlara yöneliktir. Belirli bir inanca ya da mezhebe has değildir. Çağrının hedefi; “IŞİD” adı verilen tekfirci güruh ile karşı karşıya gelmek için halkı hazırlıklı hale getirmek olmuştur. Zira söz konusu tekfirci güruh, bazı eyaletlerde meydana gelen olaylarda hakimiyeti sağlayan taraf olmuştur. Söz konusu tekfirci güruh; bile diğer Irak eyaletlerini de hedef aldığını tüm açıklığıyla ifade etmiş; Necef-i Eşref ve Mukaddes Kerbelâ gibi eyaletleri bile (hedeflediğini söylemiştir). Aynı şekilde, elinin uzandığı ne kadar Peygamber, İmam, Sahabe ve Salihlere ait kabirleri ya da Kilise gibi Müslüman olmayanlara ait ibadethane varsa; hepsini birden hedef aldığını çok açık bir biçimde ifade etmiştir.

Yani mezhebi ve dini ne olursa olsun Iraklıların tümüne ait mukaddes değerleri hedef almıştır. Üstelik kendisiyle aynı din ve inanca mensup olsa bile; kendisiyle aynı görüşte olmayan ya da onlara boyun eğmeyen herkesi katletmeyi hedeflediğini ilan etmiştir. Bu tekfirci güruh bölgemizin sınanmakta olduğu çok büyük bir beladır. (Güvenlik güçlerine katılmak için) gönüllü olunması için yapılan çağrının hedefi; Irak halkını, tüm etnik unsur ve inançları ile hep birlikte tekfirci güruhla karşı karşıya gelmesi için teşvik ve motive etmektir. Zira tekfirci güruhla bugün itibariyle karşı karşıya gelinmemiş ve Irak’tan henüz kovulmuş değildir.

Şayet bugün o tekfirci güruha karşı durulmaz ve Irak’tan kovulmaz ise yarın herkes bunun için pişman olacaktır. O zaman da pişmanlık hiçbir fayda etmeyecektir. Gönüllü olunmasına yönelik yapılan çağrı; hiçbir mezhebî noktadan yola çıkarak yapılmadığı gibi, böyle olması da hiçbir zaman mümkün değildir! Zira Dini Merceiyet geçmiş yıllarda ve en çetin koşullarda bile mezhep çatışmasına hizmet edecek herhangi bir eylemden ya da söylemden tamamen uzak olduğunu defalarca ispat etmiştir.

Nitekim Ehlisünnet hakkındaki şu sözleri ile meşhur olmuşlardır: “Onlar için kardeşlerimiz demeyin; kendimiz (canımız, nefislerimiz) deyin!” Siyasilerin ve elinde yetkiyi bulunduranlara; inancı ya da kökeni ne olursa olsun tüm Iraklıların haklarına riayet etmelerinin zorunlu olduğunu ve bu hususta eşit davranmak zorunda olduklarını defalarca ve tekrar tekrar vurgulayarak hatırlatmıştır. Şartlar her ne olursa olsun; Merceiyet’in aynı halkın evlatları arasında savaş olmasına tahrik etmesi hiçbir şekilde mümkün olamaz! Aksine kendileri toplumun tümünü kaynaşmaya, karşılıklı birbirlerini sevmeye ve ülkeye yabancı olan tekfircilere karşı birlik olmaya teşvik etmedir.”

“İkinci husus: Merceiyet’in çağrısı; güvenlik güçleri saflarının arasında karışmaya yönelik yapılmıştır. Yasadışı silahlı milisler oluşturmaya değil. En başından itibaren açıkça silahların sadece hükümetin elinde bulunması gerektiği ilkesini savunmuştur. Bir önceki rejimin devrilmesinden beri hep böyle olmuştur. Yetkililer yasadışı silahlanmanın önüne geçmeli, gönüllü oluş sürecini düzenlemeli ve silahlı kuvvetlerin, güvenlik güçlerinin vb. ihtiyaç duyduğu kriterleri belirlemiş olmalıdır. Böylelikle gönüllü olmayı arzu eden vatandaşlar için her şey net olacaktır.

Bu şekilde gönüllü kabul merkezlerinde ancak şartlara uygun olan kimseler yer alacak, başka bir izdiham oluşmayacaktır. Aynı şekilde Merceiyet çağrısına kulak veren ve geçtiğimiz hafta Irak’ın dört bir yanında gönüllü kabul merkezlerine başvuran ve yüzbinleri bulan aziz vatandaşlara en içten teşekkürlerini sunmaktadır. Aynı şekilde yeterli şartların oluşmaması neticesinde aziz vatandaşların birçoğunun gönüllülüğünün kabul edilememesi sebebiyle üzüntüsünü ifade etmekte ve yakın gelecekte şartların iyileştirileceğini ummaktadır.”

“Üçüncü husus: Birleşik mahkeme milletvekili seçimleri sonuçlarını onamıştır. Cumhurbaşkanı ve Başbakanın seçilmesi ile yeni hükümet kurulması için anayasada tayin edilen bir süreç içerisine girilmiştir. Bu sürece uyulması ve belirlenen sınırların aşılmaması son derece önemlidir. Aynı şekilde kazanan ittifaklar arasında derinlemesine bir diyaloğun meydana gelmesi de zaruridir. Bu sancılı sürecin sonucunda aktif, ülke çapında geniş kabul gören, eski hatalardan ders alan ve tüm Iraklılar için daha iyi bir geleceğe doğru yeni ufuklar açabilecek yeni bir hükümet kurulmalıdır.”

“Dördüncü husus: Halihazırdaki şartlar Iraklılar için daha çok dayanışma ve kaynaşmayı gerektirmektedir. Bu sebeple evlerinden yurtlarından edilenlere yardım için işbirliğine girilmesi şarttır. Aynı şekilde gıda maddeleri vb. halkın genelinin ihtiyacı olan maddelerin ticaretini yapanların insaflı olmaları, fiyatları yükseltmemeleri ve halkın rızkını kara borsaya almamaları şarttır. Karaborsa şer’i açıdan caiz olmayışının yanı sıra Iraklıların üstün ahlakıyla da bağdaşmaz.”

“Allah-u Teala’dan siz değerli kardeşlerimizin tümünü hayırlı ve salih amellere muvaffak kılmasını niyaz ederiz. Şüphesiz O Merhametlilerin En Merhametlisidir! Allah’ım bize ve herkese izzet ve dik duruş bağışlayarak minnet et. Topraklarımızı her türlü kötülükten koru ve tuzak kuranların tuzaklarını kendilerine geri çevir. Şüphesiz Sen, Güçlü ve Azîz’sin.”

“Dualarımızın sonu ise (şudur): “Alemlerin Rabbine Hamd olsun.” “Allah-u Teala; Hz. Muhammed’e ve O’nun  Pâk Ehlibeyti’ne salât etsin!”

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
01-07-2014 10:24 - 1599 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
23-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım