Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Baykal: Suriye İçin Dış Dinamikler Düğmeye Bastı
Amaç İsrail'in güvenliğidir
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-08-2012 12:18 - 1092 Okunma

 

 SURİYE'DEKİ OLAYLAR KENDİ DİNAMİĞİYLE OLUŞMADI
 
Suriye'de yaşanan olay Suriye'nin kendi iç dinamikleriyle, Suriye içi süreçlerin işlemesiyle ortaya çıkmış bir olay değil. Olay Suriye'yi aşan bir olay.  Elbette Suriye'de özlemi var, buna şüphe yok. Ama karşımızdaki olayı sadece Suriye'de ezilen insanlardan, demokrasiden kaynaklanan bir oluşum gibi algılamamız naif ve gerçeklerden uzak bir değerlendirme olur. 
 
SURİYE DİYE KONUŞTUĞUMUZ KONU ASLINDA İRAN'DIR
 
Özellikle Suriye'de çok ayrıntılı bir büyük uluslararası siyasi mühendisliğin denenmekte olduğu kanısındayım. Bu olay bir yerlerden düğmeye basılarak harekete geçirilmiştir. Suriye'de köklü bir değişimin olması öngörülmüştür. Suriye daha önceki Arap baharı yaşanmış ülkelerinden tümünden farklı. Suriye'de çok örgütlü, etkin bir rejim var. Bu rejimin uluslararası çok güçlü bağlantıları var. Bir anda İran, arkasında Rusya ve Çin gibi çok önemli bir çerçevesi var. Irak'ta olduğu gibi doğrudan Suriye'ye yönelik bir askeri harekat çok önemli uluslararası yansımamaları olacak bir olay olur. Suriye diye konuştuğumuz konu aslında bir İran'dır.
 
TÜRKİYE ŞİİLER'İN KARŞISINDA SÜNNİLERİN YANINDA GİBİ
 
Suriye'de mezhepsel ir iç savaş yaşanıyor. Kozmopolit bir toplumdur, monopolitik bir yapı yoktur. Orada ortodoks hristiyanlar, Nasturiler, Süryaniler, Türkmenler, Araplar, Kürtmenler vardır. Bunlar elbette Esat rejimin baskıları altında ama bir arada idileler. Türkiye Şiiler'in karşısında Sünniler'in yanında gibi. Ortadoğu bir yangını yaşıyor. Türkiye bu yangına bulaşmamanın yolunu bulmalıdır. 
 
ANGELİNA JOLİE KAMPLARI NEDEN ZİYARE ETTİ
 
Biz dünyaya da laiklik penceresinden bakmalıyız. Sünni eksenli bir dış politikayasürükleniyoruz. Türkiye Suriye ile ilişkisini tamamen tersine döndürmüştür. Suriye-Türkiye baharı yaşanırken ne oldu Allah aşkına. Biz Van'daki depremin yaralarını sarmaya çalışırken, Suriye'de olaylar ortaya çıkmamışken birden bire kamp yerleri hazırlandı. Müthiş bir hazırlıktı bu. Bir Hollywood starı, Angelina Jolie geldi o kampları ziyaret etti. Bir karar alındı bütün büyükelçilikler ve temsilcilikler Suriye'den çekildi. AB ve Türkiye hep birlikte hareket etti. 
 
DIŞ POLİTİKAMIZIN BEDELENİ TERÖRLE ÖDÜYORUZ
 
Türkiye'nin dış politikası bir miktar gerçeklerden kopuk, temennilere dayalı, bölgede büyük siyasi öncesi olacağı umuduna dayalı aktif dış politika olarak planlandı. Çok ayağı yerde yürütülmesi gereken işken, heveskerane ve amatör bir yaklaşım sergilendi. Maalesef bugün dış politikamızın parlak bir dönemini yaşamıyoruz. Çok ciddi sorunlarla karşı karşıyayız. Çok tehlikeli bir dış politika tuzağına sürükleniyoruz. İzlediğimiz dış politikanın terörde çok ağır bedelini ödüyoruz. Bilardo masasında bir topa vurursunuz, o ona çarpar, o ona çarpar, birden bire dağılım değişiverir. Dış politikada böyle, siz yaptığınız hiçbir şeyin yansıması olmayacağını düşünebilir misiniz. Olayların bize sıçramayacağını düşünmek aymazlık. Ortadoğu'da büyük geçlerin birinci hedefi İsrail'in tehdit altında olmaması. İkinci hedefi Enerji güvenliği sağlanmasıdır. 
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-08-2012 12:18 - 1092 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
29-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım