Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Biden’in Kıbrıs ziyareti ve akıllardaki sorular
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
21-05-2014 18:39 - 1965 Okunma

Üç günlük ziyaret sırasında ABD ile Kıbrıs arasında ortaklık ilişkilerinin kurulması, enerji güvenliği ve Kıbrıs müzakere süreci konularına özel dikkat verileceği bekleniyor. Joe Biden ziyareti sırasında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile ayrı görüşme yapacak.

Amerikan üst düzey yetkilisinin ziyareti ABD Başkan Yardımcısı Lyndon Johnson’un 1962 yılında Kıbrıs’ın başkentine gerçekleştirdiği ziyaretten 52 yıl sonra gerçekleşiyor. Birçok uzmana göre ABD’nin Kıbrıs konusuna ilgisinin ansızın artması ve Kıbrıs sorunu etrafında yaşanan hareketlilik ABD’nin Doğu Akdeniz bölgesinde keşfedilen petrol ve doğalgaz yataklarının işletilmesinde kilit bir rol oynamak isteğinden kaynaklanıyor.

Washington, Kıbrıs sorunu çözülmeden hedeflerini yerine getirebilecek mi?



Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp konuyla ilgili görüşünü Rusya Bugün Ajansı muhabiri Amur Gajiev’e verdiği demeçte anlattı:
 
50 yılı aşkın bir süreden sonra 21-23 Mayıs tarihlerinde Kıbrıs’ı ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ziyaret edecek. Kıbrıs Sorunu etrafında yaşanan hareketlilik dikkat çekmektedir. Bu hareketliliğin Size göre asıl sebebi nedir? Sorusuna şu yanıtı veriyor?
 
 Evet doğru, Kıbrıs meselesinde bir hareketlilik yaşanıyor. Gerek iki toplum arasındaki görüşmeler devam ediyor, gerekse Amerika Birleşik Devletleri’nin Kıbrıs konsuna ilgisi geçmiş dönemlerin çok çok üzerinde görülüyor. Nitekim 50 küsür yıl sonra ilk kez üst düzeyde bir Kıbrıs ziyareti yapıyor Amerika Birleşik Devletleri. Bana göre, bu konunun böyle ilginin esas nedeni, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon yataklarının Avrupa’ya ulaşması ile ilgili öngörüler ve bu konuyla ilgili projelerdir. Artık gerek Kıbrıs Rum Yönetimi’nin ürettiği doğal gazın gerekse Doğu Akdeniz’de İsrail’in ürettiği doğal gazın Avrupa’ya ulaştırılması ile ilgili projeler yüksek sesle konuşuluyor. Ben Kıbrıs konusundaki hareketliliğin esas olarak bu nedenden dolayı olduğunu düşünüyorum.
 
Mağusa’nın kapalı Maraş bölgesi ile ilgili belirli bir süredir bazı çalışmalar yaplıdığı doğrudur. Bu konuya da Amerika Birleşik Devletleri’nin ilgisi geçmiş yıllara göre son derece üst düzeyde oldu. Amerika Birleşik Devletleri’nden bazı üniversiteler, yetkililer geldi, buralarda incelemeler yaptılar. Ve Kıbrıs görüşmelerinin desteklenmesi amacıyla karşılıklı dengeye dayalı, yani Türkler ve Rumların dengesini koruyacak bir güven arttırıcı adımın Maraş konusunda ve Mağusa’nın başka bir yeri konusunda, muhtemelen liman konusunda atılması söz konusudur. Sanıyorum bu ziyarette bunu göreceğiz. Ancak konuşulan, basında söylenen, evet, siyasi çevrelerin konuştuğu Mağusa ile ilgili böyle bir önerinin gelebileceği yönündedir.

Bazı uzmanların tahminlerine göre, Eylül ayı, Kıbrıs sorununda gelişmelerin yoluna konulacağı ve ABD'nin İsrail-Kıbrıs-Türkiye üçgenindeki enerji stratejisinin hayata geçirilmesinin başlayacağı bir ay olacağı yönünde birtakım açıklamaları var. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Soruna da şu yanıtı veriyor:

Eylül ayı, belki de bu konuyla ilgili sonuçların alınabileceği bir ay olmayabilir. Çünkü Eylül ayından sonra 2015’in ilk yarısında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, yani Kıbrıs’ın Türk tarafında Cumhurbaşkanlığı seçimleri vardır. Ve büyük oranda o dönemlerde Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili bazı hızlı siyasi çalışmalar olabilir. Dolayısıyla o döneme kadar bu konuda sonuçlanabilir mi bu görüşmeler, bu konuda çok emin değilim. Ancak sayın Biden’in bu ziyaretinden sonra ortaya çıkacak ipuçları ile Size bu konuda daha iyi konuşmak mümkün olabilir. Şu anda bu konunun çok belirli olduğunu düşünmüyorum. Buradaki, Kıbrıs’taki bu son dönemde sayın Biden’in ziyaretinden sonraki gelişmeler belirleyecek konuyu.


 
 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
21-05-2014 18:39 - 1965 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım