Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Bir Hakaret Alçaklığı da Fransa'dan
Fransa'dan hakaret filmine destek bildirisi
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-09-2012 08:43 - 1173 Okunma

 Müslüman dünyasını ayağa kaldıran ve Hazreti Muhammed ile dalga geçen "Müslümanlar'ın Masumiyeti" adlı amatör filme, Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’dan destek geldi. Daha önce de Hz. Muhammed’in karikatürünü çizen mizah dergisi, bu sefer iç sayfadan çizdiği ‘Muhammed karikatürüne’  bir de ‘filme destek bildirisi’ ekledi.

 
Derginin dünkü sayısında kapaktan, Fransa’da en çok izlenen ‘Dokunulmazlar’ filmine atıfta bulunularak, bir Yahudi ve bir Müslüman’ın bulunduğu karikatürde, “Dokunulmazlar 2: Dalga geçmemek lazım” deniyor. İç ve son sayfada yayınlanan karikatürlerde ise Hz. Muhammed, çıplak çiziliyor ve filmi sevmeyen Müslümanlar’a müstehcen bir ifadeyle seslenerek, “aptal bir filmin bu kadar tepki çekmesinden” rahatsızlık duyduklarını dile getiriyor.
 
‘Beğenmeyen dergiyi almasın’
 
Fransa’da infial yaratan karikatürleri savunan Charlie Hebdo’nun yöneticisi Charb, “Bu karikatürler hiç okumadıkları bir dergiyi okuyarak şok olmak isteyen herkesi şok edecek. Ben camiye gidip onları dinlemiyorum, onlar da dergiyi almasınlar. Basın özgürlüğü provokasyon değildir” diyerek karikatürü savundu.
 
Suriye ile ilgili temaslar için Kahire’de haberi alan Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, “Düşünce özgürlüğü var, ama bütün provokasyonlara karşıyım. Hele de bu kadar hassas bir dönemde” dedi. Fransız medyası gizli servisin olacaklardan endişe ettiğini aktarırken, Başbakan Jean Marc Ayrault da, “Cumhuriyetimiz ifade özgürlüğünü güvence altına alır. Ama laiklik de cumhuriyetin temel ilkesidir ve tüm inançlara saygı gerektirir. Bugün yaşananalar karşısında bu tür aşırılıklar sorumlu değildir. Herkesi sorumluluğa davet ediyorum” dedi.
 
“Provokasyona gelmeyin”
 
Fransa’daki çeşitli ülkelerden Müslümanlar’ın temsil edildiği Fransız İslam Konseyi CFCM Başkanı Muhammed Musavi, “Peygamber’e ve İslam’a hakaret içeren karikatürleri büyük bir kaygı ve üzüntüyle haberi aldım. Bu yeni bir İslam düşmanlığıdır ve Müslümanlar’ın duygularını hedef almaktadır. İfade özgürlüğüne son derece büyük bir saygı duymakla beraber, bu sorumsuz eylem karşısında büyük endişe duymaktayız. Bu girişim, tansiyonu ve nefreti yükseltebilir. Nefret ve hakaret içeren hiçbir eylem savunulamaz. Müslümanlara provokasyona gelmemeleri, tepkilerini yasal yollarla dile getirmeleri çağrısı yapıyorum” dedi.
 
Paris camisi direktörü Dalil Boubakeur de, “Büyük bir hayret ve üzüntü ile haberi aldım. Ateşe benzin dökmemeleri çağrısında bulunuyorum. Ne yazık ki Fransa’da dine hakaret yasa ile cezalandırılmıyor. Aynı dergi 2006’da Muhammed karikatürü çizdiğinde yargıya gittik. Ama mahkeme başvurumuzu kabul etmedi” dedi.
 
        İfade özgürlüğünün Fransa Cumhuriyeti'nin temel direği olduğuna vurgu yapan Başbakan Jean-Marc Ayrault, dergi piyasaya çıkmadan yaptığı açıklamada "tüm tarafları sorumlu davranmaya" çağırdı. Ayrault bu sabah da bir radyoya yaptığı açıklamada "Karikatürlerden şoke olan varsa dergiden Fransız mahkemeleri önünde davacı olabilir " şeklinde konuştu. Dışişleri bakanı Laurent Fabius ise karikatürlerin yayımlanmasına olası tepkilerin gelebileceği ülkelerdeki Fransız diplomatik temsilciliklerinde özel güvenlik önlemleri için talimat verdiğini açıkladı.
 
Dergi yönetimi ise kendisini "ifade özgürlüğü" ilkesiyle savunmaya çalışıyor. Derginin polis tarafından sıkı korumaya alınan genel yayın yönetmeni Charb, "Biz 20 yıldır tahrik ediyoruz. Hükümet bizden sorumlu olmamızı istiyor. Üç aptal, tartışmalı bir filme karşı Paris'te İslam adına gösteri yaptı diye önlerinde diz çökecek değiliz" şeklinde konuştu. Derginin Paris banliyösündeki merkezi de olası bir saldırıya karşı çevik kuvvet polisleri tarafından koruma altına alındı. İnternet sitesi bu sabahtan itibaren erişilemez hale gelen derginin Paris'teki merkezi geçen yıl yayımladığı Hz. Muhammed karikatürleri sonrasında kimliği tespit edilemeyen kişiler tarafından kundaklanmıştı.
 
 DERGİYE DAVA AÇILDI
Fransız televizyonu, ''tahrik ve nefreti körüklediği'' gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulması üzerine söz konusu dergi aleyhinde dava açıldığını duyurdu. Başvurunun, ''Suriye Özgürlük Derneği'' tarafından yapıldığı bildirildi.
 
İçişleri Bakanı Manuel Valls, ifade özgürlüğünün ihlali durumunda yapılacak şikayetleri değerlendirme konusunda mahkemelerin sorumlu olduğunu söylemişti.
 
20 ÜLKEDE ELÇİLİKLER KAPATILACAK
Hz. Muhammed'in karikatürlerinin Fransız dergisinde yayımlanmasının ardından, yurdışındaki elçilik ve okullarına saldırı olacağından endişelenen Paris yönetimi önlem aldı.
 
Fransa Dışişleri Bakanlığı, önümüzdeki cuma günü 20 ülkedeki elçilik ve okullarının kapalı tutulacağını açıkladı.
 
ENDONEZYA'DA EĞİTİME ARA
Fransız mizah dergisinin Hz. Muhammed'in karikatürünü basmasından sonra Endonezya'nın başkenti Cakarta'daki bir Fransız lisesi eğitime ara vereceğini açıkladı.
 
Uluslararası Fransız Lisesi'nden ailelere gönderilen açıklamada, Fransız Büyükelçiliği'nden gelen talimatla lisede cuma gününden itibaren eğitime ara verileceği belirtildi. 500'den fazla öğrencisi olan lisenin, muhtemel tepkilere karşı önlem almak amacıyla kapatılacağı vurgulandı.
 
DERGİNİN SİTESİ ÇÖKERTİLDİ
Hz. Muhammed'in karikatürünü basan Fransız mizah dergisi "Charlie Hebdo" nun internet sitesinin çökertildiği açıklandı. Ancak siteyi "host" eden Belçikalı BlueVision şirketi, "sitenin çökertilmediğini, bloke edildiğini" bildirdi. Derginin internet sitesine yönelik saldırı konusunda Paris Savcılığı soruşturma başlattı.
 
AYRAULT: BU AŞIRILIKLARI ONAYLAMIYORUM
Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault da karikatürlerin yayımlanmasının ardından yaptığı açıklamada, söz konusu karikatürleri ''aşırı'' bulduğunu ve onaylamadığını söylemişti. Başbakanlık'tan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Mevcut konjonktür içinde Başbakan bu tür aşırılıkları onaylamıyor ve herkesi sorumlu olmaya davet ediyor'' ifadesi kullanıldı.
 
"İfade özgürlüğünün, cumhuriyetin temel ilkelerinden birisi olduğu" bildirilen açıklamada, "Bu özgürlüğün yasaların belirlediği sınırlar çerçevesinde kullanılması gerektiği" görüşü savunuldu.
 
DERGİNİN BİNASI ATEŞE VERİLMİŞTİ
Fransız mizah dergisi "Charlie Hebdo" 2011 Kasım ayında Hz. Muhammed'in bir karikatürünü ilk sayfasında yayınlayınca, derginin binası ateşe verilmişti.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
19-09-2012 08:43 - 1173 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
28-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım