Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
BM Temsilcisinin Yoluna Mayın Döşüyorlar
Suriye'den tampon bölge uyarısı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-09-2012 17:37 - 1059 Okunma

 

Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanlığı Resmi Sözcüsü Cihat Makdisi; BM’nin Suriye Özel Temsilcisi el-Ahdar el-İbrahimi’nin göreviyle ilgili başvurabileceği önemli kaynakların başında BM’nin 6 maddelik projesi ve Cenevre beyanının bulunduğunu belirterek her şeyin Suriye’nin çıkarlarını koruyacak ve istikrarını şekilde masada tartışılabileceğini dile getirdi.
 
El-Meyadin kanalına Cumartesi günü bir röportaj veren Makdisi; Suriye’nin çıkarlarının daha öncesinde BM Eski Temsilcisi Kofi Annan ve Arap temsilci Muhammed el-Dabi’nin görevlerinin olduğu gibi şimdi de İbrahimi’nin görevinin başarısında saklı olduğuna dikkat çekti.
 
Yaşanan krizden çıkış yolunun herkes tarafından bilindiğine işaret eden Makdisi; bu yolun Suriye'de bulunan bütün tarafların şiddeti keserek siyaset sürecin başlaması aşamasından başlayacağının da herkes tarafından bilindiğini kaydetti.
 
Kimi Devletler Suriye’deki Teröristlere Silah Vermeyi Sürdürüyorlar
 
Uluslararası anlaşma ortamının bulunmamasının bütün görevlerin başarısızlığa uğramasının sebebi olduğunu dile getiren Makdisi; Batılı devletlerin Suriye halkı için kaygı duyan bir itfaiye rolü oynayamayacağına değinerek kimi komşu devletlerin Suriye'de bulunan teröristlere silah kaçırmaya ve onları barındırıp eğitmeyi sürdürdüğünü beyan etti.
 
Suriye’nin İbrahimi’nin göreviyle ilgili iyimser ve kaygılı olduğuna işaret eden Makdisi; İbrahimi’nin, Suriye’deki teröristleri barındıran ve onlara askeri eğitim ve silah veren ülkelere giderek bu faaliyetleri durdurmalarını talep etmesi ve muhalefetten hiçbir ön şart koşmadan diyalog masasına oturmasını istemesi dahil görevinin tamamında başarılı olması için Suriye’nin gerekli her şeyi sağlayacağını belirti.
 
Suriye’nin iyiliğini istemeyen kimi devletlerin BM ya da güvenlik konseyi dışındaki referanslarını değiştirme girişimleri aracılığıyla İbrahimi’nin başarı yoluna mayın döşemeye çalıştıklarını ifade eden Makdisi; Rusya’nın bu çalışmaların yolunu kesmek için ısrarla Cenevre beyanını hatırlattığını dile getirdi. Arap liginin şu anki yapısıyla olumlu bir rol oynayamayacağını ibraz eden Makdisi; Arap liginin oynadığı olumsuz rolün deneyiminin Suriye'de silahlı teröristlerin varlığından söz edilmeye başlandığında Suriye'de bulunan Arap gözlemcilerini çekerek hiçbir gerekçesi yokken dosyayı BM’ye taşıması olduğunu beyan etti.
 
Mısır’ın Suriye’deki sorunun çözmeye ilişkin herhangi bir girişimde bulunmadığına dikkat çeken Makdisi; bu yönde niyetler bulunduğunu ve bu niyetlerin Mısır Başkanı Muhammed Mursi tarafından Tahran’da düzenlenen Bağlantısız Devletler Hareketi zirvesinde açıkladığına işaret ederek herhangi bir girişimin başarılı olmasının tek koşulunun tarafsız olması gerektiğini ancak Mursi’nin bir tarafa mensup olduğunu ve Suriye’nin içişlerine müdahale etmek için bir platformu gasp ettiğini dile getirdi.
 
Topraklarımızın Tek Zerresi Üzerinde Konacak Bir Yasak Ulusal Egemenliğe Saldırı Anlamına Gelecektir
 
Makdisi; Suriye’nin insani yardımlara kapılarını açtığını ve bu alanda siyasi bir ajandayla gelmeyen uluslararası kurumlarla işbirliği yapmaya hazır olduğunu belirtti.
 
Suriye topraklarının tek zerresi üzerinde konacak bir yasağın Suriye’nin ulusal egemenliğine bir saldırı teşkil edeceğini ifade eden Makdisi; bu durumun savunma hakkının kullanılmasını gerektireceğini beyan ederek seçenek olarak sunulmayan ve dayatılan bu ihtimale karşı Suriye ordusunun hazır olduğunu dile getirdi.
 
Suriye’nin saldırı halinde değil kendini savunma halinde olduğuna dikkat çeken Makdisi; Suriye'de silahlı terör gruplarına karşı bir sokak savaşı verildiğini belirterek şu anki çatışmaların uluslararası iradenin netleşmesine kadar sürecek bir savunma hali olduğunu sözlerine ekledi. 
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-09-2012 17:37 - 1059 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
19-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım