Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
BM, Uçak Krizinde Devreye Girmek İstiyor
İtidal çağrıları yapılıyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-06-2012 12:10 - 1114 Okunma

Cumartesi günü Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile telefon görüşmesini yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM’nin düşürülen uçak olayını çözmekte Suriye ve Türkiye’ye yardımcı olmaya hazır olduğunu açıkladı. Ban Ki-mun Türkiye ve Suriye’yi olayı diplomasi yoluyla çözmeye yine çağırdı.

BM Genel Sekreteri uçak olayı bütün bölge için ciddi sonuçlara yol açabildiğinden dolayı duyduğu endişeleri dile getirdi. Cuma günü Suriye hava savunma sistemleri Türk savaş uçağı F-4 Phantom’u düşürdü, uçak denize düştü.

İki pilotu arama çalışmaları şu ana kadar sonuç vermedi. Suriye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü olayın Türkiye’ye karşı bir saldırı olmadığını söyledi. Ankara bu açıklamaları yeterli bulmayarak yaptırımlarla tehdit ediyor.

Diğer yandan Davutoğlu Lavrov'la görüştü. Rusya Dışişleri Bakanlığının sitesinde yayınlanan açıklamaya göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde Türk uçağının düşürülmesi olayını görüştü.

Açıklamada şunlar kaydedildi: “23 Haziran tarihinde Türk tarafının girişimi üzerine Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu arasında telefon görüşmesi gerçekleştirildi. Yapılan görüşmede Suriye konusu ve Türk savaş uçağının düşürülmesi olayı elealındı”.

Davutoğlu bu kapsamda, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, Rusya, Suudi Arabistan ve İran Dışişleri Bakanlarının yanı sıra, Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi ile görüştü. Görüşmelerinde Türkiye'nin konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Ahmet Davutoğlu, telefon diplomasisini Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı ile sürdürdü. İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile de telefonla görüşen Davutoğlu, teşkilatın İcra Komitesi'nin Cidde'de yapacağı Suriye gündemli toplantıyı değerlendirdi. 

Lübnan Başbakanının yanısıra Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanları da Davutoğlu'nun yoğun diplomasi trafiğinde görüştüğü isimler arasında yer aldı. 

Ve Davutoğlu Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da yer aldı.Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Genel Sekreter ile Suriye'nin Türk askeri uçağını düşürmesi kapsamındaki son gelişmeleri ve diğer ülkelerle gerçekleştirdiği istişareleri paylaştı. 

Öte yandan BM Güvenlik Konseyinin 5 Daimi üyesi ülkenin, NATO ve Arap ülkelerinin Ankara'daki büyükelçilerinin gün içinde değerlendirme toplantısı için Dışişleri Bakanlığına davet edilmesi bekleniyor. 

Toplantıda Suriye'nin, Türk askeri uçağını düşürmesinin ardından gelişmelerin gündeme geleceği öğrenildi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
24-06-2012 12:10 - 1114 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım