Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Cabir'den önemli bir hizmet
Tefsir-i Numume'nin ilk cildi çıktı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
18-08-2014 12:24 - 3533 Okunma

 Ayetullah El- Uzma Mekarim Şirazi'nin kaleme aldığı Tefsir-i Numume'nin ilk cildi, CABİR tarafından Türkçemize kazandırılarak okuyucuyla buluştu.

  Numune Tefsiri günümüz tefsirleri arasında halk diline yatkınlığı, akıcılığı ve konu beyanı itibariyle alanındaki en sade eser olarak geniş bir okuyucu kitlesine hitap eden, kendi sınıfında memnuniyetle kabul gören bir yapıttır. Bu tefsirin en önemli özelliği Kur'an'ı Kerim'in bütün ayetlerine şamil olması ve günümüz toplumsal meselelerine değinmesi nedeniyle tercih edilen bir kitap olmasıdır. Zira tefsirde günümüz şartları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurulmuş ve bu anlayış diline yansımış, teknik ve klasik edebiyat terimlerinden yararlanılmıştır. Diğer taraftan birçok yazar ve düşünürün de belirttikleri üzere bu tefsirin diğer önemli yanı ise yol gösterici ve terbiye edici özelliğidir. Tefsirde bütün surelerin başlangıcında önemli noktaların genel bir beyanının ardından sureye hâkim olan konuların ve bu konuların beyan stiline işaret edilip daha sonrasında ayetlerin detaylarına mercek tutulmakta ve tahlil neticesiyle ana tema belirlenerek insan yaşamı ve davranış sorunları analitik bir yaklaşımla açıklanmaktadır.

Tefsirin ön sözünde şu ifadeler yer almaktadır:

Bismillahirrahmanirrahim
Allah’a hamd ve senalar olsun. Allah’ın salat ve selamı Hz. Peygamber’e (s.a.a) ve onun tertemiz Ehl-i Beyt’ine olsun. Yüce Allah Hz. Muhammed’i (s.a.a) Hatem’ul Embiya, son elçi olarak mebus kıldı. O’na kâmil bir kitap olarak Kuran-ı Kerim’i verdi. Allah ayetlerinde Kuran-ı Kerim’i insanlık için hidayet, nur, rahmet, klavuz ve imam olarak nazil etmiştir. Hz. Muhammed (s.a.a) bu mukaddes kitabın doğru anlaşılması için beyan ve izahına memur kılmış. Böylece Hz. Peygamberimiz Kuran-ı Kerim’in öğretmenidir ve Hz. Peygamberimizden sonra onun ilim varisleri olan mutahhar Ehli-Beyt-i bu ilahi misyonu ifa etmiştir.

Kuran-ı Kerim’i doğru anlayıp ve algılamak Peygamberin ve Ehli-i Beyt’in beyan ve açıklamalarıyla mümkün olur. Bu bağlamda Peygamberimizin meşhur hadisinde buyuruyor; “Ben sizin aranızda paha biçilmez iki emanet bırakıyorum. Biri Kuran-ı Kerim ve diğeri İtretim, Ehli- Beyt’imdir. Bu ikisi, Kevser havuzunun başında bana gelinceye dek birbirinden ayrılmazlar.” Evet, genelde insan olan herkes ve özelde de muvahhit ve Müslüman olan her fert Kuran-ı Kerim’i tanıyıp, anlayıp, iman edip, amel etmekle yükümlüdür.

Yaşadığımız 21. asırda dünyanın her yerinde İslam’a ve Kuran-ı Kerim’e ilgi ve alakanın arttığını müşahede etmekteyiz. Özellikle cennet mekân olan ülkemizin her bölgesinde birçok kişinin Kuran-ı Kerim’i ve Ehl-i Beyt’i (a.s) tanıyarak İslam’ı ve İslami değerleri, Allah’ın ayet ve kanunlarını, hükümlerini tanıyıp, yaşayıp ve yaşatma gayreti içinde olduğunu görmekteyiz. Bu noktada kısa adı CABİR olan Dünya Caferi Âlimler Birliği olarak bu anlamlı ve doğru isteğe yanıt verip hizmet etmeyi bir görev bildik. Bu sorumluluğun doğru bir şekilde yerine getirilmesi için CABİR ulamasından oluşan bir tercüme komisyonu teşkil ettik. Toplumun her kesimine hitap edecek olan bir tefsir kitabı tercüme etmeyi düşündük.

Tefsir-i Numune’nin bu noktada doğru bir seçenek olduğuna karar verdik. Çünkü anlaşılması çok kolay olan bir tefsir kitabıydı. Tefsir-i Numune’nin sahibi ve müfessiri Ayetullah el-Uzma Nasir Mekarim Şirazi anlaşılması çok zor olan ilmi ve fenni meseleleri her kesin kolay anlayabileceği sade bir dille ifade ve beyan etme özelliğine sahiptir. Bunun için müfessir Kuran-ı Kerim’i her kesimin okuyup doğru anlayarak faydalanması için anlaşılabilir, kolay kelimeler ve cümleler seçerek tefsir etmiştir. Ayetullah Nasir Mekarim Şirazi Tefsir-i Numune’nin Türkçeye tercüme edilmesini önemli, gerekli ve faydalı olacağını beyan etmiştir. Bu hususta memnuniyetini bildirerek CABİR ulamasına teşekkürlerini ve dualarını beyan etmiştir.

Tefsir-i Numune Kuran-ı Kerim’,in tamamının tefsiridir ve yirmi yedi ciltten oluşmaktadır. Allah’ın lütuf ve yardımları, mevlamız ve imamımız Hz. Mehdi (a.s)’ın hayır dua ve inayetleri ile bu tercümeyi dört yıllık bir süreç içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Toplumumuzun hidayet, iman, amel ve kardeşliğine vesile olmasını yüce Allah’tan temenni ediyoruz. Âmin.
Dünya Caferi Âlimler Birliği Başkanı
Hasan KARABULUT

KENDİSİNDEN İSTİFADE EDİLEN VEYA TENKİD'TE BULUNULAN TEFSİRLERDEN BAZILARI

Macma’ul Beyan Tefsiri meşhur müfessirlerden merhum Tebersi
Tebyan Tefsiri büyük âlim Şeyh Tusi
el-Mizan tefsiri Allame Tabatabai
Safi Tefsiri Molla Muhsin Feyz-i Kaşani
Nur’us Sakaleyn Tefsiri Abd Ali b. Cuma el-Huveyzi
Burhan tefsiri merhum Seyyid Haşim Behrani
Ruh’ul Meani Tefsiri Allame Şahabud'din Mahmud Alusi
El-Menar Tefsiri Muhammed Reşid Rıza (Şeyh Muhammed Abduh’un tefsir derslerinden yazılanlar)
Fi Zilal el-Kuran Tefsiri Seyyid Kutub
Kurtubi Tefsiri Muhammed b. Ahmed el-Ensari el-Kurtubi
Esbab’un Nuzul Tefsiri Vahidi (Ebu’l Hasan Ali b. Menviye Nişaburi)
Meraği Tefsiri Ahmed Mustafa Meraği
Mefatih’ul Gayb tefsiri Fahri Razi
Ruh’ul Cinan Tefsiri Ebu’l Futuh Razi
Keşşaf Tefsiri Zemahşeri
ed-Durr’ul Mansur Tefsiri Suyuti

İrtibat için: 212 470 43 37

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
18-08-2014 12:24 - 3533 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım