Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
CABİR Fitre Zekatı'nın tutarını açıkladı
Kimler ne kadar Fitre zekatı vermeli?
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
25-07-2014 12:43 - 3102 Okunma

Kısa adı CABİR olan Dünya Caferi Alimler Birliği genel merkezde toplanarak fitre zekatıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Dünya Caferi Alimler Birliği yaklaşan Ramazan bayramı dolayısıyla hilal ön çalışması ve fitre zekâtını belirlemek için dün toplandı.

Toplantıda yapılan değerlendirme sonucunda, kişi başına üç kilo ekmek fiyatına tekabül eden bu yılki fıtra tutarı:

Asgari kişi başı 10 TL,

Orta halliler için üç kilo pirinç tutarı 15 TL,

Durumu daha iyi olanlar için, üç kilo vasat hurmaya tekabül eden 60 TL olarak verilmesinin yeterli olacağı kanaati sonucuna varıldığını açıkladı.

Hastalık ve benzeri nedenlerle oruç tutamamasından dolayı fidye vermek durumunda olanların kişi başı her gün için asgari 3 TL,  durumu orta halli olanların ise kişi başı 5 TL olarak hesap edilmesi uygun bulundu.

   Fitre Zekatını Vermek Kimler İçin Farzdır

Her kim bayram akşamı mükellef olur (ergenlik çağına girse), fakir ve başkasının yemeğini yiyen birisi de olmasa o kişinin fitre zekâtını vermelidir. “Fitre zekatı fakir ve başkasının yemeğini yiyen birinin üzerine farz değildir. Aynı şekilde mükellef olmayan birinin fitre zekatı onun geçimini sağlayan kişinin boynuna farzdır, kendi boynuna değil.”

Fitre Zekatı Ne Zaman Ve Nasıl Verilir?

Fitre zekatı fıtır (Ramazan) bayramı akşamından bayram gününün öğlen vaktine kadardır. Bu zaman zarfından itibaren fitre zekatı verilmelidir ve bayram namazı öncesi bu zekatın verilmesi ihtiyata uygundur. Bilerek geciktirilmemelidir ve hatta fakir birini bulamayan biri bu zaman zarfında fitresini ayırıp bir kenara bırakmalı ve uygun bir fakir bulduğunda vermelidir buyurmuşlardır. Eğer birisi fitre zekatını ayırıp bir kenara koymuşsa o malda değişiklik yapamaz veya başka bir şeyle değiştiremez. Fitre zekatını vermek ibadettir. Dolayısıyla fitre zekatını veren kişi onu zekat niyetiyle vermelidir ve namaz gibi Allah’a yakınlık kastıyla yerine getirmelidir.

Üzerine fitre zekatı farz olan kişinin, fitre zekatını ya kendisi vermeli veya vermesi için birini vekil etmelidir. Dolayısıyla eğer birisi vekil olmadan bu işi yaparsa verdiği fitre zekatı kabul olmaz, her ne kadar o kişinin hoşuna gideceğini bilse de.

  Yurt dışında yaşayan ve her hangi bir fakiri bularak doğru bir şekilde fitre zekatını veremeyen kişiler yakınlarını arayarak onlara vekalet vermeli ve fitre zekatlarını bu şekilde yerine getirmelidir. Fitre zekatını vermenin bir vakti vardır ve gereksiz olarak geciktirilmemelidir.

 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
25-07-2014 12:43 - 3102 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım