Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Diyanet'te usulsüzlüğe tepki
Tartışma başlatmak doğru değildir
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
22-01-2013 18:04 - 1103 Okunma

 Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Diyanet'e ilişkin Sayıştay raporunda yer alan usulsüzlüklere, "Usulsüzlük varmış gibi gösterilmesi üzücü" diye yanıt verdi.

Sayıştay raporunda Hazine arazilerine cami yapıldığı, cami ve mescitlerin üçüncü kişilere kiraya verilmesinin hukuki dayanağı bulunmadığı, kamuya ait olması gereken tutarın vakfın kasasına girdiği bilgileri yer almıştı.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye'de tüm camilerin, halk tarafından yapıldığını söyledi. Camilerin müştemilatı içinde yeralan binaların gelirlerini geçen yıla kadar devletin aldığını belirtti. Görmez, bu uygulamanın değiştirilerek gelirlerin yüzde 30'unun devlete, yüzde 70'inin de Dini Sosyal Hizmet Vakfı'na aktarıldığını söyledi.

Eski Alevi Bektaşi Federasyon Başkanının, Diyanet TV için sadece bir mezhebe yönelik yayınlar yapıyor gerekçesi ile dava açmasına ise Görmez, "Bunlar rutin şeylerdir. Tartışma başlatmak doğru değildir" dedi.

Sayıştay’ın Maliye Bakanlığı raporunda şu saptamalara yer verildi:

Hazine gelirleri, dini vakfa: Hazine’ye ait taşınmazlar üzerinde bulunan Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsisli cami ve mescitlerin ticari nitelikli ünitelerinin kiralanması yetkisinin herhangi bir mevzuata dayanmaksızın Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildiği ve bu devre istinaden başkanlıkça söz konusu Hazine gelirlerinin yüzde 25’inin bir vakfa (Dini ve Sosyal Hizmetler Vakfı) aktarıldığı görülmüştür. (…) Gelirlerin yüzde 30’unun, arz bedeli Hazine’ye, yüzde 10’unun taşınmazın bağlı olduğu müftülüğe, yüzde 25’inin Dini ve Sosyal Hizmetler Vakfı’na, yüzde 35’inin ise ilgili cami derneğine veya vakfına aktarılacağı kararlaştırılmıştır. Dolayısıyla herhangi bir dayanaktan yoksun olarak Maliye Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan 21.12.2006 tarihli protokolle, kira gelirlerinin yüzde 70’inin dağıtılması inisiyatifinin başkanlığa bırakılmış olması; mülkiyeti Hazine’ye ait taşınmazların kiraya verilmesi sonucu elde edilen ve kamuya ait olması gereken genel bütçe gelirlerinin vakfa aktarılması yolu açılmıştır. Söz konusu yönetmelik hükümleri yeniden düzenlenmelidir.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
22-01-2013 18:04 - 1103 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım