Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Dünya yolsuzluk raporu açıklandı
Türk halkı yolsuzluk konusunda kimleri işaret ediyor?
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-07-2013 10:25 - 1163 Okunma

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün (Transparency International), bugüne kadar yolsuzluklar hakkında yaptığı en kapsamlı araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

107 ülkede 114 bin kişi ile görüşülerek yapılan araştırmaya göre, dünya genelinde yolsuzluk problemi büyüyor.  2012 yılında her 4 kişiden 1'i kamu hizmetlerinden yararlanabilmek için rüşvet ödemek zorunda kaldı.

Yolsuzluklar, yoksul ülkelerde zengin ülkelere göre iki kat daha fazla.  Rusya'da ankete katılanların yüzde 65'i, Meksika'da yüzde 51'i rüşvet talebiyle karşı karşıya kaldığını belirtirken, Almanya'da bu oran yüzde 11.  Yolsuzlukların en çok olduğu 10 ülkeden 8'i Afrika kıtasında bulunuyor.

51 ülkede anket katılımcıları en çok siyasi partilerdeki yolsuzluklardan şikâyetçi oldu. Sanayileşmiş ülkelerde katılımcıların yüzde 59'u, hükümetlerin yolsuzluklara karşı yeterince mücadele etmediğini düşünüyor.

Berlin merkezli Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün “Dünya Yolsuzluk Barometresi” araştırmasında Türkiye hakkında da ilginç sonuçlar ortaya konuldu.

Türklerin şikayeti  siyasi partiler

Türklerin yüzde 66'sı siyasi partilerin yolsuzluklara bulaştığını düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 56'sı medyada, yüzde 43'ü yargıda, yüzde 42'si kamu kurumlarında ve memurlar arasında, yüzde 41'i de dini kurumlarda yolsuzlukların olduğunu düşünüyor. Katılımcıların yüzde 38'i poliste, yüzde 30'u da orduda yolsuzlukların yaygın olduğuna inanıyor.

Türkiye'den ankete katılanların çoğunluğu, hükümetin yolsuzluklara karşı aldığı önlemlerin etkili olduğunu kaydediyor.

‘Yolsuzluklarla mücadele istiyorlar'

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün raporu, yurttaşların yolsuzluklara karşı mücadeleden yana olduğunu gösteriyor.

Transparency International Başkanı Huguette Labelle, raporun sonuçlarını açıklarken, “Dünya genelinde rüşvetin düzeyi çok yüksek olmaya devam ediyor. Ancak diğer yandan insanlar yolsuzlukların önüne geçme konusunda güce sahip olduklarına inanıyor. Gizli anlaşmalar, gücün suistimali ve rüşvetle mücadele etmek isteyenler gerçekten çok ciddi sayıda” görüşünü kaydetti.

Türkiye'de de ankete katılanların yüzde 46'sı, vatandaşların yolsuzlukla mücadelede başarı sağlayabileceğini düşünüyor. Başarı konusunda daha kesin inanca sahip olanların oranı yüzde 22.

"Transparency International Başkanı Huguette Labelle, G20 ülkelerini, yolsuzlukla mücadelede daha aktif olmaya davet ederken, "Hükümetler, yurttaşlarından gelen yolsuzluklarla mücadele çağrısını ciddiye almayı. Bu taleplere yanıt vermek için somut adımlarla harekete geçmeli, şeffaflık ve hesap verilebilirliği güçlendirmeli" şeklinde konuştu.
   

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-07-2013 10:25 - 1163 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
28-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım