Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Ebu Eyyub Ensari'nin Vefatı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
05-02-2014 09:45 - 2522 Okunma

 Medineli Müslümanlardan ve hicret sırasında Hz. Peygamber'i evinde misafir eden sahabi olan Eyyub El Ensari, İmam Ali'nin Şialarındandı. İmam Ali (as) ile birlikte Haricilere karşı savaşan Eyyub El Ensari İmam Ali'nin Medine temsilciliğini yapmıştır.

Beni Naccar Kabilesinden olan Ebu Eyyub Ensari, Biset’ten yirmi bir yıl önce Medine’de dünyaya geldi. İkinci akabe biatında hazır bulunarak Hz. Peygamber (s.a.v)’e biat etti. Hz. Peygamber (s.a.a)’in hicretinde O’nu ilk konuk eden Ebu Eyyub olmuştur. Mescid-i Nebi ve yanındaki evin yapılıp bitmesine kadar da Hz. Peygamber (s.a.a) Ebu Eyyub’un evinde kalmıştır.

Fakir birisi olan Ebu Eyyub, biricik keçisini Peygamberin gelişi bereketine kurban etmiştir. Ehl-i Beyt’e olan sevgisinden dolayı Hz. Fatıma’nın düğün merasiminde de Hz. Peygamber (s.a.a)’e bir koyun hediye etmiştir. Müslümanlar arasında kardeşlik merasiminde Hz. Peygamber onunla Mus’ab bin Umeyr’i kardeş etti. Ebu Eyyub Hz. Peygamber (s.a.v)’in bütün gazvelerinde hazır bulunmuş, Hayber Savaşı’nda Hz. Peygamber (s.a.a)’in çadırının muhafızlığını yaparak Peygamberin duasını almıştır.



Ebu Eyyub Hz. Peygamber (s.a.a)’in vefatından sonra Hz. Ali (a.s)’ın safında yer alıp Gadir-i Hum olayına tanıklık eden on iki büyük ve mücadeleci sahabeden birisidir. Üçüncü Halife Osman’a muhalefet edip diğer sahabelerle birlikte şehirlerine mektuplar yazdı, İslam’ın merkezinde olan Medine’de bulunan düzensizlikleri anlattı ve onları bu kötü gidişata karşı mücadele etmeye çağırdı. Mescid’ün Nebi’de cemaat imamlığını yürüten Ebu Eyyub, üçüncü halife Osman’ın öldürülmesinden sonra İmam Ali (a.s)’a ilk biat edenlerdendi.

O bundan sonra meydana gelen Cemel, Sıffin ve Nehrevan savaşlarında Hz. Ali’nin yanında yer aldı. Biat bozanlar (Nakisin) zalimler (Kasitin) ve dinden çıkanlar (Marikin)’e karşı kahramanca savaştı. Buna, Nehrevan Savaşı'nda Haricilerin başı olan Harkuz bin Zuheyr Sadi’yi öldürmesini örnek gösterebiliriz. Hz. Ali (a.s)’ın şahadetinden sonra Muaviye döneminde Ebu Eyyub Ensari, Bizanslılara karşı savaşmak için İstanbul'a geldi. H.52 yılında İstanbul’un muhasarası sırasında hastalanarak vefat etti. Vasiyet üzerine İslam ordusunun varabildiği en son sınır olan sur duvarının kenarına defnedildi.

İstanbul’un fethinden sonra, Ebu Eyyub Ensari’nin defnedildiği yerde bir türbe ve Eyyub Sultan Camii adıyla bir cami yapıldı. Şimdi Ebu Eyyub Ensari İstanbul’da adını verdiği Eyüp semtinde bütün Müslümanlarca ziyaret edilmektedir.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
05-02-2014 09:45 - 2522 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
24-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım