Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Ehlibeyt dostları Mersin'de tek ses, tek yürek
Mersin'den dünyaya mesaj verdiler
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
25-02-2013 08:43 - 4161 Okunma

Aleviler Mersin’de Tek Ses Oldu: “Yolumuz Şah-ı Merdana Çıkar”


Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi tarafından, Mersin Büyükşehir Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen ‘Yolumuz Şah-ı Merdan’a Çıkar’ konulu konferansa Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzetin Doğan, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı Genel Başkanı Ali Yeral, HUBYAR Eğitim Vakfı Başkanı Hıdır Temel ile yaklaşık 2 bin kişi katıldı.



Avukat Necdet Yıldırım moderatörlük yaptığı toplantıda konuşan Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, son dönemlerde komşu ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de bazı sorunlar yaşadığına dikkat çekerek, bir çok devlet adamının ve yöneticinin mezhepsel sıfatları ile anıldığını söyledi. Özgündüz, Türkiye’nin bir hoşgörü ülkesi olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Biz genel anlamda  Türk milleti, olarak burada varız. Arabı ,Türkü, Kürdü bu geminin yolcuları olarak, bu gemiyi batırmamalıyız. Bu gemiyi deldirmemeliyiz. Biz milletçe biriz. Bu yurdu, yurt yapan anlayış, İslam, Türk yurdunu yapan anlayıştır. Türkiye’de yaşayan diğer inançlara ne kadar saygı gösteriliyorsa, Alevilere de o saygı gösterilmelidir. Bütün insanlar sözde ve özde eşittir. Ama bir tarafa milli, ortak, değerlerle imkanlar sağlanırsa, nerede bu adalet. Biz hakkımızı helal etmiyoruz. Devlet ya hepsine müsaade edecek, ya da hepsini kaldıracak. Devlet gelip benim ibadethaneme el uzatmayacak, ad koymayacak. Hz. Ali’nin zikir olduğu yerlerin hepsi ibadethanedir. Bizim için birliğimiz en önde gelir, Allah birliğimizi bozmasın. Biz gerekli çabayı gösteriyoruz ama ABD bölmeye karar vermiştir. Eş başkanda ona hizmet ediyorsa, Allah onları da ıslah etsin.”

Ardından söz alan HUBYAR Başkanı Hıdır Temel ise, Türkiye’de Alevi sorununun olmadığını, Sünnilik sorunu olduğunu belirterek şunları söyledi:



“Tüm dinlerde, mezheplerde , kendilerinde ayrılan grup tehlikelidir. Bu yüzden de yok olması gerekir. Din aynı zamanda nizam demektir. İslam dünyasındaki her türlü nizama adaletsiz düzene karşı çıkanlar, Hz. Ali’ye adaleti, Hz. Hüseyin’de masumiyeti ve kararlığı sembolize edip, onları kendilerine mürşit seçerek, aynı zamanda da en zorlu ve en şefkatli yolu da seçmişlerdir. Türkiye’de bir ayrılık problemi yoktur. Türkiye’de sorun Sünnilik sorunudur. Tarihinde bu yana hiçbir Alevi, Alevi olduğundan ötürü, başka inançtan bir insana kendi, tarih sayfalarında kara leke bırakmamıştır. Böyle bir lekeyi bırakmayan bir toplumun, bugün sorun olabileceğini düşünüyor musunuz? Türkiye’deki asıl sorun Sünni zihniyetin sorunudur. Dolayısıyla, kısacası çözülmesi gereken tek sorun şuanda sadece Sünnilik meselesidir.”




Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzetin Doğan, Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet sonrası Alevilerin yaşadığı süreci anlattı. Doğan, Atatürk ile birlikte laikliğin iyice özümsenmesinin ardından Alevilerin kentleşmeye başladığını vurgularken, buluşma adreslerinin de cem evlerinin olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Doğan, son yıllarda Türkiye’de olduğu gibi Avrupa ülkelerinde de, Hıristiyan devletlerin, inanç özgürlüğüne saygı çerçevesinde kendi ülkelerine eski cem evlerinin restorasyonlarının yanı sıra yenisi de yapmaya başladığını ifade etti.

Ehdav Vakfı Başkanı Ali Yeral'da birlik ve beraberlik mesajı vererek: "Bizim sünni kardeşlerimizle bir sorunumuz yoktur bizim Emevi anlayışıyla bir sorunumuz vardır diyerek bunun iyi anlaşılması gerektiğini söyledi. Hükümetin bu kesimin sesine kulak vermesini ve sorunlarını gidermesini istedi."

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
25-02-2013 08:43 - 4161 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım