Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Ekmeleddin İhsanoğlu kimdir?
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
01-07-2014 17:39 - 1299 Okunma

 Cumhurbaşkanı seçimindeki, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin ortak adayı olan Profesör Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam ve Batı kültürleri çalışmalarıyla öne çıkan bir bilim tarihi profesörü. Uluslararası birçok ödüle sahip olan İhsanoğlu son olarak 2005 - 2014 yılları arasında İslam Konferansı Örgütü'nün genel sekreterliğini yaptı. Genel sekreterlik görevi öncesinde yine İslam Konferansı Örgütü’nde (İKÖ) 24 yıl boyunca İslâm, Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin genel direktörlüğünü yürüttü.

Ekmeleddin İhsanoğlu 1943 yılında Mısır’ın başkenti Kahire’de doğdu. Babası 1924 yılında Mısır’a El Ezher Üniversitesi öğrenimi için gidip kalan ve orada Rodos Türk’ü göçmeni bir kadınla evlenen İhsan Efendi’ydi. Babası İstiklal Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy’un yakın arkadaşıydı. İhsanoğlu, babasının kurucuları arasında olduğu Kahire Ayn Şems Üniversitesi’nden mezun olmasının ardından yine Mısır’daki El Ezher Üniversitesi’nde akademik hayata başladı. Kahire’de bulunduğu süre içerisinde Osmanlı kültürü ve edebiyatı ile ilgili araştırma ve eğitim çalışmaları yaptı. 1974’de Türkiye’de Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nde doktorasını tamamladıktan sonra, İngiltere'de Exeter Üniversitesi'nde doktora sonrası çalışmalar yaptı. İhsanoğlu 1984'te profesör oldu. İslam Konferansı Örgütü Araştırma Merkezi'ndeki direktörlük görevi sırasında Türkiye’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü ile Türk Bilim Tarihi Kurumu'nun başkanlığını ve İstanbul Üniversitesi Bilim Tarihi Müze ve Dokümantasyon Merkezi'nin müdürlüğü görevlerinde bulundu. Uluslarası üniversitelerde çeşitli kürsülerde ve birimlerde üyelik yaptı. 1 Ocak 2005'te İKÖ’nün seçimle göreve gelen ilk genel sekreteri oldu. Aynı zamanda İKÖ'nün ilk Türk genel sekreteri olma unvanını da aldı.

Ekmeleddin İhsanoğlu, birçok uluslarası ödülün de sahibi. 2000’de 'Türkiye Devlet Üstün Hizmet Madalyası' verilen İhsanoğlu ayrıca Ürdün, Mısır, Malezya  ve Pakistan, Senegal devletlerinden de çeşitli madalyalarla ödüllendirildi. Uluslararası birçok üniversite tarafından kendisine fahri doktorluk verildi. Çok iyi derecede Arapça ve İngilizce konuşan Ekmeleddin İhsaoğlu orta derecede Fransızca ve Farsça biliyor. Evli ve üç çocuk babası.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
01-07-2014 17:39 - 1299 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
18-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım