Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Ermenistan-Türkiye ilişkileri ve Sarkisyan'ın sözleri
2015 Türkiye için zor bır yıl olacak
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-10-2013 14:58 - 1362 Okunma

Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan portokol, iki ülke arasında gizli de olsa süren görüşmeler, Ermenistan'ın son zamanlarda Azerbaycan'a yönelik tehdidkar tutumları bu ilişkiler için nasıl bir yön çizecek şimdilik bir netlik olmasa da konu  yabancı basında  gündem olmaya devam ediyor. Rus basınında çıkan son haberlerde işte bu süreç değerlendiriliyor.

 Kısa bir zaman önce gerçekleştirilen Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, Türkiye – Ermenistan ilişkilerindeki sorunlara dikkat çeken Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, ‘‘Türkiye ile ilişkilerin normalleştirilmesi süreci ile ilgili olarak ortaya konulan çabaların maalesef olumlu sonuçlar yaratmadığını’’ belirtti. Siyaset bilimci Stanislav Tarasov, Ermenistan Cumhurbaşkanı’nın konuşmasında bahsettiği ‘‘çabalar’’ sözü ile tam olarak neyi kastettiğini, şöyle açıklıyor:

Cumhurbaşkanı, çabalar sözü ile 2009 yılının Ekim ayında Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan ve iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesinin yanı sıra, sınırların açılmasını da öngören Zürih Protokollerini kastediyor. Söz konusu protokollerde Karabağ meselesi ile ilgili olarak herhangi bir madde olmamasına rağmen, imzadan kısa bir süre sonra Ankara, Azerbaycan’ın baskısı ile ‘‘Ermenistan’ın elinde bulunan ve Azerbaycan’a ait bölgeler geri verilmediği sürece’’ Zürih protokollerini onaylayıp hayata geçirmeyi reddetti. Diplomatik ilişkilerin yeniden canlandırabilmesi için daha sonra Ankara tarafından Ermenistan’a ‘‘en azından bir Azeri bölgesini terk etmesi ’’ tavsiye edilse de pozitif manada hiçbir gelişme yaşanmadı.

Fakat bu mesele etrafındaki entrikalar sadece bununla da sınırlı değil. Sarkisyan, ‘‘Türklerin yakın bir gelecekte Zürih Protokollerini uygulamaya koymayı planlamadıkları’’ yönünde bir izlenime sahip olduğunu da ifade etti. Peki neden? Bu durumu en iyi açıklayan gelişme ise Ermenistan’ın Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi’ne girmek için AB Ortaklık Anlaşması’nı imzalamayı gündemine almış olmasıdır. Bu suretle Avrupa üzerinden Türkiye’ye baskı yapmayı planlayan Ermenistan, AB kartı ile sınırların açılmasını sağlamak istemekte. Aslında normal şartlar altında, söz konusu strateji doğrultusunda Brüksel tarafından Ankara’ya sınırlar konusunda baskı yapılabilirdi. Ancak, Gezi Parkı protestoları esnasında Türk polisinin göstericilere karşı aşırı güç kullanmasından dolayı Türkiye’nin AB’ye giriş süreci Brüksel tarafından dondurularak askıya alındı. Bunun sonucunda da Brüksel tarafından şu an itibariyle Ankara’ya Ermenistan sınırları konusunda herhangi bir baskı yapılması imkânı da ortadan kalkmış oldu.

Söz konusu gelişmelerle paralel olarak, mevzubahis meselenin çözülmesine engel teşkil eden bir başka başat senaryo daha var. Bu senaryoya göre, Ankara ve Erivan, aralarındaki meseleleri gidermeye henüz hazır olmadıkları için bu siyasi meseleyi karşılıklı olarak devamlı gidip gelen bir pinpon topu haline getirdiler. Erivan-Ankara-Bakü hattında yaşanan gelişmelerin İngiltere Hükümeti’nin Güney Kafkasya Özel Temsilcisi Brian Fall tarafından ‘‘suni gündem yaratma faaliyetleri’’ olarak değerlendirilmesi de bu bağlamda oldukça manidardır.

Bununla birlikte, mevcut siyasi sıkıntının tarafları olan ülkeler, birbirleri ile olan ilişkilerindeki politikalarını ciddi bir şekilde gözden geçirmeye de devam etmekte. Bu duruma örnek olarak, Ermeni asıllı ünlü Fransız şarkıcı Charles Aznavour’un Türkiye’yi yakın zamanda ziyaret edecek olması gösterilebilir. Aznavour’a Türkiye’de ünlü yazar Nedim Gürsel eşlik edecek. Kendisini bir ‘‘Türkiye Ermenisi’’ olarak nitelendiren Aznavour, Ermenistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesinden yana olduğunu defalarca beyan etmişti.

Soykırımın 100 yılı nedeniyle anma törenlerinin gerçekleştirileceği 2015 yılında Türkiye çok ciddi bir uluslararası baskı altında kalabilir. Bu sebeple Ankara’nın, pek çok Türk siyasetçinin de ifade ettiği üzere, Ermenistan ile diyalog sürecinin kurulmasına yönelik olarak bir takım pozitif teşvik adımlarını atmaya hazır olması gerekmektedir.

 (Stanislav Tarasov-Ruvr)

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
07-10-2013 14:58 - 1362 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
16-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım