Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Gadir-i Hum Bayramında Yapılması Gereken Amel ve İbadetler
Gadir-i Hum bayramı, Allah’ın en büyük bayramı, Resulullah ve Ehlibeytin bayram günü olup bayramların en büyüğüdür. Allah Teala’nın gönderdiği bütün peygamberler bugünü bayram etmiş, bugünün saygınlığını korumuştur. Bu bayramın adı gökyüzünde vaat edilen “ahit günü” yerde ise “misak alma günü” ve meşhur “toplanma günü”dür.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
02-10-2015 16:44 - 1519 Okunma
Gadir-i Hum bayramı, Allah’ın en büyük bayramı, Resulullah ve Ehlibeytin bayram günü olup bayramların en büyüğüdür. Allah Teala’nın gönderdiği bütün peygamberler bugünü bayram etmiş, bugünün saygınlığını korumuştur. Bu bayramın adı gökyüzünde vaat edilen “ahit günü” yerde ise “misak alma günü” ve meşhur “toplanma günü”dür.
 
İmam Cafer Sadık’tan (a.s) “Acaba Müslümanların Cuma, Kurban ve Ramazan bayramları dışında bir bayramı var mıdır?” diye sorduklarında. “Evet” buyurdu. Müslümanların hepsinden daha saygın olan bir bayramları var. Ravi, hangi bayramdır? diye sorunca. İmam (a.s) şöyle buyurdu: “O gün Resulullah’ın (s.a.a) Emirilmüminin Hz. Ali’yi kendisine halife tayin ettiği gündür. O günde Resulullah ‘Ben kimin mevlası isem, Ali de onun mevlası ve imamıdır.’ buyurdu. O gün zilhicce ayının on sekizinci günüdür. Ravi, “bugünde ne yapılması gerekir” diye sorunca imam şöyle buyurdu: “O günde oruç tutulup, ibadet etmeniz, Muhammed ve Ehlibeytini anıp onlara salavat göndermeniz gerekir. Resulullah, Emirilmüminin Hz. Ali’ye bugünü bayram etmesini vasiyet etti. Nitekim her peygamber kendi vasisine bugünü bayram olarak kutlamasını vasiyet ediyordu.”
 
İbn Ebu Nasr-i Bezenti’nin imam Rıza’dan naklettiği rivayette şöyle geçer: “Ey Ebu Nasri’nin oğlu! Nerede olursan Gadir-i Hum bayramından Hz. Emirilmüminin Ali’nin tertemiz türbesinin yanında olmaya çalış. Gerçekten Allah Teala, bugünde her mümin erkek ve kadının altmış yıllık günahını bağışlar. Bugünde Ramazan ayı, Kadir gecesi ve Ramazan bayramı gecesinde cehennem ateşinden kurtardıklarının iki katını cehennem ateşinden kurtarır. Bugünde mümin kardeşlerine verdiğin bir dirhem diğer zamanlarda verdiğin bin dirheme eşittir. Bugünde mümin kardeşlerine ihsanda bulun. Mümin erkek ve kadınları sevindir. Allah’a and olsun eğer insanlar bugünü faziletini bilecek olsalar melekler her gün on defa onlarla musafaha ederler. Kısacası bu mübarek günü yüceltmek gerekir. Bugünün amelleri şunlardan ibarettir:
 
1. Oruç tutmak. Bugünde oruç tutmak altmış yıllık günahların kefaretidir. Bir rivayete göre de bugünde oruç tutmak dünyanın ömrünün orucuna, yüz hac ve yüz umreye bedeldir.
 
2. Gusül almak.
 
3. Hz. Ali’yi ziyaret etmek. İnsan her nerede olursa kendisini Emirilmümin Hz. Ali (a.s) için üç özel ziyaret nakledilmiştir. Onlardan biri “Eminullah” ziyareti diye meşhur olup, uzaktan ve yakından okunan ziyaretnamedir; bu ziyaretname, aynı zamanda mutlak “Camia” ziyaretlerinden biridir.
 
4. Seyyid İbn Tavus’un “İkbal” adlı kitabında Resulullah’tan rivayet ettiği sığınma duasını okumak.
 
5. İki rekat namaz kılmak, namazdan sonra secdeye vararak 100 defa Allah’a şükretmek ve sonra başını secdeden kaldırıp şu duayı okumak:
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
02-10-2015 16:44 - 1519 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım