Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Hamas'ın tünel ağı hala sağlam
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
20-08-2014 06:39 - 1261 Okunma

Al-monitor sitesinde yayınlanan yayınlanan haberde Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, son savaşta Gazze Şeridi'nde İsrail ordusuna karşı direnç gösterdi ve örgütün yetkilileri, hâlâ savaşı sürdürebilecek askeri kapasiteye sahip olduklarını söylüyorlar.

En önemli aşama, savaşın ikinci haftası sırasında, 17 Temmuz günü, her iki tarafta da kayıplara yol açan kara müdahalesiyle başladı.

Gazze'deki çatışmaların ilerlemesi ve El Kassam savaşçıları ile İsrail ordusu arasında süren sert savaş, Hamas'ın sahada kaydadeğer bir savaşma kapasitesine sahip olduğunu gösterdi. Şucaiye, el-Tuffeh, Huza'a ve Beyt Hanun mahallelerinin eteklerinde çatışmalar patlak verdiği zaman İsrailliler bir dizi kayıp yaşadı; askerleri ve seçkin tugaylardan subayları yaralandı veya öldürüldü, zırhlı araçlar tahrip edildi ve özel kuvvetlerin mevzileri roketler, patlayıcılar ve keskin nişancı ateşleriyle hedef alındı.

Tüneller, İsrail ordusunun bu zorluğa karşı hazırlık yapmasına ve savaşın hedeflerinden birinin bu tünellerin hedef alınması olduğunu söylemesine rağmen, Hamas'ın İsrail ordusuna karşı kullandığı büyük bir güçtü. İsrail, kara saldırısının sona erdiği 5 Ağustos tarihine kadar çok sayıda tüneli, özellikle de sınır üzerinde bulunanları imha etti.

Hamas'ın askeri komutanlarından Ebu el-Leys, yerel gazetecilere, hareketin savaşmak isteyen binlerce adamla, İsrail'le savaşmaya devam etmeye hazır olduğunu söyledi. El Kassam Tugayları'nın ateşkes müzakerelerinin başarısız olması halinde kullanılmak üzere bir silah stoğunu koruduğunu söyleyen El-Leys, “çünkü biz kendimizi uzun bir savaşa hazırladık ve savaş boyunca dokunulmamış İsrail şehirlerini hedef alabilir, İsrail sınırını yeniden delebiliriz. Düşmanın düşündüğünden daha fazla rokete sahibiz ve mevcut gücümüzün yalnızca %10'unu kullandık” şeklinde konuştu.

El-Kassam saha komutanı Ebu Cihad ise Al-Monitor sitesine şöyle konuştu: “İsrail'in tünel ağını yok ettiği şeklindeki varsayımları doğru değil ve yerel tüketimi, yani İsraillilere savaşın iyi gittiği yönünde teminat vermeyi amaçlıyor. Gerçeği ortaya çıkarmak için Gazze'de geniş ölçekli bir kara saldırısına kalkışmaları yeterlidir, zira biz savaşçılarımızın savaş sahasında farkedilmeden hareket etmesini sağlayan, 5 ila 25 metrelik geniş bir tüneller dizisi hazırladık. İsrail'in bir dizi tüneli imha ettiği doğru, fakat stratejik olanlar hasar görmedi ve su tedariği, gıda, silahlar, havalandırma sistemleri ve elektriğin mevcut olması bakımından tam lojistik kapasitelerini korudu.”

2008 ve 2012'deki savaşlardan farklı olarak bu savaşta El Kassam Tugayları'nın kayıplarının isimlerini ve sayılarını açıklamaması, hatta gayriresmi aktivistlerin Facebook'ta paylaştığı iletiler ve resimler dışında onlara herhangi bir anıştırma yapmaması dikkat çekiyor. Ancak onlarca savaşçının hayatını kaybettiği iyi biliniyor ve Gazze'deki hastane kaynakları da Al-Monitor sitesine, hastanelere üniformalı cesetlerin geldiğini teyit etti.

Al-Monitor sitesinin ayrıca Gazze güvenlik kaynaklarından öğrendiğine göre, kurtarma ekipleri halen savaşçıların ve İsrail'in Gazze'nin çeşitli bölgelerde evleri hedef alması sonucunda hayatını kaybedenlerin cesetlerini çıkarmaya devam ediyor, ancak şehitlerin yaklaşık sayısına dair bir bilgi vermiyor. Devriyeye çıkan bazı savaşçılar henüz evlerine dönmedi, zira mantıklı olan onlarcasının İsrail'in evleri hedef aldığı yerde çatışmaya girmesi olurdu.

Her ne kadar El-Kassam'ın kayıplarının tam rakamı bilinmese de, Filistinlilerin tahminlerine göre aktif savaşçıların toplam sayısı 20 bin ila 30 bin  arasında ve bunların içinde, düzenli ordulara benzer bir şekilde tugaylar, müfrezeler ve birimler bulunuyor.

Hamas'ın askeri kapasitesinin bir diğer boyutu, bu savaşta İsrail'in kuzeyindeki Hayfa'ya kadar varan roketlerin kullanılmasına dayanıyor. Hamas yetkilisi Ebu Ali bu konuda Al-Monitor sitesine, “El Kassam Tugayları bu savaşa, son savaşta kaldığı yerden başladı. Sderot, Aşkelon ve Aşdod'un vurulması artık geçmişte kalmış bir şey; zira bu kez tugaylar Tel Aviv, Kudüs ve Hayfa'yı hedef aldı ki bu, ellerinde İsrail'i şaşırtan menzilde roketlerin bulunduğunu gösteriyor. İsrail, Demir Kubbe'nin kullanılmasına rağmen topraklarının yarısına ve 5 milyonluk nüfusunun tamamına yayılan felç olma halini ve kaosu engelleyemedi” şeklinde konuştu.

Ancak Ebu Ali, abluka ve Mısır sınırındaki tünellerin yıkılması nedeniyle Hamas'ın yeni roketler üretmede zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirtti.

“El Kassam Tugayları yeni roketler üretmede zorluklarla karşı karşıya, zira onları yapmak ve geliştirmek için gerekli malzemelerin Gazze Şeridi'ne girmesi engelleniyor ve İsrail, Gazze'nin tümünün silahsızlandırılmasını talep etmeye devam ediyor. Bu açıdan Hamas, İsrail'in çatışmayı genişleterek ve mevcut roketlerde azalmaya yol açarak savaşçılarına karşı yürüttüğü yıpratma oyununu kazanabileceği şeklindeki rahatsız edici ihtimalin farkına vardı. Fakat El-Kassam Tugayları bu durumu öngördü ve bir taraftan İsrail'in iç cephesini tehdit etmeye devam ederken, diğer taraftan bir günde fırlatılan roket sayısını azaltmaya başladı.”

Fakat bu savaştaki yeni gelişme, El Kassam'ın İsrail hatlarının gerisine sızabilmesi ve komando biriminin Gazze sınırının 1 kilometre kuzeyindeki Aşkelon kıyı mevzilerine saldırı düzenlemesi. Bu operasyonlar geçmişte görülmemiş türdendi ve Hamas birliklerinin gelişmiş eğitim aldığını ve İsrail'i şaşırtan yeni istihbarat önlemleri ve taktikler kullandığını ortaya koydu.

Ebu Ali, İsrail'in bu tür operasyonları karşı koyma önlemleriyle ilgili soruya yanıt olarak, “İsrail'in sınır tünellerini hedef alması, Gazze sahili boyunca gambotlar yerleştirmesi ve gözetleme amaçlı hava gemileri ve uydular kullanması, bir ateşkes anlaşmasına varılamaması halinde gelecekte bu tür operasyonları engelleyebilir” dedi.

Ancak Hamas'ın, askeri zorluklara karşın halen stratejilerini saklı tuttuğunu söyledi.

“Tugaylar bütün silahlarını ve askeri kapasitelerini açığa çıkarmadı; bunlardan bazıları, İsrail'e karşı çatışmalar ilerledikçe ortaya çıktı. Savaş ne kadar uzarsa, o kadar çok yeni silah sistemi kullanılacaktır. Bu sebeple El Kassam Tugayları, İsrail ordusunun, savaşın devam etmesi halinde yeni sürprizlerle karşılaşacağını anlamasını sağlamıştır.”

 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
20-08-2014 06:39 - 1261 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
19-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım