Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Hanizade:’Suriye’nin Geleceği Halep’te belirlenecek.”
İranlı uzmandan Suriye analizi
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
01-08-2012 20:05 - 1200 Okunma

Yakın ve Orta Doğu sorunlarında uzmanlaşan Tahranlı siyaset bilimci Hasan Hanizade Rus radyosuna verdiği röportajda Suriye gündemini değerlendirdi.

Hasan Hanizade: Halep kentinin akıbeti, Suriye’de 17. aydır devam eden kriz için belirleyici rol oynayacak. Hükümete bağlı birlikler Halep kentini, çoğunluğu Batı tarafından desteklenen Selefi ve Vahhabi terörist gruplarının oluşturdukları isyancılardan temizlemeyi başarırlarsa Esad iktidar başında kalabilecek. Bu kent bir ay içinde isyancılardan kurtulamazsa kriz daha büyük boyut alacak ve yönetim bu cepheleşmeye daha derin olarak saplanacak.

Suriye’nin akıbeti, Halep için yapılan çatışmaların sonuçlarına bağlı olacaktır, sanırım. Birincisi Halep, Suriye’nin ikinci kentidir. İkincisi, Halep, Suriye’nin en büyük ekonomik merkezidir. Bu kent üzerindeki kontrol, ülkenin ekonomik durumu açısından birinci derecede önem taşıyor.

  Suriye krizinin iki cephesi var vardır diyen Hasan Hanizade, birincisinin başında bulunan, ABD, Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye. Türkiye, Suriye’de NATO’nun çıkarlarını temsil ediyor. Bazı verilere göre isyancılara silah esas Türkiye tarafından sevk ediliyor. Katar ve Suudi Arabistan muhalefete finansal yardım yapıyor. Çatışmanın sürdüğü yaklaşık 1,5 yılda Esad karşıtları, adları geçen ülkelerden askeri ihtiyaçlarının karşılanması için 36 milyar dolar kadar aldılar. Bu güçlü cepheye karşı duran başka bir cephe var. Bu cephenin temsilcileri, Suriye sorununun, reformları sürdürülerek siyasi yollardan çözülmesinden yanadırlar.

Bu cepheyi Rusya, Çin ve İran oluşturdu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde veto hakkına sahip olan Rusya ve Çin, Suriye karşıtı karar tasarılarını veto ederek Suriye’nin iç işlerine yabancı müdahalenin gerçekleştirilmesini ve ülkenin ikinci Libya’ya dönüştürülmesini önlediler.

Batı’nın, ABD ve NATO’nun politikasına uygun yeni Yakın Doğuyu oluşturmayı planladığı, kimse için bir sır değildir. Suriye’nin zayıf düşürülmesi ve bu ülkenin güçlü silahlı kuvvetlerinin ortadan kaldırılması, bu konsepte uygun geliyor. Bunun için Esad rejiminin olası düşüşü, otomatik olarak Batı’nın bölgedeki nüfuz alanının genişlemesine neden olacak. Neticede Rusya, İran ve Çin pek çok problemlerle karşı karşıya gelecek.

 Bu ülkelerin topraklarında terörist gruplar aktifleşebilir. Korkarım ki “Çeçenistan” sözü, Rusya’da ve dışında giderek daha sıkça hükümet karşıtı eylemlerin ve dıştan donör ülkelerden yardım alan ayrılıkçılığın yeniden çağrıştıracak. Bu da pek çok örneklerden yalnızca biridir. Bu yüzden Suriye probleminin olası barışçıl çözümü, mantığa uygun olarak bölgedeki istikrarsızlığa karşı mücadelede Rusya, İran ve Çin tarafından kazanılan büyük jeopolitik başarı olarak nitelendirilebilecek.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
01-08-2012 20:05 - 1200 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
19-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım