Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Hocalı soykırımı Halkalı'da anıldı
Törenden Hocalı mesajları
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
25-02-2014 09:56 - 2095 Okunma

Hocalı Soykırımı'nın, 22. Yıldönümü dolayısıyla Halkalı Zeynebiye’de anma programı düzenlendi.


İFA Spor Sosyal Tesisini dolduranlar "Hepimiz Mübariz, Karabağ'a Gireriz" , "Türkiye-Azerbaycan İki Bedende Bir Can" sloganları attı.
 
Zehra Ana Derneği tarafından düzenlenen Törene başta Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz olmak üzere, Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Hasan Zeynalov, MHP Genel Başkan Yardımcısı Atila Kaya, İstanbul Milletvekilimiz Ali Özgündüz, Dünya Caferi Alimler Birliği Başkanı Hasan Karabulut, İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu Kabine Başkanı Elmaddin Mehdiyev, Azerbaycan Milletvekili ve dönemin Hocalı Kaymakamı Elman Memmedov, Azerbaycan Milletvekili Akil Abbas, sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcileri ile binlerce kişi katıldı.

Program Hocalı şehitlerinin ruhu için okunan Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı ardından Türkiye-Azerbaycan Milli Marşları okundu.



Törende ilk konuşmayı CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Hocalı katliamında hayatlarını kaybedenleri anarak ve baş sağlığı dileyerek başladığı konuşmasında,  Hocalı'da olup bitenlerin soykırım olduğunu söyledi.

Dünyanın gözü önünde 22 yıl önce Hocalı'da bir soykırım yapıldığını dile getiren Özgündüz, 1992'de yaklaşık 4 bin nüfuslu Hocalı'da artık bir tek Müslüman Türk'ün yaşamadığına dikkati çekti.

Özgündüz, bugünkü Ermenistan Cumhurbaşkanı'nın da başında olduğu Ermeni silahlı çetelerinin Ruslardan da yardım alarak Hocalı'da çocuk, kadın, yaşlı sivil halka yönelik bir soykırım gerçekleştirdiğini söyledi.

Ermeni çetelerinin,  26 Şubat 1992'de 613 masumu katlettiğini hatırlatan Özgündüz, esir edilen bin 200'den fazla kişinin de işkencelere maruz kaldığını anlattı.
Müslüman Türk'ün tarih boyunca birçok kez Ermeni çetelerin zulmüne maruz kaldığına değinen Özgündüz, Azerbaycan topraklarının Ermenistan tarafından işgal edilmesi karşısında yürütülen dış politikayı eleştirdi, "Gazze kadar Karabağ önemli değil mi?" diye sordu.

Özgündüz, " O şehitler sayesinde bugün Azerbaycan Kafkasların parlayan yıldızıdır. İnşallah Karabağ'ı azad edeceğiz"  dedi.



MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Atilla Kaya
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Atilla Kaya da konuşmasında aradan 22 sene geçmesine rağmen Hocalı katliamının tahammül edilmesi ve dayanılması zor bir olay olduğunu belirtti.
Hocalı şehitleri başta olmak üzere tüm şehitleri şükran, rahmet ve dua ile andıklarını ifade eden Kaya, "Hocalı, sözde çağdaş, medeni, insan haklarına saygılı olduklarını iddia eden dünyanın gözleri önünde kadın, çocuk, yaşlı demeden silahsız insanlara karşı gerçekleştirilen bir soykırımdır" dedi.
Sözde Ermeni soykırımı iddialarına da değinen Kaya, "Zulme uğrayan biz, katliama uğrayan biz, hakları gasbedilen, ata-baba topraklarından, yurtlarından, yerlerinden edilen biz, suçlanan da biz" ifadesini kullandı.
Müslüman Türk'lere yönelik katliam ve soykırımların unutulmamasını ve unutturulmamasını isteyen Kaya,  gerçekleri n anlaşılması için dünya geleninde çalışma yürütülmesi gerektiğini bildirdi.
Türkiye'nin artık her yerinde Hocalı katliamıyla ilgili anma programları yapıldığını kaydeden Kaya, Hocalı soykırımının yaklaşık 100, 150 yıl önceki olayların bir sonucu olduğunu söyledi.
Kaya, Azerbaycan Türk'ünün yerlerinden yurtlarından edilerek göçe zorlandığını bu durumun Çarlık Rusya,  Sovyet Rusya dönemi ve sonrasında da devam ettiğini belirterek, yeni nesillerin kendi tarihlerini çok iyi öğrenmeleri gerektiğini vurguladı.
Karabağ'a gereken ilginin gösterilmediğini de belirten Kaya, "Karabağ'sız Azerbaycan olmaz, Azerbaycan'sız Türkiye, Türkiye'siz Azerbaycan olmaz" ifadesini kullandı.

Azerbaycan Cumhuriyeti Dini Kurumlar'dan Sorumlu Devlet Komitesi Başkanı Erşad İskenderov adına İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Formu Kabine Başkanı Elmeddin Mehdiyev
Mehdiyev ise konuşmasında, Hocalı katliamını, Azerbaycan tarihinin en dehşetli ve karanlık facialarından biri olarak tanımlayarak başladı.
Hocalı'da Azerbaycan'ın sevincini kendi sevinci, derdini kendi derdi bilenlerin yüreklerinde asırlarca unutulmayacak bir yara açıldığını belirten Mehdiyev, "Bu barbarlık ve katliam uluslararası hukuka göre soykırımdır" dedi.
 Hocalı katliamının yıllarca görmezlikten gelinmeye çalışıldığını söyleyen Mehdiyev, katliamın faillerinin Adalet Divanı'ndan yargılanması uluslararası arenadaki girişimlerin sürdüğünü kaydetti.
Dünyanın Hocalı ile ilgili gerçekleri sonunda görmeye başladığını ifade eden Mehdiyev, çok sayıda ülkenin Hocalı katliamını resmen soykırım olarak tanıdığını bildirdi.
Bir daha böyle bir facianın yaşanmaması için Hocalı'nın unutturulmaması gerektiğini anlatan Mehdiyev, "Zaman geçecek nesiller değişecek, ancak ne Hocalı soykırımı ne de bu soykırıma karşı hak sesini yükseltenler unutulacak" diye konuştu.



Azerbaycan'ın İstanbul Başkonsolosu Hasan Zeynalov
Zeynalov, ise konuşmasında Ermeni silahlı güçlerinin, 22 yıl önce kadim Türk toprağı Hocalı şehrine saldırarak masum ve sivil halkı vahşice katlettiğini söyledi.
Savunmasız insanlardan 613'ünün katledildiğini, bin 250'sinin esir alındığını ve binden fazlasının da yaralandığını belirten Zeynalov, "Bu insanlığa karşı bir cinayet ve soykırımdır" dedi.
Uluslararası yasaların Hocalı katliamının soykırım olarak tanımladığına dikkati çeken Zeynalov, soykırım ifadesi yerine başka yumuşatıcı kelimeler kullanılmasının da bir anlamı olmadığını vurgualdı.
Zeynalov,  Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin de milli köklere bağlı olduğunu ve dünyada örnek teşkil ettiğini ifade etti.
Azerbaycan halkının, Sovyet Rusya döneminde bile tüm baskı ve zulümlere rağmen İslam'ı yaşadığını, yaşattığını söyleyen Zeynalov,  halkın birlik ve beraberliği bozmaya çalışan ithal sözde dini akımların da halk tarafından kabul görmediğinin bilinmesini istedi.
"Din mukaddes bir konudur ve hiçbir şekilde müzakere edilmez. Bu bizim son ümidimizdir" diyen Zeynalov, bunun siyasi çıkarlar için kullanılmasına da halkın izin vermeyeceğini belirtti.
Azerbaycan ordusunun her geçen gün güçlendiğine değinen Zeynalov, müzakere ve sulh yoluyla olmaması durumunda işgal topraklarının güç kullanılarak kurtarılacağını tüm dünyaya ilan ettiklerini söyledi.
Azerbaycan'ın bir karış toprağından bile vazgeçmeyeceğini vurgulayan Zeynalov, "Güç, birliğimizdedir.  Karabağ bizimdir" dedi.

Azerbaycan Milletvekili Elman Mehmedov
Hocalılı ve Karabağ Gazisi olan Mehmedov, Hocalı soykırımının son olmasını dileyerek, bu soykırıma kadar Türk halkının Ermeniler ve onların destekçileri tarafından birçok kez soykırıma uğradığını söyledi.
Hocalı halkının Ermeni çetelerine karşı kahramanca mücadele ettiğini de belirten Mehmedov, "Tarihin hiçbir döneminde Ermeni, Türk'e üstün gelemedi. Ermeniler kendilerine yardım edenlerle birlikte namertçe masum ve sivil halkı hedef aldı" diye konuştu.
Müslüman coğrafyasının hemen her bölgesinde dış güçlerin eliyle Müslümanların kanının akıtıldığını söyleyen Mehmedov, bir ve birlik olunması çağrısında bulundu.
Mehmedov, bütün Türk dünyasının bir ve beraber olmasını arzuladığını, güçlü olmanın buna bağlı olduğunu ifade etti.

Azerbaycan Milletvekili Agil Abbas
Abbas, Ermenilerin sadece geceler haince çocuk, yaşlı ve hastalara saldırdığını, onların Türk askeriyle karşı karşıya gelemeyeceğini söyledi.
Ermenilerin asılsız sözde soykırım iddialarının bir anlam ifade etmediğini kaydeden Abbas, Türk topraklarının şehitlerin kanıyla sulandığını belirtti.
Anaların, Karabağ'da vatan yolunda, Allah yolunda çocuklarını kurban verdiğini belirten Abbas,  "Bugün Azerbaycan'ın nüfusu 10 milyon. Azerbaycan toprakları için 5 milyon şehit veririz, ama topraklarımızı hiç kimseye vermeyiz" diye konuştu.
Azerbaycan'ın artık savunma sanayinde kayda değer gelişme sağladığını ifade eden Abbas, güçlü Azerbaycan ordusunun,  Ermeni işgali altındaki toprakları kurtaracağını bildirdi.

Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz
Özgündüz, Karabağ'ın Ermenilere mezar dahi olmayacağını belirterek, "Karabağ, bizim ölümüzün de dirimizin de vatanıdır. Karabağ, ne Ermenilerin ölüsüne ne de dirisine vatan olur" diye konuştu.
Tekbir sedalarıyla çocuk kesen, cenin deşen, mezar eşen çakalların vahşetten başka dünyaya vereceği birşey olmadığını vurgulayan Özgündüz, "Dünyaya model olacak bir yaşam tarzını sunan Azerbaycan'a, bir başkalarının din, mezhep, tarikat sokmasına lüzum yoktur. Azerbaycan toplumu da bunu kabul etmemektedir" dedi.
Birlik ve beraberlik vurgusu yapan Özgündüz, "Birliğimiz asla kaybetmemeliyiz. Birliğimizi kaybettik mi, Allah göstermesin, o zaman devletimizi de kaybederiz. Birliğimizi bozmaya çalışsalar da biz birliğimizi koruyacağız" dedi.
Türk milletinin Azerbaycan'a olan sevgisinin örnek teşkil ettiğini kaydeden Özgündüz,  Türk milletinin yüreğinin Azerbaycan'a yandığı kadar hiçbir yere yanmadığını söyledi.
Barışçıl yollardan bir sonuç alınmaması durumunda Ermeni işgalindeki kadim toprakların da savaşla kurtarılacağını ifade eden Özgündüz, "Bizim karakterimizde soykırım yok.  Kimin çocuğu olursa olsun çocuğa kıymak olmaz. Biz karşımıza çıkan askerle yiğitçe savaşırız, sivil halkla da işimiz olmaz.  Asker askerle savaşır, kadınla savaşmaz, yataktaki ihtiyarla savaşmaz, hamile kadının karnındaki ceninle savaşmaz. Bu yiğit işi değil. Bu tür şeyler çakalların işidir, o da onlara aittir" ifadelerini kullandı.
Türk topraklarının Ermeni'ye kaptırılamayacağını dile getiren Özgündüz, "Biz, toprağımızı alacağız, başka yolu yok" diye konuştu.
Din, dil, vatan değerlerinin vazgeçilemez değerler olduğunu vurgulayan Özgündüz, "Allah, dinime de dilime de vatanıma da dikilen gözleri kör etsin, uzanan elleri kırsın. İşgal atlındaki topraklarımızın bir an önce kurtulmasına bizi vesile etsin" dedi.

Hocalı kurbanlarını anma töreninde Zeynebiye Tv tarafından hazırlanan klipler ve okunan şiirler katılımcıları gözyaşlarına boğdu. Tören şehitler için edilen dualara son buldu.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
25-02-2014 09:56 - 2095 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
16-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım