Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Irak Dışişleri Bakanı Rafsancani'yle görüşü
Irak, Lübnan ve Suriye'deki Sorunların Çözülmesinde Etkili Olabilir
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
09-12-2014 07:09 - 1066 Okunma

  Irak Dışişleri bakanı ile görüşen İran Düzen Çıkarlarını Belirleme Konseyi başkanı, Irak'ın Lübnan ve Suriye'deki sorunların çözülmesinde çok etkili bir rol üstlenebileceğini açıkladı.

MHA'nın haberine göre, ikili görüşmeler çerçevesinde İran'a gelen ırak Dışişleri Bakanı, İbrahim el-Caferi ile görüşen İran Düzen Çıkarlarını Belirleme Konseyi başkanı, Ayetullah Haşemi Rafsancani, Irak'ın Saddam yönetiminden sonra attığı büyük adımalar ve komşu ülkelerin, Irak'a verecekleri desteğin önemine dikkat çekerek, Irak'ın Suriye ve Lübnan'daki olaylarda etkili bir röl üstlenebileceğini açıkladı.

Müslüman ülkelerin Irak ile yapacakları işbirliğin, tüm İslam dünyasının çıkararı doğrultusunda olduğunu belirten Ayetullah Rafsancani, "Terörizm ateşinin tüm bölgeyi saracağı hakkında bölgedeki bazı ülkeleri ikna etmeliyiz. Irak'ın yeteri kadar gelişememesi ve son yıllarda atlattığı olaylar ve saldırılar, ülkenin yeniden yapılanması için eşsiz bir fırsat sunuyor. Dünya ülkeleri ile olan ilişkiler ve bu ilişkilerin gelişimi ve yönetimi ile, yabancı yatırımları Irak'a çekebilirsiniz" dedi.

Ayetullah Rafsancani sözlerinin devamında İran ve Irak devlet ve meclisleri arasıdaki işbirliklerinin önemine vurgu yaparak, "Yetkililer arasındaki işbirlikleri, sorunların daha hızlı bir şekilde çözülmesini sağlayacaktır ve halkın da yetkililere destek vermelerini sağlayacaktır. Tahran-Bağdat arasındaki ilişkileri gelişmesi, tüm bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin gelişmesini sağlayabilir. İran ve Irak halkının birbirlerine olan karşılıklı sevgilerini, eski ülke yöneticilerinin yaptıkları hataların telafisi olarak kullanmalıyız" dedi.

Irak Dışişleri Bakanı, İbrahim El-Caferi ise bu görüşmede IŞİD ile mücadele konsunda bölge ülkelerinden destek beklediklerini söyleyerek, hemen hemen tüm Arap ülkelerinin bu konuda aynı tutum içerisinde olduklarını ve IŞİD ile mücadeleye kararalı olduklarını açıkladıklarını belirtti. Musul hala IŞİD'in elinde. Ama öte yandan da daha önce işgal altında olan birçok bölge, silahlı ve sivil kuvvetler tarafından kurtarılmıştır" dedi.

Caferi sözlerinin devamında Türkiye ve Bahreyn'e de yapacağı ziyaretlere dikkat çekerek, "Politikamız, tüm bölge ülkeleri ile işbirliği içerisinde olmaktır. IŞİD tehlikesini hakkında Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne de uyarıda bulunduk. Irak'ın stratejik tutumu, tüm dünya ülkeleri ile ilişki kurmaktır ve taraflar arasındaki politik atışmalara girmek istemiyoruz. IŞİD örgütünü yok etmek için tüm imkanlarımızı kullanmalıyız" dedi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
09-12-2014 07:09 - 1066 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
19-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım