Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
“Kafkas Dernekler Federasyonu kurulmalı”
Özgündüz Siyasal Birikim Gazetesine konuştu
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
05-04-2013 12:22 - 1538 Okunma

 Gurbette kurulan Kars, Ardahan, Iğdır dernekleri, Kafkas Derneği, Azerbaycan derneği, çeçen derneği gibi dernekler bir araya gelip bir çatı altında toplanıp güçlü bir Kafkas federasyonunu oluşturabilirler. Diyen Türkiye Caferileri lideri Selahattin Özgündüz; Güçlü bir topluluğuz sadece İstanbul’da 12.000 Kars Ardahan Iğdırlı hemşerimiz yaşıyor bu potansiyeli değerlendirmek gerekir. çok parçalı örgütlenmenin hiç kimseye yararı olmayacaktır. Dedi.

Siyasal birikim gazetesine konuşan Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz önemli mesajlar verdi.

S.BİRİKİM: Türkiye Caferileri Kafkasların neresinde?

S.ÖZGÜNDÜZ: Kafkasların hepsi farklı görüşte, biliyorsunuz birkaç ülkedir Kafkaslar. Tabii ki bu coğrafi koşullarda beraberlik, aynı suyu, havayı kullanmak aynı coğrafyada yaşamak belli bir karakter oluşturur. Her bölgenin kendine göre bir müşterek karakteri var. İç Anadolulunun kendine göre, Egelinin kendine göre karakteri var. Kafkasya’nın da kendine göre bir karakteri var.

Ülkenin aşağı yukarı her bölgesinde ama metropollerde çoğunluk olarak Kafkas kökenli ikamet eden canlar var, dostlar var ve Kafkas dernekleri var. Bunların aslında bir federasyon çatısı altında toplanması daha iyi olur Kafkas Derneği, Azerbaycan derneği, çeçen derneği gibi dernekler bir araya gelerek Kafkas federasyonunu oluşturabilirler.

Biz eski Kars ili olarak ki ben onun bölünmesinden de pek mutlu olmadım çünkü

hemşerilerimizin yüzde seksenden fazlası hatta yüzde doksan diyeceğim ama mübalağa sanacaklar diye diyemiyorum.

Ama bana göre kişisel görüşüm en az yüzde doksanı metropollerdedir artık. Kars Ardahan Iğdır’da yaşamıyor. Burada ki o bölünme ne yazık ki ister istemez metropollerde ki birliğimize de yansıdı. Bence buna hiç gerek yok yani devlet bir karar aldı “sizi üç vilayet ettim” dedi ve bizde böylece üçe bölündük diye tabire kapılmamalıydık. Yani o birliğimizi muhafaza etmeliydik, etmeliyiz.

KAI derneğimizin bu konuda iyi faaliyetleri var, takip ediyoruz. Daha da geliştirilebilir. Tabiri caizse tabanla daha iyi bütünleşerek o eski Karslıları yani Kars Ardahan Iğdır’ı bir araya getirmek.

Tabanda da birleştirmeyi başarsalar oda güzel bir şey olacak. Gerçekten çalışmaları takdire şayan ama en önemlisi tabana da inmeyi başarsalar daha güzel şeyler olacak.

Madem herkesin metropollerde bir yeri var mesela. Nüfus bakımından İstanbul’da KAI

anlamında ikinci veya üçüncü durumdadır bildiğim kadarıyla. Ama bunun sosyal etkinliğe yansıması burada ki yerel ve genel seçimlere yansıması hak ettiği yerde değil çok uzaktadır.

Hem bölgesel hem İstanbul hem de diğer metropollerde arzu edilen düzeyde saygı ve etkinliğe sahip olamamıştır. Onun da nedeni yine bu dağınıklıktandır.

İnşallah bunlar da bir çözülürse hemşerilerimiz daha uygun yerlerde olur. Biz o bölgenin insanları olarak üç beş tane orda farklı lehçelerde ve Türkiye’nin genelinde olduğu gibi farklı mezhepler orda var. Şafi, Caferi, Hanefi, Alevi ve dilleri de var. Eskiden bir

Kafkasyalıya buralar gurbet sayılırdı, bugün artık ne yazık ki oralar gurbet sayılır duruma geldi.

O zaman Karslılar birbirlerini kardeşler gibi tutardı. Her kesimden. Mezhebi ve Etnik kökenine bakmadan. Ben onu özlüyorum arzuluyorum ve bunun içinde elimizden geleni yapıyoruz.

S.BİRİKİM: Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük ibadet merkezi inşa edilmektedir. Son gelişmeleri hakkında kısaca bir bilgi alabilir miyiz, verilen vaatler yerine getirildi mi?

S.ÖZGÜNDÜZ: milyona yakın vaatler iki kişiydi ve o vaat edenler hepsi bir buçuk katına çıkardılar ve ödediler. Fakat milyonlar az geliyor bu büyüklükte bir abideye. Sonuçta 6.000 metre karelik bir mabet sonuçta. Yıkıp yeniden yapsanız bu kadar maliyet çıkmaz. İddiayla diyorum hesap bilenler yapsınlar haklı olduğumu görecekler. Betonarme yapısı son katına gelmiştir bundan sonra çelik konsurusyon işleri başlayacak. Tabii ki burada Küçükçekmece ve anakent belediye başkanlarımızın bir takım sıkıntıları oldu kısmen vaatlerini verdiler 2.000 tonu aşkın demir verilecekti alamadık. Ama unutmasınlar ki bu ülkenin malı kimseye kalmaz. Çalıp çırpmakla kimse zengin olmaz.

Eren Nedret/İstanbul/Siyasal Birikim

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
05-04-2013 12:22 - 1538 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
24-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım