Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Kimler Ne Amaçla Suriye'de Savaşıyor?
Batının amaçlarına hizmet ediyorlar
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-11-2012 18:06 - 926 Okunma

 
 Suriye’nin Birleşmiş Milletlerdeki temsilcisi, Suriye’de silahlı muhalefetin saflarında savaşarak vurulmuş 143 bedelli yabancı askerin adlarını kapsayan listeyi Güvenlik Konseyin sundu. Listede Katar, Suudi Arabistan,Libya,Afganistan,Türkiye ve başka ülkelerden bedelli askerlerin adları var. Geçen ay da Güvenlik Konseyine l08 bedelli yabancı askerlerin alarıyla liste sunuldu. Ücretli yabancı askerlerin çabalarıyla Suriye’de işlenmiş cinayetlerin sadece onda biri Batı ülkelerinden birinde işlenmiş olsaydı, uluslararası teroristlerin eşi görüşmemiş saldırılarının bir kurbanı olduğu sayılırdı. Oysa ki,Suriyedeki silahlı muhalefette başlıca rol oynayan liberal demokrasi yanlıları değil.başka kişilerdir. Batı bunlara destek veriyor. Sebebi nedir? Rus diplomatlar bu durumu şöyle yorumluyor:

 Suriye’de savaş eylemlerirnde bulunanlar arasında Libya’dan gelmiş bedelli askerler az değil. “Röyter” ajansının verdiği bilgilere göre,bunlar iyi eğitim yapmış ve p atlatıcı,ağır silah dahil geliştirilmiş silah kullanmayı bilen uzmanlardır. Kaddafi’nin konağına hücum operasyonuna katılmış biri “Röyter” ajansına verdiği demeçte,kendisi gibi ücretli askerler olan binlerce yabancı askerin Suriye’ye geldiğini söyledi. Demeci Ağustos ayıda yayınlandı . Suriye’deki silahlı ihtilafın sponsorları,bu ülkeye gönderilecek bedelli askerler tutmada güçlükler,herhalde,çekmiyorlar.

Şimdi Libya’da iş yok,ateş etmeye alışmış olanlar ise çok. Ancak sunlar Libyada ateş ederken parakazanmaz.. Suriyede ise bunun için para alıyor. Suriye’deki eylemlerinin, Libya’daki savaşın organizatörleri olan güçler tarafından koordine edildiğini sanmak için sebepler var. Bu nasıl güçler olduğu ve Ortadoğu ülkelerinden hangilerinde üslendikleri,iyi biliniyor. Batının niçin bunlara destek gösterdiği kolay anlaşılıyor.Bu bölgereki gelişmeler, klasik sömürgecilik politikasının örneğidir. Avrupalı politikacılar değişik ülkelerde yerlileri birbirlerine karşı kışkırtmaktan kazanmayı iyi öğrendi. Mevcut olsa da belli zamana kadar kendini göstermeyen ihtilafları körükleyerek sömürgecilere hayırhahlık gösterenlere destek veriyordu. Günümüzde yeni sömürgecilerin odağı olan Ortadoğuda işte böyle gelişmeler yaşanıyor.

 Bedelli yabancı askerlerin tutulması . uluslararası anlaşmalar gereğince yasak olduğu halde büyük boyutlar niçin aldı? Eksper Andrey Grozin bu konuyu dile getirerek şunları söyledi:

20. yüzyılda değişik ülkelerin savunma bakanlıkları, aracıların yardımıyla bedelli askerleri tutuyordu. Günümüzde bedelli asker tutmakla uğraşan aracı kuruluşlara kimlerin başkanlık ettiklerini belli etmeye imkan yok. Özel koruma kuruluşları, fiilen bedelli asker tutmada aracılık yapan hükümetdışı kuruluşlar faaliyetlere başladı. Halihazırda bedelli askerler, faaliyetleri şeffaf olmayan kuruluşların adına eylemlerde bulunuyor. Bu kuruluşlar eylemlerinin şeffaflık derecede daha da az olan örgütler tarafından kontrol ediliyor.

 Böyle olsa da, iki şeyden inançla sözedilebilir. Biri şudur: Suriyedeki gelişmeler, Batı’nın jeopolitik ve bölgesel amaçlarına erişmek için üçretli askerleri kullandığını gösteriyor. İkincisi de şudur: Bedelli askerler, Afganistan,Irak,Libya,Mısır ve işlerine Batı’nın karışması sonucunda durumun karışmış olduğu bazı diğer ülkelerden Suriye’ye geliyor. Bu askerler, para karşılığında her yerde ve herkese karşı savaş eylemlerinde bulunmaya hazır olan “savaş kurtlarının” kaynağı oldu. Ama böyle durum ilk önce bu bölge için bir tehlike kaynağıdır. Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri, vaktiyle Afganistan’da kullanılmak için Batı ile Arap dostlarının çabalarıyla eğitilmiş yüz binlerce bedelli askeri daha özümseyemedi. Şimdi dünya, Suriye’de aynı şeylerin olduğuna tanık oluyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
26-11-2012 18:06 - 926 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım