Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
KKTC, Rum mezaliminden kurtulduğu Barış Harekatı’nın 43. yıl dönümünü kutladı
Müzakere masalarında lağvedilmek istenen KKTC, Rum mezaliminden kurtulduğu Barış Harekatı’nın 43. yıl dönümünü kutladı.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
21-07-2017 09:50 - 1023 Okunma
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 43. yıl dönümü etkinlikleri, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın Atatürk Anıtı'na çelenk koydular.
 
Girne Kapısı'ndaki Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törene, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, TBMM Başkenvekili Akif Hamzaçebi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele katıldı.
 
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 43. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Dr. Fazıl Küçük Bulvarı'nda düzenlenen törende konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Barış Harekatı, Kıbrıs adasının tarihinde bir dönüm noktasıdır. Türkiye, garantör olarak o gün dünyaya, ENOSİS’e geçit verilmeyeceğini, Kıbrıs Türkü’nün yalnız olmadığını göstermiştir. Barış Harekâtı, Türkiye’nin uluslararası anlaşmalardan doğan hak ve yükümlülükleri çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Harekât ile Türkiye adada yaşanan acılara son vermiştir. Bir daha tekrarlanmamasına teminat altına almıştır” dedi.
 
‘Türkiye üzerine düşeni yaptı’
 
Başbakan Yıldırım konuşmasında müzakere sürecine de değindi. Yıldırım, "Türkiye ve Kıbrıs Türk tarafı başından bu yana iyi niyet ve kararlılıkla çözüme sahip çıkmış, müzakere sürecine sahip çıkmış, adil, kalıcı, kapsamlı bir uzlaşma için inisiyatif almaya devam etmiştir. Geçtiğimiz günlerde İsviçre’de geride kalan süreç Birleşmiş Milletlerce kurgulanan çerçevede bir çözüm arayışının sonuç vermediğini bir kez daha ortaya koymuştur” diye konuştu. Yıldırım konuşmasında müzakere sürecine ilişkin şu ifadeleri de kullandı: "Bu süre zarfında KKTC’de Cumhurbaşkanı Akıncı ve müzakere ekibinin uzlaşma çabalarının gerek hükümet, Sayın Başbakan, gerek muhalefet mensup tüm siyasi partilerce desteklenmesiyle anlayış ve eylem birliğinde hareket edilmesi, Kıbrıs Türk tarafının çözüm yönünde sergilediği samimi ve kararlı tutumu takdire şayan olmuştur. Adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözümün elde edilmesi için anavatan ve garantör Türkiye de üzerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmiş ancak beklediği karşılığı görememiştir.”
 
Rum sondajı zamansız ve tehlikeli
 
Kıbrıs konferanslarından bir sonuç alınmayacağı ve Rumların da böyle bir çözüme hazır olmadığının net olduğunun anlaşıldığını belirten Yıldırım Doğu Akdeniz'deki sondaj krizine de değindi.
 
Yıldırım, “Türkiye, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının işbirliği için bir fırsat olduğunu düşünmektedir. Ancak Rum tarafının tek yanlı adımları, zamansız, tehlikeli ve çözümsüzlüğü teşvik eden özelliktedir. Türkiye ve Kıbrıs, Türk halkının Doğu Akdeniz’deki uluslararası hukuktan doğan hak ve hukuklarını korumaya devam edeceğini bir kez daha ifade eder ve özellikle bu noktada tüm tarafların daha sorumlu davranmasını öneririm” dedi.
 
Barış harekatı olmasaydı…
 
KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise 20 Temmuz 1974’ün üzerinden tam 43 yıl geçtiğine işaret ederek 15 Temmuz 1974’te Yunanistan’da iş başında bulunan askeri cuntanın Kıbrıs’ı ilhak etmek için planladığı darbeyi hayata geçirdiğini, Makarios’un canını kurtarmak için adayı terk etmek zorunda bırakıldığını, faşist Samson’un Rum idaresinin başına oturtulduğunu hatırlattı. “Güzel adamız bir oldu-bitti ile Yunanistan’a bağlanmanın eşiğine getirilmiş, Türkiye dışında tüm uluslararası toplum bu durumu sadece seyretmekle yetinmişti” diyen Akıncı, şöyle devam etti: “Hiç kuşku yok ki, eğer Türkiye ve Kıbrıs Türkleri de hareketsiz kalsalardı, tüm dünya bu yeni duruma da uyum gösterecek; 1963’te olduğu gibi 1974’ü de bir ‘iç mesele’ olarak nitelendirip darbe sonucunu kabullenecekti. Gidişat o yöndeydi. Bu olumsuz gidişi, 1960 antlaşmalarındaki hakkını kullanarak 20 Temmuz 1974 günü müdahale etmek zorunda kalan Türkiye’nin kararlılığı durdurabilmişti. Kıbrıs’ın Yunanistan’a bağlanmasının önüne geçmek adına yaşanan çatışmalarda yaşamlarını feda eden şehitlerimize bir kez daha Tanrı’dan rahmet diliyor, gazilerimize saygılarımı sunuyorum.”
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
21-07-2017 09:50 - 1023 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
20-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım