Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Körfez zirvesi sona erdi, Katar'dan sert tepki geldi
Körfez İşbirliği Konseyi üyeleri, 2025'e kadar ekonomik birliğin sağlanması ve Birleşik Körfez askeri komutasının hayata geçirilmesini hedefliyor. Katar ise sonuç bildirgesinde ablukaya yönelik hiçbir ifadenin yer almamasını "Kimi aldatıyorsunuz!" ifadesiyle eleştirdi
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-12-2018 09:22 - 552 Okunma
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen 39. KİK Zirvesi sona erdi.
 
Katar Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Bürosu Müdürü Ahmed er-Rumeyhi, 39'uncu. Körfez İşbirliği Konseyi zirvesinin kapanış bildirgesine tepki gösterdi.
 
Rumeyhi, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bu nasıl bir sonuç bildirgesi? Katar ablukasına ve ablukayı çözüm yollarına değinmiyor. Kimi aldatıyorsunuz! Bu konseyin gerçek problemlerini atladığınız yeter." ifadelerini kullandı. 
 
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr'in zirvenin kapanışında düzenlediği basın toplantısına da değinen Ahmed er-Rumeyhi, "Cubeyr'in o cılız basın toplantısı bitti. Sonuç bildirgesine yazmaktan aciz kaldıklarını söylemeye çalıştı." dedi.
 
39'uncu Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan ve Umman Sultanı Kabus bin Said'in yokluğunda bugün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da gerçekleştirilmişti.
 
Zirvenin kapanış bildirgesinde açık bir şekilde Körfez krizinin çözüm yolları konusuna değinilmemiş ancak KİK'in önemi, gücü ve üyelerinin birlik konusunda istekli olduğunun altı çizilmişti.
 
Cubeyr ise zirvenin kapanışında düzenlediği basın toplantısında "Katarlı kardeşlerimiz, KİK'e aktif bir üye olarak dönmek için kendilerinden ne istendiğini biliyor." demişti.
 
EKONOMİK VE ASKERİ BİRLİK VURGUSU
 
 Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyeleri, 2025'e kadar ekonomik birliğin sağlanması için ortak Körfez pazarının önündeki tüm engellerin kaldırılmasını ve Birleşik Körfez askeri komutasının hayata geçirilmesi için gerekli prosedürlerin hızla tamamlanmasını istedi.
 
Bildirgede, üye ülkeler arasındaki entegrasyon için gerekli icraatları kapsayan bir yol haritası çizilmesi ve 2025'e kadar ekonomik birliğin sağlanması için ortak Körfez pazarının önündeki tüm engellerin kaldırılması çağrısı yapıldı. Ayrıca Birleşik Körfez askeri komutasının hayata geçirilmesi için gerekli prosedürlerin hızla tamamlanması istendi.
 
Radikalizmle mücadele, hukukun üstünlüğüne bağlı kalma ve KİK'in uluslararası ortaklarıyla terörle mücadele konusunda çalışması talep edilen bildirgede, bölgesel ve uluslararası çatışmalardan uzak kalmak için üye ülkelerin ortak dış politika belirlemesinin çok önemli olduğu kaydedildi.
 
Bildirgede, Filistin davasına ve Yemen'e desteğin ve dost devletlere yardımların süreceği vurgulandı.
 
Gelecek zirveye Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) başkanlık edeceği öğrenildi.
 
Zirveye liderler düzeyinde Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ve Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife katılmıştı. Katar, BAE ve Umman'dan liderler düzeyinde katılım olmamıştı.
 
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, KİK Zirvesi'ne katılması için Katar Emiri Temim bin Hamed Al Sani'ye resmi davet gönderdi ancak Al Sani zirvede yer almadı.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-12-2018 09:22 - 552 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım