Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
KÖTÜLÜK YAPTINMI KORK ÇÜNKÜ...!
Mehdi AKSU

Allah'ın dünyadaki sünnetlerinden ve kanunlarından biri amelin karşılıksız kalmamasıdır. Amel ister iyi, ister kötü olsun İlahi kanuna ve sünnetullaha göre muhakkak karşılığı olacaktır. İyiyse iyi, kötüyse kötü. Dünyada hiçbir fiil karşılıksız kalmaz.

Mevlana ne de güzel demiştir;

Kötülük yaptın mı kork, çünkü o bir tohumdur, Allah yeşertir karşına çıkartır..!

Bu dünya bir dağa benzer. Dağda bağırdığı zaman kendi sesi yankılanarak kendisine dönen insan gibi dünyada yapılan her fiilin karşılığı da insana geri döner.

Bu manada Fars atasözünde şöyle denilmiştir; Ne ekersen onu biçersin; gülden gül, dikenden diken.

Ahlak kitaplarında şöyle bir olay anlatılır. Vaktiyle kıskanç bir kadın ufak bir ticarethanesi olan komşusunu çok kıskanıyordu. Onun işlerinin ilerlemesine tahammül edemiyordu. Derken ona zarar vermek ve onu öldürmek için ihsan unvanında zehirli bir helva yaptı ve sabah erken saatte komşusunun çıkmasını beklemeye koyuldu. Komşusu evden işe çıkarken, komşusuna bu helvayı ihsan olarak yaptım, buyurun sizde alın dedi.

Olup bitenlerden habersiz olan şahıs helvayı aldı, Allah kabul etsin deyip helvayı iş yerinde yemek için çantasına bıraktı. Ticaret hanesine giderken yolda iki kişi ile karşılaştı. O iki kişi, biz kaç gündür yol geliyoruz, yiyeceğimiz olmadığı için çok açız dediler ve ondan yardım istediler. Oda çantasındaki helvayı çıkarıp onlara verdi ve yoluna devam etti.

Zehirli helvadan habersiz olan iki kişi helvayı yedikten sonra oracıkta can verdiler. Askerler o iki kişinin cenazesini bulup hâkimin yanına getirdiler. Hâkim olayın ve cinayet sebebini ve katilin araştırılmasını istedi. Askerler olayı araştırırken, bu adamların ölmeden önce o tüccarla konuştuklarını öğrendiler. Askerler, olaylardan habersiz olan tüccarı alıp hâkimin yanına getirdiklerinde, tüccar o iki adamın cenazesi ile karşılaştı. Hâkim, bunları sen mi öldürdün dedi. Hayır, efendim diye cevap verdi. Hâkim, bunlar yedikleri bir şeyden zehirlenip ölmüşler dediğinde, tüccar hâkime, o helvayı bana komşum olan bir kadın ihsan niyetiyle verdi, bende aldım ve iş yerinde yemek için çantama bıraktım ama bu iki kişi yolda benden yardım isteyince helvayı çantamdan alıp bunlara verdim ve yoluma devam ettim dedi.

Hâkim askerlere o kadının getirilmesini emretti. Kadın alınıp hâkimin yanına getirildiğinde, hâkimin huzurunda iki cenazeyi gören kadın, vah kardeşim, vah kocacığım feryatları ile ağlamaya başladı.

Olay açıklığa kavuşmuştu, kıskançlığından dolayı komşusuna kuyu kazan kıskanç kadın kazdığı kuyuya kendisi düşmüştü.

Şairde şöyle demiyor mu; Kuyu kazma başkasına, önce düşersin kendin o kuyuya.

Bu tür acı ve kötü sonlarla sonuçlanan olaylar, kıskançlıktan dolayı kalbin taşlaşmasından kaynaklanır. Zira kıskançlık bu dünyada insanın kalbinin taşlaşmasına sebep olduğu gibi, ahirette de hüsrana uğramasına yol açar.

Hz. İmam Ali (a.s) şöyle buyuruyorlar; “Kıskançlığın neticesi, dünya ve ahirette bedbaht olmaktır.” Başka bir hadisi şerifte şöyle buyuruyor; “Kıskançlık bedeni eritir.” (Nefis Tezkiyesi, sayfa. 358)

Haset, kin, nefret, gıybet, yalan, iftira vb. günahlar çok tehlikeli günahlar olup insanı küfre bile götürebilir. Günahın insan dünyasına, ahretine ve sağlığına birçok zararları vardır ve yine bu hastalıkların insanın hayatının her aşamasına menfi yönleri vardır.

Sonuç itibarı ile yukarıda adı geçen günahlar insanı dinsizlik vadisine atar ve insanın biçare olmasına ve iki cihan saadetini yitirmesine sebep olur. Bu konuda Kuranı Kerim’de ve rivayetlerde fazlasıyla açıklama yapılmıştır. Allah’u Teâlâ şöyle buyuruyor; “Sonunda, Allah’ın ayetlerini yalan sayarak ve onları alaya alarak kötülük yapanların akıbetleri pek fena oldu.” (Rum, 10)

Hz. Ali aleyhisselam şöyle buyurmuştur: “Din kardeşine kuyu kazanın kendisi kazdığı kuyuya düşer.” (Ğurer'ul Hikem, c. 5, s. 369) “Allah din kardeşine kuyu kazanı kazdığı kuyuya düşürür.” (Ğurer'ul Hikem, c. 5, s. 365)

Selam ve dua ile 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
21-10-2017 15:08 - 1997 Okunma
Mehdi AKSU yazarın diğer yazıları [ Tümü ]
İRAN’DA SÜNNİLER! 14-12-2018 tarihinde eklendi
DİRENİŞİN ADI FİLİSTİN! 15-05-2018 tarihinde eklendi
UKRAYNA'DA HZ. MEHDİ COŞKUSU! 03-05-2018 tarihinde eklendi
DÖRT ZÜMREYE ÇOK DİKKAT ETMEK İNDİRİLEN DİNİN EMRİDİR! 20-02-2018 tarihinde eklendi
RABBANİ ALİM ÜSTAT HAMİT TURAN’IN ANISINA! 10-02-2018 tarihinde eklendi
EHLİBEYTİN LİSANINDA AMİN KELİMESİ VARMIDIR? 07-02-2018 tarihinde eklendi
AHMAK VE CAHİL ŞİA! 27-01-2018 tarihinde eklendi
SALAT: DUA MI NAMAZ MI? 16-01-2018 tarihinde eklendi
ASRIMIZIN FİTNELERİ! 01-01-2018 tarihinde eklendi
EMEK VE HİZMETE KADİR ŞİNAS OLMAK! 15-11-2017 tarihinde eklendi
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
19-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım