Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Libya Başbakanı kaçırılmadı
Başsavcılığın emriyle gözaltına alındı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-10-2013 09:40 - 792 Okunma

CNN televizyon kanalının bildirdiğine göre, Libya Başbakanı Ali Zeylan perşembe sabahı Trablus’ta silahlı kişiler tarafından kaçırıldı. Görgü şahitlerine göre, Libya Başbakanı ülkenin başkentindeki otelden alınarak bilinmeyen bir yere götürüldüğü yönünde haberler çıkmıştı.



Ancak Perşembe günü (bugün) uydu kanalı El Cezire’nin bildirdiğine göre, Libya Başsavcılığı devlet güvenliği ile ilgili bir suçlamadan dolayı Libya Başbakanı Ali Zeidan’ın gözaltına alınması talimatını verdi. Gözaltı alımında ülke içişleri bakanlığı yetkilileri görev aldı.

Daha önce basında yer alan haberlerde Libya Başbakanı’nın Trablus’taki otelden kimliği bilinmeyen kişilerce kaçırıldığı bildirilmişti.

 
Trablus- Libya Dışişleri Bakanı Muhammed Abdülaziz, "(Zeydan) serbest bırakıldı. Ama hangi şartlarda serbest bırakıldığı konusunda henüz bilgimiz yok" dedi.

Libya Hükümet Sözcüsü Muhammed Kaber ise "Özgür ama serbest bırakılmadı" ifadesini kullandığı Zeydan'ın başbakanlık ofisine döndüğünü söyledi. Zeydan için "serbest bırakılmadı" tabirini kullanan Kaber'in ne demek istediği anlaşılmadı.

Libya resmi haber ajansı, İçişleri Bakanlığı için çalışan eski isyancılar tarafından otelden alınan Zeydan'ın bakanlığa bağlı Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldüğünü bildirmişti. Muammer Kaddafi'yi deviren ve artık İçişleri Bakanlığı için çalışan eski isyancılar, Trablus'ta güvenliğin sağlanmasına yardımcı olmakla görevli.

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden bir yetkili, "sağlık durumu iyi olan Zeydan'a bir Libya vatandaşı olarak iyi davranıldığını" ifade etmişti.

Zeydan, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Allah'a şükür iyiyim. Beni kaçıranlar, istifamı istiyordu. Ama istifa etmeyeceğim" dedi.

EL LİBİ'YE MİSİLLEME Mİ?

Reuters, Zeydan'ı "götüren" isyancıların, El Kaide liderlerinden Ebu Enes El Libi'nin hafta sonunda ABD tarafından Trablus'ta yakalanmasından Libya hükümetini sorumlu tuttuğunu belirtti.

Libya Hükümet Sözcüsü Kaber basına daha önce basına yaptığı açıklamada, Zeydan'ın Başsavcı Abdulkadir Rıdvan'ın devletin güvenliği ve yolsuzlukla ilgili suçlamalar üzerine verdiği kararla gözaltına alındığı haberlerini doğrulayamacağını belirtmişti.

Hükümetin açıklamasında olayın faili olarak iki eski isyancı grubundan şüphelenildiği belirtilmişti. Bunlardan biri devrimci bir topluluk, diğeri ise prensipte savunma ve içişleri bakanlıklarının görevi olan suçla mücadeleyi üstlenmiş bir tugaydı.

Açıklamada ayrıca vatandaşlara sükunet çağrısı yapılırken, kabine ile Libya'nın en üst düzey siyasi makamı olan Genel Ulusal Kongre'nin durumla ilgilendiği ifade edilmişti.

Öteyandan Libya Başbakanı Ali Zeydan, Cumartesi günü Amerikan özel kuvvetlerinin topraklarında düzenlediği operasyonla ilgili olarak Washington'dan açıklama talep etti.

ABD'nin özel birlikleri, Trablus'ta bir operasyon düzenlemiş ve 15 yıl önce Kenya ve Tanzanya'daki Amerikan Büyükelçiliklerine yapılan bombalı saldırılarda rol aldığı gerekçesiyle aranan üst düzey El Kaide militanı tıklayın Ebu Enes El Libi'yi ele geçirmişti.


Libyalı yetkililer, El Libi'ye yönelik operasyondan haberdar olmadıklarına dikkat çekiyor.

Başbakanlık bürosundan yapılan açıklamada, Başbakan Zeydan'ın Amerikalı yetkililerden konuyu açıklığa kavuşturmalarını istediği belirtildi.

Açıklamada, Libya'nın "kendi topraklarındaki herhangi bir Libya vatandaşıyla ilgili olarak dava açmaya kararlı" olduğu vurgulandı.

El Libi'nin gözaltına alınması, yargılanmak üzere New York'a götürülmesi olasılığının da önünü açmış oldu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, El Libi'nin "meşru bir hedef" olduğunu söyledi ve adaletin karşısına çıkarılacağını belirtti.

Amerikan komandoları, Cumartesi günü Somali güneyinde de bir baskın düzenlemiş ancak hedefledikleri Eş Şebab liderini yakalamayı başaramamıştı.

Nezih el Ruquay, ya da takma adıyla Ebu Enes El Libi, Libyalılar arasında fazla bilinmiyor.

El Libi'nin Muammer Kaddafi'yi iktidardan indiren ayaklanma sırasında Libya'ya döndüğü sanılıyor.

BBC Libya muhabiri Rana Jawad'ın aktardığına göre Libya hükümetinin Amerikalıların topraklarında yürüttüğü operasyon hakkında ne kadar bilgisi olduğu da anlaşılabilmiş değil.

Ancak pek çokları bu olayı Libya'nın egemenlik haklarına müdahale olarak görüyor.
 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-10-2013 09:40 - 792 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
23-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım