Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Libya'da seçimler bitti ama..
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
30-06-2014 12:20 - 854 Okunma

İlk verilere göre 1,5 milyon kayıtlı seçmenlerin yalnız yaklaşık üçte biri oylamaya katıldı. Ülkede durumun gergin olmasına rağmen oylama sakin hava içinde geçti. Yalnız akşamleyin Bingazi’de “Müslüman Kardeşler” ile bağlantılı radikal islamcılar, asi general Halife Haftar’ı destekleyen “Libya ulusal ordusu”nun asker koluna hücum ettiler.

Oylama ülkede durumu istikrarlaştırmak amacı ile düzenlendi. Gerçekten pozitif sonuçlar beklenebilir mi? Bu soruya Rusya Şarkiyat Enstitüsü çalışanı Anatoliy Yegorin şu yanıtları veriyor: 

"Hiç şüphe yok ki yapılan parlamento seçimleri doğru yönde atılan bir adım olarak nitelendirilebilir. Fakat şimdiki olumlu eğilimlerin sağlamlaşması garantilenmiş değildir. Halife Haftar’a bağlı birlikler ile radikal islamcılar arasında devam eden silahlı çatışmalar yüzünden durum karmaşık bir hal alıyor. Böyle olmakla beraber şahsen ben pesimizm duygusuna kapılmıyorum.Taraflardan her biri başkasını yenmek yeteneğinde değildir. Ve eninde sonunda onlar anlaşmaya varmak zorunda kalacaklar.'

Başka bir kanıda olan Arap politik ve sosyal araştırmalar Merkezi müdürü Riyad as-Saydaui ise şunları söylüyor:

Yapılan parlamento seçimleri güvenlik durumuna etki yapmıyacaktır. Ülkede durumu istikrarlaştırmak için oylamayı organize etmektense vatandaşları silahsızlandırmak ve silahlı grupların faaliyetlerine son vermekle uğraşabilecek etkili bir ordu kurmak gerek. Bundan başka Libya’da geniş kapsamlı ulusal diyalog başlatılmalıdır. Görüşmelere ülkenin Batı,Güney ve Doğu kesimlerindeki kabileler ile en nefuzlu politik grupların temsilcileri, eski rejimin görevlileri ve mülteci örgütleri katılmalıdır. Bilindiği gibi mülteciler sayısı bugün bir milyona çıktı. Genç Libya demokrasisinin temelini, geniş kapsamlı ulusal diyalog oluşturmalıdır. Seçimi kazanan taraf, başarısızlığa uğrayan tarafa saygı göstermelidir. Bugünkü koşullarda böyle bir şey beklenemez. Ülkenin iç işlerine dıştan devamlı olarak yapılan müdahale de etkisini gösteriyor. Örneğin, en aktif oyunculardan biri olan Katar değişik gruplara, partilere ve medya organlarına sponsorluk yapıyor. Yabancı oyuncular Libya’nın üç tarihsel bölgeye bölünmesini planlıyorlar. Gerçekte te bu ülke artık birkaç sözde devlete bölünmüş bulunuyor.

Bu koşullarda parlamento seçimlerinin sonuçlarının başlıca gruplar ve politik güçler tarafından tanınması zorunu ortaya çıkıyor. Libya’da herkesin yapılan oylamanın Temmuz ortalarında açıklanacak sonuçlarından memnun kalacağı ümit edilmez her halde. Parlamento seçimlerinin şimdiki politik krizin aşılmasına yol açacağı tahmin ediliyordu. Belki gerçekten böyle olacak. Öte yandan yeni bir krizin başlamıyacağını kimse garantileyemez.
 


 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
30-06-2014 12:20 - 854 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım