Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Mısır'da iki noktada hodri meydan
100'den fazla ölü yüzlerce yaralı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
27-07-2013 12:55 - 711 Okunma

   Cuma günü yüz binlerce Mısırlı, Muhammed Mursi'ye karşı protesto gösterileri düzenledi. Kahire'nin ünlü Tahrir Meydanı'nı dolduran yüz binlerce kişi, Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdülfettah El Sisi'nin terörle mücadeleye destek çağrısı üzerine bir araya geldi.

Mursi taraftarları da karşı gösteriler düzenledi. Kahire'deki gösteriler gündüz saatlerinde barışçıl olsa da gece yarısı şiddet olayları yaşandı. En az 16 Mursi destekçisinin güvenlik güçleriyle çatışmada öldüğü kaydedildi.

Yetkililer, İskenderiye kentinde de 5 kişinin öldüğünü onlarca kişinin yaralandığını duyurdu.

İki haftadır ülke genelinde devam eden şiddet olayları daha ziyade karanlık çöktükten sonra artıyor. Ülkedeki şiddet olaylarında kaç kişinin hayatını kaybettiği konusunda ise çelişkili bilgiler geliyor. El Cezire Mısır'ın haberine göre en az 120 kişi öldü, 4 bin 500 kişi de yaralandı. Ölenlerin sayısı doğrulanırsa, son iki gündür yaşanan çatışmalar Mursi'nin devrilmesinden bu yana Mısır’daki en kanlı çatışmalardan biri olarak tarihe geçecek.

İslamcılara 48 saat süre

Mursi taraftarları ise günlerdir Kahire Üniversitesi önünde ve Nasr kentinde Rabiatul Adeviyye Camii önündeki meydanlarda kamp kuruyor. İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim, oturma eylemlerini sonlandırmak istiyor.

Mısır'da devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin destekçilerinin başkent Kahire'de düzenledikleri gösteride 100'den fazla kişi öldü.

Kahire'deki BBC muhabiri Quentin Sommerville Adeviyye Camii çevresinde gece başlayan çatışmaların sabaha kadar sürdüğünü söylüyor.

Bölgede oluşturulan sahra hastanesinden bir doktor, 1000'den fazla kişinin de yaralı olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı ise ölü sayısını 20, yaralı sayısını da 177 olarak açıkladı.

Hem Mursi yanlıları hem de karşıtları gece boyunca protesto gösterileri düzenledi.

'Öldürmek için ateş ediyorlar'

Tahrir Meydanı'nda 3 Temmuz'da Mursi'yi deviren orduya destek için düzenlenen gösteriye on binlerce kişi katıldı.

Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi halka sokağa çıkarak "terörle ve şiddetle mücadelesinde orduya desteklerini göstermeleri" çağrısında bulunmuştu.

Protesto gösterilerinin düzenlendiği İskenderiye'de de en az 10 kişinin öldüğü haber veriliyor.

İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim, sabahın ilk saatlerindeki açıklamasında Mursi yanlılarının kamp kurduğu Adeviyye Meydanı'ndaki protestoları "kanuna uygun bir şekilde sona erdireceklerini" söylemişti.

Bölgede hala on binlerce Mursi taraftarı bulunuyor.

Çatışmaların bazı protestocuların bölgedeki bir ana yolu trafiğe kapamasından sonra güvenlik güçlerinin müdahalesiyle başladığı belirtiliyor.

Mısır resmi haber ajansı Mena'ya göre bir güvenlik yetkilisi, çatışmalarda ateşli silah kullanmadıklarını, eylemcilere sadece göz yaşartıcı gazla müdahale ettiklerini söyledi.

Söz konusu yetkili, rakip gruplar arasındaki çatışmaları durdurmaya çalıştıklarını, olaylarda sekiz güvenlik görevlisinin de yaralandığını belirtti.

Fakat Müslüman Kardeşler'in sözcüsü Cihad el Haddad, Reuters ajansına "Yaralamak için değil öldürmek için ateş ediyorlar" dedi.

Müslüman Kardeşler'in önde gelen yetkililerinden Saad El Hüseyni de aynı ajansa, güvenlik güçlerinin protestocuları camii çevresinden uzaklaştırmaya çalıştığını söyledi.

Mısır İçişleri Bakanlığı, ölümlerden İslamcıları sorumlu tuttu

 Mısır İçişleri Bakanı Hani Abdel Latıf televizyondan yaptığı açıklamada Kahire’de dün akşam meydana gelen ve ölümlere neden olan çatışmalardan İslamcıları sorumlu tuttuğunu söyledi. RIA Novosti’nin bildirdiğine göre Bakan, Rabia El Adaviya Meydanındaki eylemcilere karşı ‘yalnızca göz yaşartıcı gaz’ kullanıldığını söyledi. Bakan Latıf, eylemcilerin ateşli silah kullandıklarını da sözlerine ekledi.

Mısır Sağlık Bakanlığı, Rabia El Adaviya Meydanındaki çatışmalarda 29 kişinin öldüğünü ve 450 kişinin de yaralandığını açıkladı. Müslüman Kardeşler Hareketi ise yaptığı açıklamada ölü sayısının 200’ü aştığını ve yaralı sayısının 4500 kişi olduğunu iddia etti.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
27-07-2013 12:55 - 711 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım