Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Mısır'da yeni anayasa
Anayasa, Müslüman Kardeşler'ce hazırlanmıştı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
21-08-2013 08:40 - 830 Okunma

Mısır'da 10 kişiden oluşan uzmanlar komitesi, dün (20 Ağustos) 2012 Anayasası'nda değişiklik öngören taslağı geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'a sundu.

    Diğer yandan, Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin tutuklanmasından sonra, başkanlığa geçici olarak Bedii'nin yardımcısı Mahmud İzzet atandı.

    Anayasa, Müslüman Kardeşler'ce hazırlanmıştı

    Mısır'da geçen aralık ayında Müslüman Kardeşler'in yönetiminde hazırlanan anayasa kabul edilmişti. Anayasa, yapılan referandumda da yüzde 63,8 oranında halk desteği sağlamıştı. Ancak referanduma katılım oranının, seçmen sayısının üçte birine bile tekabül etmemesi, toplumda büyük tartışmalara yol açtı.

    Mısır ordusu, temmuz ayında Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi görevden aldıktan sonra, uzmanlardan oluşan bir komite kurarak, anayasada değişiklik yapılacağını bildirdi. 10 kişilik komite, dün geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'a değişiklik taslağını sundu.

    "İslamî partiler" meşruiyetini kaybedebilir

    Mısır'ın El Ahram gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre komite, "Devletin dini İslam'dır. Resmi dil Arapçadır. Şeriat hükümleri, yasamanın temelidir" şeklindeki 2. maddede bir değişiklik yapmadı.

    Ancak, eski anayasada büyük tartışmalara yol açan 219. madde, "İslamî hükümler" konusunda net bir tanım verilmediği için kaldırıldı. Değişiklik yapılan 6. maddede ise "din veya cinsiyet temelinde siyasi parti kurulamaz" denildi. Buna göre, Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonra kurulan ve aralarında Müslüman Kardeşler'e bağlı Özgürlük ve Adalet Partisi'nin de bulunduğu İslamî partilerin meşruiyetlerini kaybetme ihtimali bulunuyor.

    Taslak, onaylanırsa referanduma sunulacak

    Yeni düzenlemelere göre, eski anayasada yer alan ve Mübarek dönemindeki üst düzey yetkililerin siyasi haklarını kısıtlayan maddeler kaldırıldı. Uzmanlar komitesinden bir üye, şahısların siyasi haklarının kısıtlanıp kısıtlanmamasının, anayasa tarafından değil, adalet birimlerince yürütülen yargı süreciyle belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.

    Bunun dışında, anayasa değişikliği taslağında Şura Meclisi'nin feshedilerek, bütün yasama yetkilerinin Millet Meclisi'ne devredilmesi belirlendi.

    Mansur'un daha önce açıkladığı plana göre, 10 kişilik komitenin anayasayla ilgili yeni düzenlemeleri tamamlamasından sonra, hazırlanan taslak, 50 kişiden oluşan başka bir komite tarafından değerlendirilecek. Mansur, söz konusu 50 kişilik komitenin, Mısır'daki farklı çevreleri temsil eden şahsiyetlerden oluşacağını belirtti.

    Taslak, değerlendirme yapıldıktan sonraki bir ay içinde halk oylamasına sunulacak. Yeni taslağın, referandumda kabul edilmesi durumunda ise 15 gün içinde meclis seçimleri yapılacak.

    Öte yandan, Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin tutuklanmasının ardından, teşkilata bağlı Özgürlük ve Adalet Partisi, internet sitesinden bir açıklama yaptı. Açıklamada, Muhammed Bedii'nin yardımcısı Mahmud İzzet'in geçici olarak liderlik görevine atandığı bildirildi.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
21-08-2013 08:40 - 830 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım