Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Mısır Muhalefeti Gösteriler Sürecek
Mursi gere adım attı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-12-2012 08:19 - 878 Okunma

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin kendisine olağanüstü yetkiler tanıyan ve kararlarına yargı denetimi yolunu kapatan anayasa kararnamesini iptal etmesi muhalefeti tatmin etmedi. 6 Nisan Hareketi, Mısır'ın günlük gazetelerinden El Ahram'a yaptığı açıklamada, 15 Aralık'ta yapılması planlanan anayasa referandumu iptal edilene kadar protestoların devam edeceğini duyurdu. Mısır muhalefetinin önde gelen isimlerinden Muhammed El Baradey de, sosyal paylaşım ağı twitter'dan yayınladığı mesajında muhalefetin, "hak ve özgürlükleri kısıtlayan" anayasa taslağını durduracağını açıkladı. Muhalefet, anayasa taslağının Mısır'da bir şeriat devleti kurulmasını amaçladığını ileri sürüyor.

Uçurum derinleşiyor

Muhalefetin önünde protestolara devam etmek ya da referanduma katılmak gibi iki seçenek bulunuyor. Ancak süreç ne şekilde gelişirse gelişsin, Mısır'da son günlerde yaşanan gerginliğin İslamcılar ile laik kesim arasındaki uçurumu daha da derinleştirdiği ifade ediliyor. Son olaylarda Müslüman Kardeşler'in "seçilmiş çoğunluğun egemenliğine" dayanan demokrasi anlayaşının etkin olduğu yorumları yapılıyor. Müslüman Kardeşler'in ileri gelenlerinden Abdülmuti Saki İbrahim şöyle konuşuyor:“Gerçek bir demokrat, demokrasinin oyun kurallarını izlemelidir. Demokrasinin oyun kuralları ise seçimlerin yapılması ve kararların seçim aracılığıyla alınmasıdır.”

 Son olaylar Müslüman Kardeşler'in halkın gözünde güven kaybına yol açtı. Muhaliflere göre Müslüman Kardeşler, Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesinden bu yana verdikleri sözlerin çoğunu tutmadı. Muhalafet özellikle anayasayı hazırlamakla yetkilendirilen anayasa komisyonunun ülkenin tamamını temsil etmediği için büyük bir hayal kırıklığı olduğu görüşünde. Protestoculardan Muhammed Şahin şöyle konuşuyor: “Mursi ile konuşulmasını istemiyoruz. Konuşma dönemi geride kaldı. Müslüman Kardeşler bizi ve halkı devrimden sonra kandırdı.”

Mısır'da referandum yapılsa ve anayasa taslağı onaylansa dahi, gerginliğin bir süre daha sürmesi bekleniyor.

Öte yandan Mısır muhalefeti ülkedeki protesto ve grevlerin önümüzdeki hafta da devam edeceğini bildirdi. “Ulusal Kurtuluş Cephesi” liderleri bir gün once Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin kabul ettiği yeni beyannameyi reddettiler ve ülkedeki tüm ilerici güçlere salı günü 15 Aralık’ta referandum gerçekleşmesine karşı toplu kitlesel gösterilere katılma çağrısında bulundular.

Mursi tarafından kabul edilen uzlaşma adımı şeklindeki yeni anayasa beyannamesi daha önce ülkede ciddi siyasi krizlere neden olan hükümleri iptal etti ve cumhurbaşkanının yetkilerini genişleterek arttırdı. Muhalefet ise bunun yeterli olmadığını belirtiyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
10-12-2012 08:19 - 878 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım