Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Muallim -Zebari buluşması
Muallim: Hiç Bir Güç Suriye Halkı Adına Karar Alamaz
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
27-05-2013 11:46 - 920 Okunma

BAĞDAT – Suriye Başbakan Yardımcısı Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Velid el-Muallim Suriye'nin krizin başından beri tek çözümün, Suriye halkının kesimleri arasındaki diyalog aracılığı siyasi olduğuna inandığını belirtertt.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ve Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile dün Bağdat'ta bulunduğu temasların ardından Zebari ile düzenlediği ortak basın toplantısında Muallim; dünyada hiç kimse yada hiç bir gücünün Suriye'nin geleceği konusunda Suriye halkı adına karar alamayacağının altını çizdi. Muallim; bu konuda karar alma hakkı ve yetkisinin sadece ve sadece Suriye halkının olduğunu vurguladı.

Muallim; “Önümüzdeki Haziran ayında Cenevre’de düzenlenmesi beklenen uluslararası konferansa Suriye'nin resmi bir heyetle katılmada prensip olarak kabulünü Irak Başbakanı el-Maliki ve Dışişleri Bakanı Zebari’ye bildirdim. Suriye'nin bu kararından memnuniyetlerini de hissettim” dedi.

Muallim Suriye hükümetinin tüm iyi niyetle, söz konusu uluslararası konferansın Suriye'deki krizin siyasi çözümüne uygun bir fırsat teşkil ettiğine inandığını ifade etti.

Irak vatandaşı olmaktan başka hiç bir günahları olmayan masum Iraklıların maruz kaldığı terör eylemlerine işaret eden Muallim; “Suriye'nin halk ve yönetim olarak kardeş Iraklılarla dayanışmasını ifade etmek için Irak’a geldik. Suriye'ye komplolar kuran bölgesel devletlerin Irak’ta terörü destekleyen ülkelerin kendisi olduğunu belirtmek için geldik..” şeklinde konuştu.

Muallim; Maliki ve Zebari ile temaslarında Suriye ve Irak arasındaki ikili ilişkileri muhtelif alanlarda pekiştirme olanaklarının yanı sıra uluslararası sahada yaşanan gelişmelere hazırlık olarak bu süreç içinde iki taraf arasında daha fazla koordinasyonda bulunma önemini masaya yatırdıklarını belirtti.

Irak tarafına; Suriye'nin önümüzdeki ayın başından itibaren Iraklı turist grupları giriş vizesinden muaf tutma kararını bildirdiğini ifade eden Muallim; Suriye'nin mutemet turizm ofisleri aracılığı ile Suriye'yi turist olarak ziyaret edecek Iraklıları memnuniyetle karşılayacağını ve onlara gerekli tüm kolaylıkları sağlayacağını bildirdiğini ekledi.

Muallim; Irak ordusunun Kaide terör örgütüyle mücadelede attığı adımlardan Suriye'nin memnuniyetini ifade etti. Bu davanın Suriye ve Irak arasında ortak bir dava olduğunu belirten Muallim; Suriye'de bulunan teröristlerin uzantısının Irak’ta olduğunu, bunun tersinin de doğru olduğunu kaydetti. Muallim; Irak halkının güvenlik selametini garantilemesi ve terörle mücadeleye katkı sağlaması itibariyle Suriye'nin bu adımların başarılı olmasını temenni ettiğini ekledi.

Irak Dışişleri Bakanı Zebari; Muallim ile temasları oldukça önemli olarak nitelendirirken olumlu, dostane ve şeffaf bir ortam içinde geçtiğini belirtti. Zebari görüşmelerde Suriye ve Irak’taki gelişmelerin muhtelif yanlarıyla masaya yatırıldığını ifade etti.

Suriye ve Irak arasındaki ilişkilerin mevcut ve kalıcı olduğunu ifade eden Zebari; bu ilişkilerin sadece resmi düzeylerde değil iki halk düzeyinde de olduğuna dikkat çekti.

Zebari; Muallim’in Başbakan Maliki ile bir dizi konuyu ayrıntılarıyla masaya yatırdığını açıklayarak, iki tarafın Cenevre'de Suriye'ye ilişkin düzenlenecek uluslararası konferansa hazırlık olarak harcanan çabalar ve diplomatik temasları ele aldıklarını ekledi.

Irak’ın yaklaşık bir yıl önce düzenlenen ‘Cenevre 1’ konferansına katıldığını ve sonuç belgesinde bile müdahaleleri olduğunu kaydeden Zebari; düzenlenecek ‘Cenevre 2’ konferansını da onayladıklarını ve desteklediklerini belirtti. Zebari; Irak dahil Suriye'ye komşu devletlerin bu konferansa katılacaklarına inandığını aktarırken, Muallim ile bu konferansa hazırlık ve konferans sonrasını da masaya yatırdığını söyledi.

Zebari; Suriye ve Irak arasındaki iletişimin iki kardeş halkın çıkarları için sürekli mevcut olduğunu, maruz kalacakları tüm tehlikelere karşı koymak için koordinasyonun da sürekli olarak yapıldığını vurguladı. Irak’ın uzun yıllar boyunca organize terör ve dış iradelerin dayatılmasından çok çektiğine işaret eden Zebari; fakat Irak halkının tüm bu baskılara ve hala acısını yaşadığı teröre karşı mücadele ettiğini ekledi.

 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
27-05-2013 11:46 - 920 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım