Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Muallim'den Cenevre 2 öncesi mesajlar
Umudumuz teröre karşı ortak tutum
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
22-01-2014 09:07 - 765 Okunma

  İsviçre’nin Monterö Kentinde düzenlenen Cenevre II Konferansına katılacak Suriye resmi heyeti taşıyan uçak bugün akşam saatlerinde Cenevre’ye ulaştı.

Suriye resmi heyetinin başkanı Başbakan Yardımcısı Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Velid el Muallim uçağın iniş yapmasından önce heyete eşlik eden basın mensuplarına yaptığı açıklamada; Suriye toprakları üzerinde bizzat Suriyeliler arasında diyalogun başlatılmasının ilk adımı olarak Cenevre II konferansının başarılı olmasına Suriye'nin özen ve isteğini belirtti.

 Muallim Suriyelilerin herhangi bir dış müdahale olmaksızın kendi ideallerini diyalogla gerçekleştirme arzularını ifade etti.

Muallim ABD’nin Uluslar arası Güvenlik Konseyinin 2118 sayılı kararı kapsamında Cenevre II Konferansına katılmak için Suriye muhalefetinden kabul edilecek bir heyet teşkil etmede başarısız kaldığına işaret etti.

 Birleşmiş Milletlerin de Batının baskı ve dayatmalarına boyun eğdiğine dikkat çeken Muallim; Suriye'deki ulusal muhalefeti konferansa davet etmediğini belirtti.

‘Suriye Muhalefet Koalisyonu’ olarak bilinen oluşumdan kimi şahsiyetlerin açıklamalarına ilişkin bir soruya cevabında Muallim; Suriye Arap Cumhuriyeti devleti ve halkı açısından Cumhurbaşkanı ve yönetim konularının kesinlikle kırmızı bir çizgi olduğunun altını çizdi. Muallim; bu ve Cumhurbaşkanlığı konularına kimsenin dokunulmasına izin verilmeyeceğini ifade etti.

Muallim Cenevre II Konferansına katılım davetinin içeriğine ilişkin bir soruya cevabında; Suriye'nin bu konudaki çekimserliğinin daha önce BM genel sekreterine gönderilen resmi bir mektupla ifade edildiğini belirtti.

Davet içeriğinin Suriye'nin kanuni ve siyasi tutumuyla uyumlu olmadığını belirterek, Suriye halkının da idealleriyle bağdaşmadığını vurguladı.

Muallim Suriye'nin Cenevre II Konferansına sadece Suriye ve halkını değil, tüm bölge ve halklarını hedef alan teröre karşı Suriyeli ve uluslar arası ortak bir tutum umuduyla geldiğinin altını çizdi.

Suriye'nin resmi heyeti başkanı Muallim İran’ın konferansa katılımı konusunda bir soruya cevabında ise; bölgede istikrarın pekiştirilmesinde İran’ın önemli ve etkin rolünü göz ardı etmenin mümkün olmadığını belirterek Cenevre II’ye katılmamasının büyük bir hata olduğunu vurguladı.

Muallim İran’ın konferansa katılmasını istemeyen devletlerin, bölgede terör ve şiddetin devam etmesini istediklerini ifade etti.

 Muallim BM’nin İran’a katılım daveti göndermesi ve ardından bu daveti geri çekmesinin hiçbir siyasi mantığa sığmayan bir durum olarak nitelendirdi.

Muallim Suudi Arabistan’ın Cenevre II Konferansına davet edilmesinin teröre desteğindeki rolünde bir gerileme niteliğinde olup olmadığına ilişkin soruya cevabında Muallim; konferansa katılmasıyla teröre desteğinin kesileceğine ilişkin hiçbir bilginin olmadığını belirtti.

 Suudi Arabistan’ın teröre desteğini kesmesine umut bağlamadığını ifade eden Muallim; Suudi rejiminin başka devletlerin tutumlarını değiştirmelerine rağmen kendisinin aynı politikayı sürdüreceğini açık ve aleni olarak ifade ettiğine dikkat çekti.

Yunan Otoriteleri Resmi Heyet Üyelerinden Özür Diledi

Bu arada Suriye'nin resmi heyetini taşıyan uçak Uluslar arası Atina Havalimanında ‘Suriye'ye uygulanan Avrupalı ekonomik yaptırımlar’ bahanesi altında yakıt ikmaline izin verilmemiş ve 4 saatlik bir süre kadar bekletilmişti.

Resmi heyetin BM ofisiyle temasa girmesi ardından uçağa yakıt ikmali yapılmış ve uçak metnindeki resmi heyetle birlikte Cenevre’ye devam etmişti.

Bu bağlamda Yunanistan otoriteleri ve Yunan Olymbic Havayolları Şirketi Suriye resmi heyeti üyeleri ve uçak ekibine özür takdim etti. (sana)

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
22-01-2014 09:07 - 765 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
28-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım