Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Muallim kimyasal iddiada bulunanlara meydan okudu
İddianızı ispatlayın
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
27-08-2013 14:48 - 750 Okunma

 ŞAM - Suriye Başbakan Yardımcısı Dışişleri ve Gurbetçiler Bakanı Velid el-Muallim; Suriye'de kimyasal silahların kullanılmış olma ihtimalini soruşturan Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları ekibinin çalışmalarına ilişkin basın konferansında konuştu.

Muallim basın konferansının açılışında; yaklaşık 2.5 yıl süreli bir kesintiden sonra geçen Perşembe günü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin kendisini telefonla aradığına işaret ederek, telefon görüşmesinin dostane bir havada geçtiğini ifade etti.

Muallim; Kerry’nin bu süreç içinde ‘Suriye'de kimyasal silah kullanımının dünya kamuoyunun gündemini işgal ettiğini’ söylediğini ifade ederken, BM uzmanlarının kimyasal silahların kullanılıp kullanılmadığından emin olmak için bazı bölgelere girmeleri gerektiğini dile getirdiğini ekledi. Kendisinin Suriye'nin gerçeklerin ortaya çıkmasında ulusal bir çıkarı olduğunu ve dolayısıyla gerekeli işbirliğine hazır olduğunu ifade ettiğini kaydeden Muallim, telefon görüşmesinin dostane bir şekilde sona erdiğini ekledi.

Muallim Suriye'nin silahlı kuvvetlerimizin kontrolü altındaki bölgelerde uzmanlar heyetinin güvenliğini garantilemeye hazır olduğunu ifade ettiğini belirtti. Telefon görüşmesinde Kerry’nin ‘istisnasız tüm muhalif gruplardan kontrolleri altındaki bölgelerde uzmanların güvenliğini sağlama garantisi aldığını’ söylediğini ifade eden Muallim; Kerry’nin uzmanlar ekibinin Şam kırsalı Doğu Ğuta Bölgesine girmek istediklerini aktardığını kaydetti. Muallim; kendisinin ise bu bölgenin oldukça geniş olduğunu ve tam olarak nereye girmek istediğini sorduğunu kaydetti.

BM uzmanlar ekibinin Pazartesi günü Şam kırsalı Muaddamiye Beldesine girme talebinde bulunduklarını ifade eden Muallim, Suriye'nin silahlı kuvvetlerin kontrolündeki bölgelerde bu ekibin güvenliğini sağladığını, silahlı grupların bölgesine girmeleri ardından onlara ateş açıldığını belirtti. Muallim; uzmanların Muaddamiye’de 3 saat kalmaları ardından otellerine döndüklerini söyledi.

Suriye'nin uzmanlar heyetinin Suriye'ye girişini geciktirme konusunda Muallim; Suriye'nin BM’nin tüm taleplerini olumlulukla karşıladığının altını çizdi. Uzmanları geciktirenlerin Suriye değil de Batı olduğunu kaydeden Muallim; silahlı grupların Halep kırsalı Han el-Asel’de kimyasal kullanmalarından hemen sonra Suriye'nin BM’den soruşturma istediğini, fakat ABD ve Batının bu soruşturmanın yapılmasını 5 aydan fazla bir süre engellediğinin altını çizdi.

Muallim; Suriye'nin ‘kimyasal silahların etkisini ve kanıtlarını yok etmek için uzmanların girişini engellediği’ yönündeki söylemlere işaret ederken, kimyasal silahların kullanıldığı iddia edilen bölgelerin silahlı grupların denetimi altında olduğuna, bu durumda Suriye'nin kanıtları nasıl yok edebileceğine dikkat çekti.

Suriye Ürdün’den Gelen Büyük Felaketler Yaşamasına Rağmen Şu Ana Kadar Bir Karşılık Vermedi

Son günlerde Ürdün’de yapılan genelkurmaylar ve daha başka toplantılarına dikkat çeken Muallim; Ürdün’ün devlet olarak Suriye'ye yönelik tırmandırmalarının tehlikeli olduğunu söyledi. Fakat son olarak Ürdün’den gelen resmi bir açıklamada ‘Ürdün’ün Suriye'ye herhangi bir saldırıya iştirak etmeyeceğini, toprakları ya da hava sahasının kullanılmasına izin vermeyeceğini’ okuduğunu ifade eden Muallim; her şeye rağmen Suriye'nin 2.5 yıllık bir süre içinde Ürdün’den gelen felaketlerden büyük acılar yaşadığının altını çizdi.

Muallim tüm bu felaketlere rağmen Suriye'nin şu ana dek Ürdün’e karşı hiçbir olumsuz harekette bulunmadığına dikkat çekerek; Suriye'nin her daim Ürdün halkının çıkarlarını dikkate aldığını ifade ederek, bunları Ürdün kamuoyunun dikkatine sunmak istediğini ekledi.

İngiltere dışişleri bakanının mantık ve geçeklerden uzak konuşup ülkesinin kamuoyunu aldatmaya çalıştığına işaret eden Muallim; dünyada hiçbir devletin kendi halkına karşı kimyasal silah kullanmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Muallim; Suriye Arap ordusunun kimyasal silah kullandığını iddia edenlere meydan okuyarak, bu konuda elindeki kanıtları kamuoyuna sunmaya davet etti.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
27-08-2013 14:48 - 750 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım