Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Obama'dan İran açıklamaları
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
20-11-2013 08:58 - 667 Okunma

BD Başkanı Barack Obama, İran'ın nükleer programına ilişkin anlaşmazlıkta çözüm arayışına daha fazla zaman tanınması amacıyla Amerikalı senatörlerden ilave ekonomik yaptırımlar için bastırmamalarını istedi.

Beyaz Saray, Tahran'la bir anlaşmaya varılmazsa, İran'ın tesislerinde uranyum zenginleştirmeyi sürdüreceği uyarısında bulundu.

İran'ın BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi temsilcisi ve Almanya'yla yürüttüğü pazarlıklar çerçevesinde taraflar bugün Cenevre'de tekrar bir araya geliyor.

İran Dışişleri Bakanı Cavid Zarif, anlaşmazlığın çözülebileceğine inandığını söylüyor.

YouTube'da yayınlanan mesajında Zarif, ''Onurumuza saygı duyulmasını bekliyor ve talep ediyoruz. Biz İranlılar için nükleer enerji bir kulübe üye olmak ya da başkalarını tehdit etmek anlamına gelmiyor. Nükleer enerji bizim için kaderimizi başkalarının değil kendimizin belirlediği istikamatte bir atlayış, bir sıçrayış demek.'' diye konuştu.

Başkan Obama Salı günü Beyaz Saray'da Dışişleri Bakanı John Kerry ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice'ın yanısıra senatörlerle bir araya gelerek İran konusunu görüştü.

Son günlerde Kongre'de Başkan Obama'nın çok aceleci davrandığı ve Tahran'a karşı daha sert bir tutum sergilemesi gerektiği yönünde artan eleştiriler dile getiriliyor.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise ''İran'ın nükleer programındaki ilerleyişi durdurma ve ana unsurlarını geriye döndürme fırsatımız var. Bu esnada da kapsamlı bir anlaşmaya varılıp varılamayacağı test edilecek.'' deniyor.

Beyaz Saray, ilk etapta bir anlaşma sağlanamazsa İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stoklarını daha da büyüteceğini, yeni santrifüjler yerleştireceğini ve Arak kentinde bir plütonyum reaktörü geliştireceğini söylüyor.

Sözcü Jay Carney, senatörlerle görüşmesi sırasında Başkan Obama'nın, eğer yeni yaptırımlar devreye girecekse İran'ın şu anki anlaşma önerisini reddetmesi ya da kabul ettiğini söyleyip sonra uymaması durumunda hayata geçirilmelerinin en etkin yöntem olacağını söylediğini açıkladı.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
20-11-2013 08:58 - 667 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
23-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım