Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Odierno: "Obama Onay Verirse"
Suriye'ye müdahaleye hazırız
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
18-02-2013 08:54 - 828 Okunma

ABD ordusunun Suriye'ye karşı askeri müdahale planı hazır. Ordu sözcüleri, Başkan Barack Obama'nın hazırlanan planı onaylayarak talimat vermesi halinde, derhal müdahaleyi başlatabileceklerini açıkladı. Ancak mevcut şartlar itibariyle Beyaz Saray'ın böyle bir müdahale planını onaylama ihtimali düşük görünüyor.

"Obama onay verirse müdahale ederiz"

ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ray Odierno 15 Şubat'ta Washington'daki Brooklyn Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada, Suriye'ye askeri müdahale planını hazırladıklarını, sadece Başkan Obama'nın talimatını beklediklerini söyledi. Odierno, ABD ordusunun Suriye'ye askeri müdahalede bulunup bulunmayacağı konusuna açıklık getirmek için bir konuşma yaptı. Odierno, Başkan Obama'nın, Suriye'deki krizi diplomatik yollardan çözmek için müttefikleriyle işbirliği yapmaktan yana olduğuna dikkat çetti. Odierno, buna rağmen, ABD ordusunun askeri müdahaleye her an hazırlıklı olduğunu vurguladı. Orgeneral Odierno, askeri müdahale gerekirse, Başkan Obama'nın emir vermesi halinde, ABD ordusunun derhal harekete geçebileceğini söyledi. Odierno, Suriye'ye askeri müdahalede bulunmadan önce, bu ülkedeki siyasi durumun ve Beşar Esad iktidarın kimyasal silahları kullanıp kullanmayacağı gibi unsurların çok iyi tetkik edilmesi gerektiğini ifade etti.

Beyaz Saray müdahaleye mesafeli

ABD ordusu, Suriye'ye müdahale planını hazırlamış olsa da, bu planının uygulanıp uygulanmayacağı merak konusu. İki yıldır devam eden Suriye krizi, şu an hassas bir dönemde. ABD, Suriye'deki muhalif güçlere en fazla yardım sağlayan ülke olmasına rağmen, bu güçlere askeri destek sağlamaya hep mesafeli duruyor. ABD, Suriye'deki muhalif güçler arasında birlik olmadığını ve bazı terör örgütlerinin muhalif grupların arasına sızdığını düşünüyor. Bu nedenle ABD, muhalif güçlere sadece haberleşme cihazları gibi kısıtlı yardımlar gönderiyor. Beyaz Saray daha önce de eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve eski Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı David Petraeus tarafından hazırlanan olası askeri müdahale planını reddetmişti. Geçen yaz mevsiminde ortaya konan bu plan, Suriye muhalif güçlerine sağlanan askeri yardımı genişletmeyi amaçlıyordu.

Olası bir müdahalenin sonuçları belirsiz

ABD Başkanı Obama, Ocak ayının sonunda yaptığı açıklamada, şu an Suriye'ye karşı bir askeri müdahaleye kalkışmanın ne gibi sonuçlar doğurabileceğini tespit edemediklerini söyledi. Obama, askeri müdahalenin, ülkede devam eden kanlı çatışmayı durduracak bir sonuç mu, yoksa bu kanlı çatışmayı daha da şiddetlendiren bir sonuç mu yaratacağını hesap edemediklerini belirtti.

Askeri müdahalenin ne gibi sonuçlar ve reaksiyonlar yaratacağına ilişkin kuşku hakimken, ABD ordusunun önünde başka sorunlar da var. Örneğin Amerikan ordusu, Afganistan'dan çekilmesinden sonra, Suriye'ye müdahale edebilecek kapasiteye sahip mi? Daha da mühimi, ABD'nin olası bir askeri müdahalesi, Suriye'de daha büyük bir şiddet olayına neden olur mu veya bu müdahale, Suriye ordusunu kimyasal silahları kullanmaya zorlar mı?

Öte yandan, göreve yeni atanan Dışişleri Bakanı John Kerry ilk basın toplantısında, Suriye'deki durumun son derece karmaşık ve riskli olduğuna işaret ederek, ABD yönetiminin durumu değerlendirmekte olduğunu söyledi. John Kerry, ABD hükümetinin çatışmaları azaltmak için bazı tedbirler almayı düşündüğünü, özellikle diplomatik adımlar atmayı göz önünde bulundurduğunu ifade etti.

Kerry-Lavrov görüşmesinde fikir birliği

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry 17 Şubat'ta Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir telefon görüşmesi yaptı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Basın Dairesi tarafından yapılan açıklamada, Lavrov ile Kerry'nin, Suriye sorununun çözümü konusunda fikir alışverişinde bulunduğu bildirildi. Görüşmede, Suriye'de bütün tarafların şiddeti durdurmaları ve hükümet ile muhalifler arasında diyalog başlatılması üzerinde fikir birliğine varıldı.

Amerikalı yetkililerinin açıklamalarını ve ABD yönetiminin eylemlerini analiz eden uzmanlar, Suriye krizinin çözülmesinde Obama yönetiminin askeri müdahaleden çok diplomatik yollara yöneldiği kannatinde. ABD'nin mevcut durumda, Suriye'ye askeri bir müdahale başlatma ihtimali düşük. Şimdi gözler, ABD'nin bu tutumuna karşın, Suriye hükümeti ve muhalif güçlerin ne gibi adımlar atacaklarına çevrilmiş durumda.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
18-02-2013 08:54 - 828 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
24-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım