Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Ortadoğu Halkı Türkiye'nin Suriye Politikasına Tepkili
Türkiye modeline destek azaldı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
13-02-2013 09:27 - 1004 Okunma

Obama yönetimine yakınlığıyla bilinen düşünce kuruluşu Amerikan İlerleme Merkezi’nde düzenlenen toplantıda, “Ortadoğu’da Türkiye Algısı” tartışıldı. Toplantıda, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı’nın (TESEV) 16 Ortadoğu ülkesinde yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçları sunuldu. Araştırmanın sonuçlarına göre Türkiye bölge halkı tarafından hakkında en olumlu düşünülen ülke olarak göze çarpıyor.

Küresel Siyasi Eğilimler Merkezi Direktörü Mensur Akgün ve TESEV Dış Politika Direktörü Sabiha Senyücel Gündoğar’ın açıkladığı bulgulara göre, bölgede Türkiye yüzde 69 ile hakkında en olumlu bakılan ülke olmasına rağmen, bu oran geçen yılkine (yüzde 78) göre gerileme kaydetmiş durumda.

Türkiye hakkında en olumsuz düşünen Ortadoğu ülkesi yüzde 28 ile Suriye olarak belirtilirken, Irak ve İran’da da Türkiye’ye karşı olumsuz bir bakış var. Bunun ana nedenleri arasında bu ülkelerin kamuoylarının, Türk hükümetine, Türkiye’nin Ortadoğu’daki rolüne ve Suriye krizi politikalarına karşı olması sıralanıyor.

Araştırmanın ilginç bulgularından biri de bölgede Türkiye’nin gücünün algısı. Türkiye’nin bölgede ekonomik veya askeri bir güçten ziyade siyasi lider olduğuna inanan Ortadoğu halkı, bölgenin en güçlü ekonomik lideri olarak Suudi Arabistan’a, askeri gücü olarak da İran’a işaret ediyor. Bununla birlikte Gündoğar ve Akgün’ün ortak kaleme aldığı araştırmaya göre, Türkiye bölgede geleceğin en güçlü ekonomisi olarak görülüyor.

Bölgede çok tartışılan ‘Türkiye modeli’ne destek geçen yıla göre yüzde 8 gerileyerek yüzde 53 oranında kabul gördü. En çok Libya, Tunus, Filistin ve Mısır’dan destek gören ‘Türkiye modeli’nin bölge halkına göre en cazip görünen alanı ekonomi olarak öne çıktı.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
13-02-2013 09:27 - 1004 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
24-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım