Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
ÖSO ve Nusra Hristiyan kasabasına saldırıyor
Maalula'da çatışmalar devam ediyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
12-09-2013 09:23 - 1341 Okunma

 Suriye’de, antik Hristiyan kasabası Maalula’da hükümet birlikleri ve silahlı muhalifler arasındaki çatışmalar devam ediyor.



Maalula’dan bildiren BBC Ortadoğu Editörü ve muhabiri Jeremy Bowen, muhalifler ve hükümet birliklerinin çatıştığını ve kasabadan dumanlar yükseldiğini aktarıyor.

Bowen, Hristiyanlar için dini öneme sahip bölgelerin El Kaide bağlantılı cihat savaşçıları tarafından tahrip edildiği iddialarına ilişkin bir kanıt görmediğini ifade etti.

Şam’ın yaklaşık 55 kilometre kuzeyindeki Hristiyan kasabasındaki çatışmalar, muhaliflerin geçen hafta bir kontrol noktasına saldırmasıyla başladı.

Hükümet güçleri Maalula’da ama çatışma hala devam ediyor. Çok sayıda ateş açıldığını ve iki büyük patlama sesini duydum. Görünüşe göre, hükümet güçlerine karşı El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi hala kasabada. Yaklaşık altı hükümet askerinin hızla nizamın arkasından götürüldüğünü gördüm.

Hükümet yanlısı milis grubu Ulusal Savunma Güçleri’nin yerel üyeleriyle konuştum. Kendi kasabaları için savaştıklarını ve zamanında kasabanın Hristiyan ve Müslümanların beraber yaşadıkları bir yer olduğunu söylediler. Terörist olarak gördükleri insanlara karşı savaştıklarını ifade ediyorlar.

Muhalifler ilk geldiklerinde bölge halkı hızla Şam’a kaçtı. Olan bitenden çok üzgün ve çok öfkeliler. Bazıları, onlar ayrıldığında El Nusra Cephesi’nin bazı kiliseleri tahrip ettiğini söyledi. Kasaba biraz tahrip olmuş ama kutsal mekânlarda çok büyük tahribat göremedim. Aslında, hiç dokunulmamış büyük bir Meryem Ana heykeli gördüm.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve cihatçı El Nusra Cephesi üyeleri, geçen hafta Perşembe günü birkaç saatliğine kontrolünü ele geçirdikleri kasabadan, hükümete bağlı savaş uçaklarının üslerine yönelik bombardımanı sonrası çekildi.

Muhalif eylemciler, silahlı muhaliflerin Pazar günü düzenledikleri saldırıyla hükümete bağlı askerlerin ve hükümet yanlısı milis grupların kasabadan püskürtüldüğünü ifade etti.

Saldırıların ardından kasabayı terk eden yaklaşık 3 bin 300 kişi Şam dâhil ülke çapında farklı güvenli bölgelere dağıldı. BBC’ye konuşan kasaba halkı üç kişinin öldüğünü, altı kişinin de kaçırıldığını söyledi.
Arami dili konuşuluyor

Kasabadan kaçanlar, El Nusra savaşçılarının kiliseleri ve Hristiyanlar için kutsal öneme sahip heykellere zarar verdiklerini ifade etti.

Fakat Maalula’dan bildiren BBC muhabiri, kiliselerde tahrip edilmemiş heykeller gördüğünü aktardı.

Maalula, aralarında Müslüman ve Hristiyan hacıların sıkça ziyaret ettiği Deyr Mar Takla’nın da bulunduğu çok sayıda önemli manastır ve kiliseye ev sahipliği yapıyor.

Kasabanın dağlık bölgelerindeki bazı mağaralarda bulunan yazıtlar, bölgenin dünya çapında Hristiyanlığın doğduğu ve ilk yerleşimlerinden biri olduğunu kanıtlıyor.

Bölge halkı arasında hala Arami dilini konuşuluyor.

Muhalifler, hükümet yanlısı güçlerin yerlerine geçmemesi şartıyla Maalula’dan çekilebileceklerini duyurdu.

Muhaliflerin sözcüsü internette yayınlanan bir video kaydında, “Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), kan dökülmemesi ve Maalula halkına ait mülklerin güvende kalması için, Maalula kasabasının ÖSO ile rejime bağlı ordu arasındaki çatışmalardan muaf tutulacağını duyurur” dedi.
Hristiyanlar hedef alınmaktan korkuyor

Fakat BBC muhabirinin Maalula’ya vardığı Çarşamba günü öğleden sonra yoğun çatışmalar devam ediyordu.

BBC muhabiri Jeremy Bowen, hükümete bağlı askerler ve milis grup Ulusal Savunma Güçleri ile El Nusra savaşçılarının kasaba içinde karşılıklı ateş açmaya devam ettiklerini söyledi. Bowen, ölen hükümete bağlı yaklaşık altı askere ait olduğunu söylediği cesetleri taşınırken gördüğünü aktardı.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
12-09-2013 09:23 - 1341 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
29-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım