Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Pakistan-ABD ilişkilerinde doğalgaz boru hattı
İran doğalgazı Pakistan’a sevk edilecek
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
14-03-2013 09:38 - 1043 Okunma

Washington ile İslamabad arasındaki oldukça karmaşık ilişkilerin sağlamlığı yeniden sınanıyor. ABD’nin hoşnutsuzluğuna rağmen, İran-Pakistan doğalgaz boru hattının Pakistan bölümünün inşaatı başlatıldı. Boru hattının 2014 sonlarında hizmete girmesi bekleniyor.



ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, İslamabad’ın eylemlerinin, İran ile işbirliği için yaptırımları öngören Amerikan yasasının tarifine girdiğini açıkladı. Amerikan medya organlarına göre Pakistan’ın ABD bankaları vasıtası ile para transfer etmesinin yasaklanması ve ABD tarafından gösterilen askeri yardımın azaltılması beklenebilir. Medeni Toplumun Gelişmesi Fonu uzmanı Maksim Minayev, Rusya’nın Sesi radyosuna verdiği demeçte, Beyaz Saray’ın bunu yapmayacağını belirterek şunu söyledi:

“Afganistan’da askeri operasyon sürdüğü koşullarda Washington’un Pakistan’a askeri yardımını azaltmayacağını düşünüyorum. Genel ikili ilişkilere gelince söz konusu olay, elbette Washington için uygun değil. Ancak Beyaz Saray’da halihazırdaki Pakistan küratörlerinin potansiyelini dikkate almak gerekir. Bu grubun başında Dışişleri Bakanı John Kerry bulunuyor. Obama’nın ilk devlet başkanlığı döneminde İslamabad’a desteğin genişletilmesi konuları üzerinde çalışıyordu. Ayrıca ABD Başkan Yardımcısı Joseph Biden de var. Bu oyuncuların, Pakistan-İran projesinin Beyaz Saray adına olumsuz sonuçlarını asgari düzeye indirmek için ek olanakları sağlayacağını düşünüyorum.”

Sert yaptırımlar ters tepki verecek. ABD, politik ve askeri işbirliğini kısıtlamaya giderse İslamabad, Çin ile ilişkileri daha fazla aktifleştirecek. Neticede Pekin’in bölgedeki nüfuzu artacak, bu da ABD’nin çıkarlarına uygun değil.

Mayıs ayında, İran-Pakistan doğalgaz boru hattının inşaatını boşa çıkarmak için elverişli şans oluşabilir. Mayıs ayında yapılacak genel seçimleri eski Başbakan Navaz Şerif’in önderliğindeki Pakistan Müslüman Birliği kazanırsa İslamabad’ın dış politikası değişebilir. Maksim Minayev şöyle devam etti:

“İktidara gelen tüm muhalif güçler, bu klasikleşen tutumu sergiliyor. Bu durumda Pakistan’ın ABD yanlısı tavrı daha gerçekçi karakter kazanabilir. Neticede Pakistan-İran projesinden vazgeçilebilir.”

ABD, İslamabad’ın söz konusu projeden vazgeçmesi durumunda alternatif seçenekler öneriyor. Tacikistan’dan elektrik enerjisinin elektrik iletim hattı vasıtası ile Afganistan üzerinden Pakistan’a sevk edilmesi ve sıvılaştırılmış gaz ithalatı için deniz terminalinin kurulması teklifler arasında. Suudi Arabistan tarafından da belirli kolaylıklar paketi önerildi. Öte yandan geçen yılın Mayıs ayında Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar, İslamabad’ın dış baskıya dayanacağını ve doğalgaz boru hattının tamamlanacağını açıklamıştı.

Pakistan’ın inatçılığının nedeni, bir tek ekonomiyle açıklanamaz. 2011-2012 yılları konjonktüründe, doğalgaz boru hattı, ABD ile ilişkilerde biriken acıya karşı protesto olarak nitelendirilebilir. Bu bağlamda, Pakistan topraklarında insansız hava araçlarıyla gerçekleştirilen saldırıları, sivil Pakistanlılar arasında yer alan can kaybını ve Amerikan istihbarat bölümlerinin Pakistan’daki aktif faaliyetlerini hatırlatmak yerinde olur. Tüm bunlar parantez içinde kalıyor. Şimdilik ise Pakistan Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, sanki yaptıklarını mazur göstererek: “Doğalgaz boru hattı Pakistan için son derecede önemli. Dostlarımızın bunu anlayacağını umuyoruz.” diye açıklamada bulunuyor.

Söz konusu okyanus ötesindeki dostlar doğru anlarsa askeri yardımı azaltmaz, aksine arttırır. Çünkü doğalgaz boru hattı etrafında koparılan büyük gürültüyle İslamabad, Washington’u politik ve askeri desteğini arttırmaya teşvik etmek istiyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
14-03-2013 09:38 - 1043 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım