Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Projenin Önünde Engel Kalmadı
Güney Akım'da düğmeye basıldı
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
16-11-2012 08:15 - 883 Okunma

      Rusya’nın Avrupa doğalgaz pazarında nüfuzunu büyük ölçüde artıracak olan Güney Akım projesi önünde engel kalmadı. Hissedarlar Karadeniz altından geçecek 900 kilometrelik hattın finansmanını karara bağladı.

Güney Akım doğalgaz boru hattı projesi önünde engel kalmadı. İnşaatına üç hafta sonra başlanması planlanan proje, Rus doğalgazını Karadeniz ve Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya taşıyacak.

Projenin hissedarları, Rus Gazprom (yüzde 50), İtalyan ENI (yüzde 20), Fransız EdF (yüzde 15) ve Alman BASF şirketine bağlı Wintershall (yüzde 15), Karadeniz altına döşenecek 900 kilometre uzunluğundaki hattın finansmanını karara bağladı. Rus Gazprom şirketinin Başkanı Aleksei Miller, bu anlaşmanın, "Güney Akım projesinin başlangıcı" anlamına geldiğini belirtti. Boru hattının maliyetinin 16 milyar euroyu bulacağı tahmin ediliyor. Karadeniz altındaki hat, Rusya’nın Anapa kentini Bulgaristan’daki Varna limanına bağlayacak. Doğalgaz buradan, karada inşa edilecek hatlar yoluyla Sırbistan, Macaristan, Slovenya, İtalya, Avusturya ve Yunanistan'a kadar uzanacak.
Türkiye 2009 yılında transit anlaşmasına imza atmıştı. Türkiye 2009 yılında transit anlaşmasına imza atmıştı.

Türkiye de daha önce Rusya ile varılan anlaşma çerçevesinde Güney Akım projesinin Karadeniz'deki kendi ekonomik sahasından geçmesine izin vermişti.

Bulgaristan ayağı da tamam

Bu arada boru hattının Bulgaristan bölümünün finansmanı ile ilgili anlaşma da imzalandı. Sofya’da ilgili anlaşmaya imza atan Gazprom Başkanı Aleksei Miller, Bulgaristan’ın böylece Rus doğalgazının taşınmasında en önemli transit ülkelerden biri haline geleceğini belirtti. Bulgaristan’daki 540 kilometrelik hattın yapımının 3 milyar 200 milyon euroya mal olması bekleniyor.

Gazprom, ayrıca Bulgaristan ile doğalgaz sevkiyat anlaşmasını da yenileyerek on yıllık yeni bir anlaşma imzaladı. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, yeni anlaşmanın 1 Ocak’tan itibaren yüzde 20 indirim öngördüğünü açıkladı.

Güney Akım hattının inşasına 7 Aralık tarihinde başlanması planlanıyor. Hat yoluyla 2015 yılı sonlarından itibaren yılda 63 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatı planlanıyor.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
16-11-2012 08:15 - 883 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
29-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım