Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Ramazan el-Buti intihar saldırısıyla öldürüldü
Cinayete tepkiler büyüyor
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
22-03-2013 16:28 - 1471 Okunma
 Suriye'nin önde gelen alimlerinden Ramazan el-Buti, Perşembe günleri ders verdiği el-İman camiini hedef alan intihar saldırısında yaşamını yitirdi.
  ŞAM – Suriye Parlamentosu, Allame Dr Muhammed Sait Ramazan el-Buti ve beraberinde namaz kılan cemaate karşı Şam’ın Mezraa bölgesindeki İman Camisinde bir canlı bombanın kendini patlatması sonucu düzenlenen suikastı kınadı.

Halk Meclisi yayınladığı bildiride, bu çirkin katliamın fitne şeyhlerinin Suriye’ye ithal etmeye çalıştıkları tekfirci karanlık düşünceyi yaygınlaştırma ve hoşgörüye dayalı İslam’ı susturmayı hedeflediğini belirterek suikastın Petrol şeyhleri ve NATO müftülerinin el-Buti başta olmak üzere Suriyeli din adamlarına karşı yayınladıkları fetvalar uyarınca düzenlendiğine dikkat çekti.

Meclis, Suriye’nin Allame Buti’yi kaybetmesine rağmen düşüncenin mekânı ve aydınlıkçı İslam’ın ışığı olarak kalacağını söyleyerek terör ve radikal dinci düşüncelere karşı mücadelenin sürdürüleceğini vurguladı.

Meclis, terör eyleminin arkasındaki ülkeler, emirlikler, şeyhlikler ve fitne şeyhlerini kastederek Suriye halkının en değerli evlatlarına karşı işledikleri cinayetleri unutmayacağını ve yaptıklarının hesabını ödeyecekleri günün geleceğinin altını çizdi.

Hükümet: Bu Hain Eylemin Hesabı Sorulacaktır

Diğer yandan hükümet, el-Buti’yi hedef alan bu hain ve korkak terör eyleminin hesabının sorulacağını belirterek şehit el-Buti’nin düşünceleri, bilim ve ahlakının aşağılanmaya reddeden onurlu insanların yolunu aydınlatmaya devam edeceğini söyledi.

Hassun: Kanı Alevlenen Bir Yangın Olacak

Cumhuriyet Müftüsü Dr Ahmet Bedrettin Hassun; Şehit Buti’nin kanının, Şam diyarlarında evlatlarımızın katli için fetva veren herkese karşı Arap ve İslam aleminde alevlenen bir yangın olacağını, yolumuzu aydınlatan bir meşale haline geleceğini belirtti.

Allame Şehit Buti’nin büyük bir İslam alemi olduğuna ve bir caminin mihrabında şehit edildiğine işaret eden Hassun; katillerine seslenerek “kendinizi ve dünyayı kandırabilseniz bile yüce Allah’ı kandıramazsınız.. “ dedi.

Seyyid: Hak Sesini Susturamazlar

Vakıflar Bakanı Muhammed Abdüssettar el-Seyyid; Suriye'nin, hakkın ve ilkeli tutumların sesini susturmak istediklerini ifade ederek, katillerin Şehit Buti’yi fiziksel olarak hedef alsalar bile düşüncesini, ruhunu ve mantığını sabote edemeyeceklerini belirtti.

İslam dini ve ilkelerini savunduklarını iddia edenlerin ibadet yerleri ve İslam aleminin büyük alimlerini hedef almalarıyla gerçek yüzlerini ortaya koyduklarına dikkat çeken Bakan Seyyid; büyük İslam alimi Buti’nin mantığı ve düşüncesiyle her daim vicdanımızda canlı kalacağını ifade etti.

Arkasında Duranların Kin ve Barbarlıklarını Yansıtıyor

Yüksek Öğretim Bakanlığı ve Şam Üniversitesi yayınladıkları ortak bildiride; büyük bir İslam alimi olan Buti’ye yapılan bu çirkef eylemin, onu yapanlar, planlayanlar ve arkasında duranların Suriye ve halkına kinlerini, barbarlıklarını ve öfkelerini yansıttığını vurguladılar.

Bu arada Şam Üniversitesi; Şehit Buti’nin ruhuna saygı ve hayatını adadığı ilkelere takdir olarak İlahiyat Fakültesinde Pazar günü mesaiyi durdurdu.

Parti Ulusal Yönetimi: Suriye Halkı Direnmeye Devam Ediyor

Diğer yandan Sosyalist Arap Baas Partisi Ulusal Yönetimi Şam’ın İmam Camisinde düzenlenen ve Allama el-Buti ve beraberindeki cemaati hedef alan vahşi katliamı şiddetle kınadı.

Parti Ulusal Yönetimi yayınladığı bildiride, İman Camisine yönelik vahşi eylemin gerçek imana ve bu imanın sembollerine duydukları kinin göstergesi olduğunu söyleyerek şehit el-Buti’nin terörleri ve sahtekârlıklarının karşısında durduğunu, dünyadaki hoşgörülü İslam düşüncesinin öncülerinden olduğunu ifade etti.

Bununla birlikte, Baas Partisi Şam Şube Yönetimi, katliamı kınayarak şehit el-Buti’nin tüm Suriyelilerin zafer yolunu aydınlatan bir ışık olduğunu vurguladı.

Siyasi Partileri El-Buti ‘yi Hedef Alan Korkak Terör Eylemini Kınadı

Öte yandan Değişim ve Kurtuluş Halk Cephesi Başkanlığı, İman Camisini hedef alan korkak terör eylemini şiddetle kınayarak yayınladığı bildiride, ulusal krizin üzerinden iki yıl geçmesi ve askeri bahislerin başarısız olması ardından Suriyeli vatandaşları, siyasi ve toplumsal güçlerini hedef alan katliamlar zincirinin yeni bir halkasını oluşturduğunu söyledi.

Milli Sosyal Partisi, katliamı kınadığı bildirisinde, vahşi eylemi Suriye evlatlarını, aydınlıkçı ulemalarını hedef alan bir katliam olarak nitelendirdi.

Parti, Allame el-Buti’nin ulusal tutumları ve Suriye’yi yaşadığı krizden çıkarmayı hedefleyen ılımlı söyleminin bedelini ödediğine dikkat çekti.

Katliamı şiddetle kınayan Barışçıl Değişim Ulusal Kürt Hareketi, bu çirkin katliamın hiçbir dünyevi ya da semavi şeriatla ilgisi olmadığını, şeyhimizi yalanlarını ve nifaklarını ortaya çıkardığı için katlettiklerini ifade etti.

Ulusal Reform Partisi Allame el-Buti ve beraberindeki cemaati hedef alan katliamı kınayarak el-Buti’nin Suriye halkı için büyük bir kayıp olduğunu vurguladı.

Sosyalist Demokrat Birlik Partisi, bu katliamın Suriyelilerin zafere ulaşıncaya kadar kör terörle mücadele etme azmini arttıracağını belirterek masum insanları Allahın evinde hedef alan yeni terör yöntemlerinin tekfirci çetelerin katliam ve kan akıtma dilinden başka bir dil bilmediğinin kanıtı olduğunun altını çizdi.

Sosyalist Arap Birliği Partisi ise Allama el-Buti’nin teröristlerin katliamlarından korkmayarak kanaatlerini söylediğini, tehditlere rağmen doğrulardan sapmadığını ifade etti.

Diğer yandan, İşçi Sendikaları Birliği, Devrimci Gençlik Birliği, Fransa ve İtalya’daki Suriyeli Gurbetçiler Derneği, Halk Kurtuluş Savaşı Öncüleri Örgütü- komandolar el-Buti ve beraberindeki cemaati hedef alan vahşi katliamı şiddetle kınayan bildiriler yayınladı.

Ancak Şeytan’ın Direktifleriyle Böyle Bir Cinayet İşlenir

Demokratik Arap Dayanışma Partisi; Allah’ın evinde işlenen bu vahşetin ancak ve ancak şeytanın talimatlarını alanlar tarafından işlenebileceğini belirtti.

Parti kınama bildirisinde; şehit kanlarının heder olmayacağını, Suriye'nin tekfirci ve kiralıklara karşı zafere kavuşacağını ifade etti.

Tarih ve Hafızayı Hedef Alan Ümitsiz Bir Çaba

Demokratik Öncüler Partisi eylemi kınarken, tarih ve hafızayı hedef alan ümitsiz bir çaba olduğunu belirtti.

Parti bildirisinde eylemi gerçekleştirenlerin Suriye halkı ve din düşmanlarıyla bağlantılarını kanıtladıklarına dikkat çekerek, karanlık güçlerin gerçek bir Müslüman ve vatansever olması nedeniyle büyük alimi şehit ettiklerini ifade etti.

Ne Zimmet Ne de Hürmeti Dikkate Almayan Kara Terördür

Suriye Demokrat Partisi suikast eylemini keskin bir dille kınadığını belirtirken, ne zimmet, ne vicdan ne de hiç bir hürmete saygısı olmayan kara bir terör eylemi olarak nitelendirdi.

Parti; eylemin dehşet sınırlarını aştığını, din, insanlık, ahlak ve tüm değerlerden uzak bir vahşet olduğunu belirtti.

Katı ve Kararlı Bir Şekilde Kınıyoruz

Rusya Dışişleri Bakanlığı teröristlerin bu yeni cinayetlerini kararlı ve katı bir şekilde kınadığını vurguladı.

İran: Din ve Beşeriyete Karşı Bir Cinayettir

İran Dışişleri Bakanlığı suikast eylemini şiddetle kınadığını ifade ederken, beşeriyet ve İslam dinine karşı çirkef bir cinayet olarak nitelendirdi.

Buti’nin hayatı boyunca ilke ve öğretileriyle mezhepler arasında yakınlaşma çabalarında bulunduğunu belirten İran Dışişleri Bakanlığı; İslam alemini hedef alan güçlerin bölgedeki işbirlikçileri ve Suriye'deki piyonları aracılığı ile fitne ve bölücülüğü körüklemeye çalıştıklarını ekledi.

Şeyh Selman; Buti’nin Suriye'de mantık ve hak sesinin yükseltilmesiyle siyasi çözüme davet eden ilk İslam alimi olduğunu, ulusal birlik ve vatanı savunma çağrısında bulunduğuna dikkat çekerek, suikastla bu sesin susturulmak istendiğini ekledi.

Hizbullah: Tüm Sınırları Aşan İnsanlık Dışı Bir Cinayet

Lübnanlı Hizbullah Partisi; suikast eylemini şiddetle kınadığını ifade ederek, beşeriyete karşı çirkefliğin tüm sınırlarını aşan hain bir cinayet olarak nitelendirdi.

Parti bildirisinde; ibadet evinde İslam aleminin büyük bir alimine karşı bu terör eylemini planlayan ve uygulayanların hiç bir din, ahlak ve ilkelerle her hangi bir ilgileri omadığını ifade etti.

Terör Gruplarının Kanlı Yapılarını Yansıtıyor

Filistin Kurtuluş Ordusu Genelkurmay Başkanlığı suikast eylemini keskin bir dille kınadığını belirterek, din ve beşeriyete karşı işlenen dehşet verici bir cinayet olduğunu belirtti.

Genelkurmay Başkanlığı kınama bildirisinde; camide din adamları ve namaz kılanlara karşı işlenen bu vahşetin, Suriye'de vahşetlerinde hiç bir sınır tanımayan terör grupları ve arkalarındaki güçlerin kanlı yapılarını yansıttığını ifade etti.

Korkak ve Alçak Bir Eylemdir

Filistin Kurtuluş Cephesi Merkez Yönetimi suikastı korkak ve ve hain bir eylem olarak nitelendirerek, açık ve ılımlı düşünceye bir saldırı olduğunu kaydetti.

Şehit Buti’nin İslam dininin gerçek ilkelerini ve değerlerini temsil ettiğini belirten Cephe; ulusal birlik, barış, sosyal bütünlüğü savunan bir sembolün hedef alındığını ekledi.

Çirkef Bir Terör Eylemidir

Sosyalist Arap Hareketi büyük allame Buti’ye yapılan suikast eyleminin çirkef bir terör eylemi olduğunu belirterek, gerçekleştiren ve arkasında duranların karanlık düşüncelerini yansıttığını ifade etti.

Hareket kınama bildirisinde; dünyanın muhtelif bölgelerinden gelen tekfirci ve kiralık teröristlerin Suriye halkını ilkeli tutumlarından caydıramayacağını belirterek, ilmi ve ahlakı ile Buti gibi adlarını tarihe yazanların her zaman yolumuzu aydınlatan bir meşale olarak kalacaklarını kaydetti.

İnsanlık, Din ve Ahlaka Karşı İşlenen Bir Suçtur

Filistinli Güçler Koalisyonu eylemi kınarken, insanlık, din ve ahlaka karşı işlenen suçlar kategorisinde nitelendirdi.

Koalisyon kınama bildirisinde; bu eylemi gerçekleştiren katillerin İslam olduklarını iddia etseler kesinlikle ne din, ne ahlak ne de insani hiç bir değerle ilgileri olmadığını ifade etti.

Gaddar Eller Bilgelere Uzanıyor

Müslüman Muvahhidin (Dürzüler) Taifesinin Birinci Akıl Şeyhi Hikmet el-Hiceri; gaddar ve hain ellerin bilge ve alimlere uzandığını belirterek, şehit Buti’nin daima hak ve barıştan yana olduğuna dikkat çekti.

Şeyh Hiceri; Buti’nin her daim İslam dininin gerçek değerlerini ve ilkelerini savunduğunu ifade ederken, Suriye'nin nur aleminden büyük bir şahsiyeti kaybettiğini ekledi.

Hayatını Zalimlere Karşı Mücadeleyle Geçirdi

Mısır Diyarları eski müftüsü Dr Ali Cuma; din ve hak yolunda şehit düşen Buti’nin, hayatını zulüm ve zalimlere karşı mücadeleyle geçirdiğini, dinde fesat yapan ve ilkelerini çarpıtmaya çalışanlara karşı mücadelesini övdü.

Cuma; Buti’nin öğretilerinin tüm İslam alemine ulaştığını ve bu öğretilerin her zaman gerçek Müslümanların vicdanlarında kalacağını ekledi.

Komplonun Bir parçasıdır

Rusya Diyarları Müftülük Ulemalar Meclisi Başkanı Şeyh Ferid Selman; İslam aleminin sayılı allamelerinden biri olan Buti’nnin suikastla şehit edilmesi haberini büyük bir üzüntüyle karşıladığını ifade ederken, Suriye'yi devlet ve halk olarak hedef alan komplonun bir parçası olduğunu söyledi.

Suriye'yi Hedef Alan Kirli Daireler İslam Dinini Hedef Alıyor

Şehit Buti’nin oğlu Muhammed Tevfik el-Buti; büyük İslam alimine uzanan gaddar ellerin, Suriye ve İslam dinini hedef alan kirli dairelerin hain elleri olduğunu belirterek, bunların İsrail adına vekaletle savaş yürüttüklerini söyledi.

Şehidin tüm hayatını yüce Allah’ın yolunda geçirdiğini ve Camide Allah yolunda şehit olduğuna işaret eden Buti; hain ve tekfircilerin hiç bir şekilde ilkeli tutumlarından caydıramayacaklarını belirtti.

Hayatını Vatan ve Hak Yoluna Adadı

Suriye'deki Ehlibeyt Ulusal Kurumu; allame Buti’nin hayatını hak ve vatan uğruna adadığını ifade ederek, her zaman gerçek İslam’ı ve ilkelerini savunduğunu belirtti.

Kurum yayınladığı bildiride; Suriye halkının hiç bir zaman bu muazzam şahsiyeti unutmayacağını kaydetti. Piskopos Huri: Hak Sesi Olarak Kalacak

Antakya ve Tüm Doğu Rum Ortodokslar Patrik Yardımcısı Piskopos Luka el-Huri; Buti’nin her zaman hak sesi olarak kalacağını, öğretilerinin de vicdanlarda canlı kalacağını belirtti.

İslam aleminin büyük aliminin suikastla hedef alınmasının büyük bir acı verdiğini kaydeden Huri; patriklik adına tüm vatana taziyelerini takdim etti.

Piskopos Hanna: Cesur Sesin Susturulmasını Hedefliyor

Sebastia Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Ataullah Hanna; suikast eylemini keskin bir dille kınadığını belirterek, cesur ve ilkeli sesin susturulmasını hedef aldığını belirtti.

Hanna; Kilise adına tüm ümmete ve şehidin ailesine taziyelerini takdim etti.

En Keskin İbarelerle Kınıyoruz

Melkite Rum Katolikler Patrikliği suikast eylemini en keskin sözlerle kınadığını belirterek, katillerin büyük bir din alimini rahmet, hoşgörü ve sevgi minberinde hedef aldıklarını ifade etti.

Buti’nin hayatı boyunca gerçek ilkeleri ve değerleri yaymaya çalıştığını belirten patriklik; katiller ve arkalarındaki güçlerin Suriye'de hak sesini susturamayacaklarını, Suriye'nin her daim barış yurdu olarak kalacağını ekledi.


Arap Yazarlar Birliği eylemi korkak ve hain bir terör eylemi olarak nitelendirirken, İstanbul ve Doha’daki fitne şeyhlerinin fetvalarıyla gerçekleştirildiğini belirttiler.

Birlik gaddar, hain ve kiralık ellerin İslam aleminin büyük sembollerinden biri olan muazzam bir alime uzandığına dikkat çekti.

Herhangi Bir İlkeye Sahip Olmadıklarını Gösteriyor

Çiftçiler Genel Birliği kınama bildirisinde; bu çirkef eylemin, katillerin insanlık dışı vahşetlerinden onları caydıracak herhangi bir insani değer,ilke yada ahlaktan yoksun olduklarına kati bir kanıt teşkil ettiğini belirtti.

Birlik; İslam aleminin büyük alimlerinden Şehit Buti’nin sadece Suriye'de değil, tüm İslam aleminde Müslümanlara öğrettiği dini ve ahlaki değerlere vurgu yaptılar.

Muhtelif Ülkelerdeki Gurbetçiler ve Öğrenciler de Kınadı

Cezayir, Bulgaristan, Avusturalya, İran , Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu ve bağımsız ülkelerinde yaşayan Suriyeli gurbetçiler ve öğrenim gören öğrenciler İslam aleminin önde gelen bilgelerinden Şehit Buti’ye yapılan suikastı keskin bir dille kınadıklarını ifade ettiler.

Gurbetçi ve öğrenciler ayrı ayrı yayınladıkları bildiride; dinin gerçek değerlerini yayma ve bu değerleri kirletenlere karşı mücadele eden Buti’nin camide şehit edilmesinin insanlık dışı bir cinayet olduğunu ifade ettiler.

Arap düzeyinde büyük tepkilerle karşılanan katliama kınama yağarken, Irak ve Arap Aşiretleri, Suriye ve Direnişin Zaferi İçin ırak Halk Komitesi, Bahreyn Ulusal Demokratik Birlik Topluluğu, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Genel Komutanlığı, Fetih Hareketi Merkez Komitesi-İntifada, Yemen Baas Partisi Bölgesel Yönetimi, Filistin Kurtuluş Cephesi Merkez Yönetimi, Ürdünlü Ulusal Güçler Topluluğu ve basın mensupları, Lübnan Arap Gençlik Partisi ve Arap Öğrenciler Genel Birliği katliamı şiddetle kınadıklarını yayınladıkları bildirilerle açıkladı.
Ramazan el-Buti Kimdir
 Yayınladığı çok sayıda kitabı Türkçeye çevrilen Suriye'nin önde gelen alimlerinden Muhammed Ramazan el-Buti, bugün akşam saatlerinde başkent Şam'daki el-İman camiini hedef alan saldırıda yaşamını yitirdi.
 
Suriye yönetimini destekleyen fetvalarıyla bilinen el-Buti, Perşembe günleri el-İman camiinde dersler vermekteydi. Saldırıda el-Buti'nin yanı sıra 20 sivilin daha yaşamını yitirdiği bildirildi.
 
Ramazan el-Buti kimdir?


1929 yılında Türkiye'deki el-Botan köyünde dünyaya gelen Şeyh Ramazan el-Buti, 4 yaşında ailesiyle birlikte Şam'a göçtü. 1955 yılında Ezher Üniversitesi Şeriat Fakültesi'nden mezun olan Şeyh Ramazan el-Buti, 1958 yılından itibaren İslami ilimler üzerine eğitim çalışmalarında bulunmaktadır.
 
Suriye Ulusal Koalisyonu başkanı Muaz el-Hatib'in Emevi Camii'deki hatiplik görevinin sona erdirilmesinden sonra Emevi Camii'nde hutbeler vermeye başladı.
 
Çok sayıda kitabı Türkçeye çevrilmiş olan Suriye'nin önde gelen alimlerinden Şeyh Ramazan el-Buti, Suriye'deki ayaklanmaya karşı çıkarak Suriye'deki yönetimin yanında durmayı tercih etti. Bu duruşundan ötürü el-Buti, Suriyeli ayaklanmacıların şiddetli eleştirilerine maruz kaldı.
 
Suriye'deki ayaklanmayı komplo ve fitne olarak niteleyen Şeyh el-Buti, 1 Haziran 2012'de Şam'daki Emevi Camii'nde verdiği hutbesinde, Suriye'nin tekfirci terörle karşı karşıya olduğunu söyledi.
 
Şeyh el-Buti, "Suriye, Siyonizmin bölgedeki projelerine karşı durdu. Bundan ötürü Katar ve Suudi yöneticilerin paralarıyla Suriye'deki rejim devrilmek isteniyor. Amerika ve İsrail, Katar ve Suudi Arabistan gibi Körfez rejimlerini, koltukları karşılığında satın aldı. Amerika ve İsrail onlardan, Suriye'deki rejimi devirmeyi, İsrail'in bölgede en güçlü olarak kalması için Suriye'yi devletçiklere bölmeyi istedi.
 
Suriye'de gerçekleşen ve sivillerin de yaşamını yitirdiği bombalı saldırılarda yaşamını yitirenler için düzenlenen cenaze merasiminde konuşan Buti "Bu, Burhan Galyun ve efendilerinin Suriye'ye gönderdiği bir hediyedir. Onlar, düşmanın kucağında Suriye'den reform istiyorlar" demişti.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
22-03-2013 16:28 - 1471 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
28-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım