Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Riyad: Yemen’deki Operasyonlarda Bazı Hatalar İşlendi
Suudi Arabistan, Yemen’e yönelik koalisyon saldırıları sırasında hatalar işlenmiş olabileceğini açıkladı.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
03-10-2018 09:59 - 488 Okunma
Halic Online sitesinde yer alan habere göre, Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı yetkilisi Useykir Uteybi, “Arap Koalisyonunun araştırmaları sonucu Yemen’deki operasyonlar sırasında istenmeyen bazı hataların işlendiği tespit edildi” dedi.
 
Koalisyona bağlı Ortak Olayları Değerlendirme Ekibi’nin suçluların cezalandırılması ve mağdurlara tazminat ödenmesini tavsiye ettiğini söyleyen Uteybi, Suudi Arabistan’ın başını çektiği koalisyonun uluslararası insani hukuka bağlı olduğunu iddia ederek, ellerinde aralarında hastane ve okulların da olduğu hedef alınmasının sakıncalı olarak belirtildiği yerlerin listesinin bulunduğunu ifade etti.
 
Suudi Arabistan’ın Yemen’de yaptığı sivil katliamlarına yönelik itiraf, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komisyonu’nun Suudi Arabistan’ın Yemen’de savaş esnasında çocuklarla ilgili uluslararası hukuk kurallarına uymadığının açıklanmasının ardından yapıldı.
 
Reuters’ın haberine göre, Birleşmiş Milletler tarafından gönderilen 18 bağımsız uzman, Suudi Arabistan’ın başını çektiği Arap Koalisyonunun Yemen’de aralarında çocukların da bulunduğu sivillere yönelik saldırılarının olduğunu tespit etti.
 
Konuyla ilgili açıklama yapan Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komisyonu Başkan Yardımcısı Clarence Nelson de, “Yemen’deki durum yıllardır devam ediyor. Ama suçlulara yönelik yargılama, cezalandırma veya herhangi bir yaptırım uygulandığına dair herhangi bir bilgi yok” dedi.
 
Geçtiğimiz ayın başlarında, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Yemen’de bir otobüse düzenlenen saldırının askeri açıdan haklı bir izahının olamayacağını kabul etmişti. Uluslararası baskılar sonucu koalisyona bağlı Ortak Olaylar Değerlendirme Ekibi’nin yürüttüğü soruşturma kapsamında yapılan değerlendirmede, askeri bir hedef olarak görülen otobüse düzenlenen saldırıya dair askeri bir gerekçe olamayacağı ve angajman kurallarının gözden geçirilmesi gerektiği ifade edilmişti.
 
Öte yandan, Ağustos ayında Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamada, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen'deki hava saldırılarının savaş suçu olabileceği belirtilmişti.
 
Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanlarının hazırladığı raporda, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Yemen'de düğünlere, pazar yerlerine ve balıkçı teknelerine düzenlediği hava saldırılarının savaş suçu anlamına gelebileceği ifade edilmişti.
 
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi raporunda, koalisyon güçlerinin Kızıldeniz limanları ve Sana havaalanına ciddi kısıtlamalar getirip Yemen halkının hayati ihtiyaçlarını karşılamasına engel olduğu belirtilmişti. Raporda bu tür kısıtlamaların uluslararası suçlara neden olabileceği kaydedilmişti.
 
BM Raporunda, koalisyon güçlerinin hava saldırılarının çoğu belgelenmiş sivil kayıplara neden olduğu, geçtiğimiz 3 yıl içinde bu tür hava saldırıları yerleşim bölgelerine, pazarlara, cenaze törenlerine, düğünlere, hapishanelere, sivil gemilerine ve hatta tıbbi tesisleri hedef aldığı belirtilmişti.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
03-10-2018 09:59 - 488 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
29-03-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım