Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Rus siyaset uzmanından Türkiye analizi
Bölgesel istikrar çifte diplomasi üzerine kurulmaz
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-01-2014 10:10 - 1132 Okunma

   Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yaptığı açıklamada ülkenin İran’dan doğalgaz almaya devam edeceğini, 2013’te Türkiye’nin İran’dan alınan doğalgaz karşılığı 4,5 milyar dolar, petrole karşılık 3,1 milyar dolar ödediğini söyledi. Ama bu, sadece rakamlardır. Rus siyaset uzmanı Stanislav Tarasov’un konu ile ilgili yorumu şöyle:



‘Bakan Yıldız’ın açıklamaları 12 Aralık 2013 tarihinde ABD yönetiminin İran’a yönelik yeni yaptırımlar uygulamasının ardından yapıldığı için önemlidir. ABD Türkiye’yi de bu yaptırımlara katılmaya çağırdı. Bunun üzerine Enerji Bakanı Taner Yıldız, ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımların Türkiye için geçerli olmadığını çünkü ülkesinin BM kararlarına uyduğunu belirtti’.

Haklı bir açıklamadır, ama sadece bu durumda. Çünkü biraz önce Türkiye müttefiklerini Suriye konusunda BM kararlarına aykırı davranmaya çağırıyor, bu ülkeye yönelik yaptırımlara katılmaya ve onu vurmaya hazırlanan güçlere ‘lojistik destek’ vermeye hazır olduğunu ifade ediyordu. Bununla beraber Türkiye Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad rejimini destekleyen İran ile ilişkilerinde sorunların baş gösterebilmesine rağmen sert tutum sergiliyordu. Şimdi görünüşe göre Türk diplomasisi gayriresmi şekilde İran ile bu yöndeki anlaşmazlıkları yumuşatıp Şam ile sert çatışma dönemine son vermeye çalışıyor.

Geçtiğimiz Kasım’da Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Tahran’da düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda konuşma yaparken önümüzdeki yıllarda ülkesindeki enerji talebinin yılda 60 milyar doları bulacağını açıklamıştı. Bunun yanısıra Türkiye Avrupa’nın enerji pazarı ile İran arasında ulaşım koridoru olmayı amaçlıyor. Bu arada tarihin verdiği örnekler böyle jeopolitik konularda çifte standart diplomasisinin etkili olmadığını gösteriyor.

Türkiye ABD yaptırımlarına rağmen İran’dan enerji kaynaklarını almaya devam ediyordu. Türkiye’nin genel doğalgaz ihtiyacının yüzde 18’i ve petrol ihtiyacının yüzde 51’i İran’dan yapılan sevkiyatlarla karşılanmaktadır. Türkiye’nin İran enerji kaynakları ithalatından vazgeçmesi onun ulusal ekonomisinin çöküşüne yol açabilirdi, bu yüzden Türkiye bunu yapamaz. Ama şimdiki durumu daha da zorlaştıran şey Türkiye’nin İran’a doğalgaz karşılığını ülkeyi sarsmış yolsuzluk skandalının ortasında bulunan Halk Bankası üzerinden ödemesidir. Ankara’nın NATO’nun İran’a karşı füze savunma sistemine katılmayı kabul etmesi politikacıların işiydi. ABD ve AB’nin İran’a karşı uyguladığı yaptırımlara katılmayı reddetmesi ise iş çevrelerinin işidir. Ve Türkiye şimdiye kadar bu çelişkiden kurtulamamıştır.

İran’a o kadar büyük uygulamalı ilgi varken Türk diplomasisi mantıklı ve ölçülü davranıp ortaklarının memnuniyetsizliğini uyandırmamaya dikkat etmeli. Hele Bakan Davutoğlu’nun söylediğine göre söz konusu sadece İran ile enerji işbirliği değil ‘bölgesel istikrar temelleri’dir. Onlar da çifte diplomasi üzerinde kurulamaz.

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
11-01-2014 10:10 - 1132 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
24-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım