Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Rus Uzmandan Çarpıcı Füze Kalkanı Açıklaması
Amaç Türkiye ve Suudi Arabistan'ı ABD Savaş Makinasına Bağlamak
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
22-05-2012 10:08 - 1126 Okunma

Dünya ekonomisi ve devletlerarası ilişkiler Enstitüsünden eksper  Viktor Nadein-Rayevski   NATO'nun füze kalkanı amçlarını değerlendirerek çarpıcı açıklamalarda bulunarak asıl hedefin  Politik bakımdan füze savunma sistemi, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi bölgesel müttefikleri Amerikan savaş makinesine daha sıkı olarak bağlamak amacını güdüttüğünü söyledi.

Rusya NATO tarafından geliştirilmekte olan füze savunma sisteminin kendisine karşı yönelik olmıyacağı üstüne hukuksal garantiler verilmesinde ısrar ediyor. Yeni füze savunma sistemi bileşenleri Rusya’nın sınırları yakınında konuşlandırılıyor. Fakat NATO böyle garantiler vermek istemiyor. Tabii, NATO füze savunma sisteminin yalnız Rusya’ya karşı yönelik olduğunu saymak, safdillik olur.
Pentagon’un iyi haberdar olan memurlarından Bred Roberts geçenlerde yaptığı açıklamada ABD’nin olası askeri eylemler bölgelerinde füze savunma sisteminin oluşturulmasına aşamalı yaklaşım gösterdiğini duyurdu. Bred Roberts’in söylediğine göre Pentagon, Avrupa’nın yanısıra Orta Doğu’da ve Pasifik okyanus bölgesinde de füze savunma sistemleri meydana getirmek niyetindedir. Yakın  Doğu’da ilgili faaliyetler artık başladı.

Avrupa füze savunma sistemi radarının konuşlandırılması yeri olarak Türkiye seçildi. Bu radar Orta Doğu’nun önemli kısmını da kontrol  altında bulundurmak olanağını veriyor. Teorik bakıman İsrail’in kendi füze savunma sistemi olduğu halde İsrailliler bu alanda Amerikalılar ile aktif işbirliği yapıyorlar. ABD, Suudi Arabistan ve  Basra Körfezi bölgesindeki diğer ülkeler ile bölgesel füze savunma sistemini oluşturmada  işbirliği sürdürüyor. ABD bu suretle “Büyük Orta Doğu bölgesi”ni füze savunma sistemleri vasıtası ile çember içine alıyor. Söz konusu savunma sistemleri olduğu halde bu sistemler,  ilk darbeyi indirerek cezasız kalmak isteyenlerin elini kolunu serbest bırakacak.

NATO yöneticileri, füze savunma sisteminin, Avrupa ülkelerini güya İran’dan ileri gelen füze saldırısı tehlikesinden korumak amacı ile oluşturulduğunu iddia ediyorlar. Viktor Nadein-Rayevski bu hususta şunları söyledi:

ABD ve Natolu partnörleri, Orta Doğu’da füze savunma sistemini geliştirmekle aynı zamanda bir kaç amaca ulaşmak istiyorlar. Politik bakımdan füze savunma sistemi, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi bölgesel müttefikleri Amerikan savaş makinesine daha sıkı olarak bağlamak amacını güdüyor.  ABD’nin ticari hesapları da vardır.

Tüm ülkeler ABD’den füze savunma sistemi bileşenlerinden satın alabiliyor, denmez. Zaten bunu yapmak istemeyen ülkeler de var. Basra Körfezi bölgesindeki petrolle zengin monarşiler ise bunu yapabiliyor ve bunu yapmak istiyorlar. Kayde değer bir husus daha vardır. Orta Doğu füze savunma sistemi, geleceğin olası rakipleri için uyarı niteliği taşıyor. 

Açıktır ki Çin şimdi Yakın ve Orta Doğu’da faaliyet yürütmek isteyecek. Çin, yakıt çıkarımına ve bölgeden sevki yapılmasına yatarım yapmak yeteneğindedir.  Amerika, yalnız ekonomik araçlar kullanarak Çin’i durduraramaz. Bunun için  ABD füze savunma sisteminin geliştirilmesi de içinde, savaş hazırlıkları yolunu tuttu. Füze savunma sisteminin, kimin baş rolü oynadığını duyuracak bir nevi uyarı sinyalı olması bekleniyor. Bazıları asıl bu  doğrultuya ağırlık veriyorlar.      

 

Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
22-05-2012 10:08 - 1126 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
25-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım