Ana Sayfa İç Gündem Ülke Gündemi Dünya Gündemi Kütüphane Etkinlik Kültür -Sanat- Bilim Haber - Analiz Caferider
Rusya, ABD'nin Suriye Tasarısını BM’de Veto Etti
Rusya, Suriye’de kimyasal silah kullanımını soruşturan BM misyonunun görev süresinin uzatılması talebiyle ABD tarafından hazırlanan karar tasarısını veto etti.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
25-10-2017 08:27 - 517 Okunma
Oylamanın ardından konuya ilişkin açıklama yapan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Başkanı ve Fransa Büyükelçisi François Delattre, oylamada 11 onay, 2 ret ve 2 çekimser oy kullanıldığını bildirdi. ABD tarafından hazırlanan ve BM Güvenlik Konseyinde oylanan tasarıya Rusya’nın yanı sıra geçici üyelerden Bolivya da olumsuz oy verdi. 11 üye tasarıya destek verirken Çin ve Kazakistan çekimser oy kullandı.
 
Moskova, Nisan ayında Han Şeyhun’da gerçekleşen ve 80 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan kimyasal saldırı başta olmak üzere, Suriye’deki kimyasal saldırılara ilişkin kapsamlı araştırmalar yapılması çağrısını yineledi.
 
ABD ve müttefikleri Han Şeyhun’da gerçekleşen kimyasal saldırıdan Şam’ı sorumlu tutarken, Suriye hükümeti ise 2014’ten bu yana kimyasal silah bulundurmadıklarının altını çizmişti.
 
Konuya ilişkin açıklama yapan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, BM misyonu JIM’in görev süresinin uzatılmasına karşı çıkmadıklarını vurguladı. BM misyonunun görev süresi uzatılmadan önce 26 Ekim’de JIM’in BMGK’ye sunacağı 4 Nisan’da İdlib’e bağlı Han Şeyhun beldesindeki saldırıda kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin raporu, misyonun nasıl çalıştığını ve kanıtları nasıl topladığını bilmek istediklerini söyleyen Nebenzya, “26 Ekim’de raporun yayınlanmasından sonra JIM’ın görev süresinin uzatılmasını tekrar tartışmaya hazırız” dedi.
 
“ABD ve ortaklarının tasarıyı bugün oylamaya sunması sadece bir şovdan ibaret ve Rusya’yı küçük düşürmek içindi” şeklinde konuşan Nebenzya, “Bu, Rusya’yı kötü gösterme amacını taşıyan bir girişimdi. Çok iyi yönetilen, planlanan bir tiyatro oyunuydu. Görev süresi 17 Kasım’da sona erecek olan ortak araştırma mekanizmasını uzatmayı tartışmanın kesinlikle bugün hiçbir ihtiyacı yoktu” dedi.
 
BMGK’de bir tasarının kabul edilmesi için 15 üyeden en az 9’unun lehte oy vermesi ve daimi üyeler ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’dan herhangi birinin veto yetkisini kullanmaması gerekiyor. BM misyonu JIM, Suriye’de kimyasal silah kullanan tarafların tespiti amacıyla 2015 yılında oluşturulmuştu. 17 Kasım’da görev süresi dolacak olan JIM, 4 Nisan’da İdlib’e bağlı Han Şeyhun beldesindeki saldırıda kimyasal silah kullanıldığı iddialarına ilişkin raporunu 26 Ekim’de BMGK’ye sunacak.
Paylaşım :
Mail Yazdır Yorum Yaz 0 Yorum
25-10-2017 08:27 - 517 Okunma
Caferider Web TV
Video Galeri
Foto Galeri
Yazarlar Tümü
Şirali Bayat
ŞİA-CAFERİ AZERİ MİLLETİNİN YÜCELİŞ SERÜVENİ
Av. Sinan Kılıç
Selahattin Özgündüz’e neden saldırıyorlar?
İbrahim ŞEREN
ALLAH PEYGAMBERİNİ MUHATAP ALARAK YÜCE KURAN’DA ŞÖYLE BUYURUYOR
Mehdi AKSU
İRAN’DA SÜNNİLER!
Hamit Turan
ŞÎR-İ FIZZA
Çayan Uludağ
Mekteb-i Kerbela
Abdullah Turan
İmam Mehdi'nin Dünyaya Geldiğini İtiraf Eden Ehl-i Sünnet Âlimleri
Kasım Alcan
Hiç olmazsa dünyanızda özgür kişiler olun
Namık Kemal Zeybek
Osmanlı'da Alevi Katliamı
Orhan Kiverlioğlu
Biz büyük devlet iken
Seyyid Ahmedi Safi
Tüm Müslümanları ilgilendiren önemli sorun
Hüseyin Çaça
Kerbela Hadisesi-1-
Musa Ayaztekin
Muta Nikahı Nedir, Ne Değildir?
16-04-2024 | Ana Sayfa | Ana Sayfam Yap | Sitenize Ekleyin | Künye | Foto Galeri | Video Galeri | Yazarlar | İletişim | RSS
CaferiDer ® 2012  
Sitede bulunun içerikler ve analizler kaynak gösterilerek alıntılanabilir Tasarım & Yazılım : Network Yazılım